Koning Abdullah en president Biden hebben elkaar in het Witte Huis ontmoet om de opties voor een staakt-het-vuren te bespreken.

President Biden zei maandag dat het grote grondoffensief dat Israël naar verwachting zal uitvoeren in de stad Rafah in het zuiden van Gaza niet mag plaatsvinden zonder een “geloofwaardig plan” om de veiligheid te garanderen van de meer dan 1 miljoen mensen die daar schuilen.

De heer Biden sprak na een ontmoeting op maandagmiddag met koning Abdullah II van Jordanië, een sleutelfiguur in het streven naar een staakt-het-vuren in de Gazastrook, in het eerste persoonlijke gesprek tussen de twee leiders sinds de Israëlische strijd tegen Hamas. oorlog begon.

De president zei dat hij en de Jordaanse monarch de gesprekken over een staakt-het-vuren bespraken, waarbij de heer Biden een pauze van zes weken in de gevechten suggereerde die de vrijlating van door Hamas vastgehouden gijzelaars mogelijk zou kunnen maken en het smeden van iets ‘duurzamer’.

De heer Biden zei dat hij zich vooral zorgen maakte over de situatie in Rafah, waar Israëlische troepen maandagochtend vroeg een zeldzame reddingsmissie uitvoerden om twee mannen te bevrijden die meer dan vier maanden gegijzeld waren gehouden, en ontheemden uit Gaza vrezen voor een invasie waardoor ze nergens meer kunnen vluchten. .

“Veel mensen daar zijn ontheemd, meerdere keren ontheemd op de vlucht voor het geweld in het noorden”, zei de heer Biden. ‘En nu zitten ze opeengepakt in Rafah, bloot en kwetsbaar. Ze moeten beschermd worden.”

Het bezoek kwam toen de koning de internationale steun probeerde te versterken voor een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza – wat de heer Biden herhaaldelijk heeft afgewezen – en terwijl de VS druk bleven uitoefenen op Israël om het aantal slachtoffers en de ontheemding van burgers te beperken.

Koning Abdullah zei dat een Israëlische invasie van Rafah “zeker een nieuwe humanitaire catastrofe zou veroorzaken.”

“De situatie is al ondraaglijk voor meer dan een miljoen mensen die sinds het begin van de oorlog naar Rafah zijn geduwd”, zei hij. “We kunnen niet toekijken en dit laten voortduren. We hebben nu een duurzaam staakt-het-vuren nodig. Deze oorlog moet eindigen.”

Voorafgaand aan de bijeenkomst zei John F. Kirby, een woordvoerder van het Witte Huis, dat de VS het idee van een algemeen staakt-het-vuren dat de gevechten definitief zou stopzetten, bleef verwerpen, maar dat president Biden ook nog steeds een humanitaire pauze steunde.

‘Wij willen dat de oorlog zo snel mogelijk eindigt’, zei hij. “En wij geloven dat een van de eerste stappen die cruciaal zijn om dat te doen een humanitaire pauze is, een langere pauze dan wat we in november van een week zagen, die ons in staat zou stellen alle gijzelaars eruit te krijgen en meer hulp en bijstand te krijgen. in, en dan hopelijk leiden tot discussies die ons dichter bij een einde aan het conflict kunnen brengen.”

Egypte en Qatar hebben, als tussenpersonen tussen Israël en Hamas, gesprekken gevoerd om de gevechten te stoppen en de gijzelaars in Gaza te bevrijden. De regering-Biden is actief betrokken geweest bij deze onderhandelingen en heeft publiekelijk en achter de schermen gewerkt aan een staakt-het-vuren-akkoord.

De CIA-directeur, William J. Burns, zou dinsdag naar Caïro afreizen voor verdere gesprekken over de gijzelaars, aldus een Amerikaanse functionaris die op voorwaarde van anonimiteit over de gesprekken sprak. De geplande reis van de heer Burns werd bekendgemaakt door een Amerikaanse functionaris, die vanwege de gevoeligheid van de discussies op voorwaarde van anonimiteit sprak.

Terwijl premier Benjamin Netanyahu van Israël vorige week publiekelijk een voorstel van Hamas verwierp, hebben Israëlische functionarissen aangegeven dat hun regering nog steeds openstaat voor onderhandelingen. Alleen al het feit dat er deze week meer gesprekken in Caïro zullen plaatsvinden, wordt als een positief teken gezien.

Voorafgaand aan de ontmoeting tussen de heer Biden en koning Abdullah zei het Witte Huis dat ze zouden spreken over “inspanningen om een ​​duurzaam einde te maken aan de crisis” in Gaza, waar volgens gezondheidsfunctionarissen meer dan 28.000 mensen zijn omgekomen sinds het begin van de crisis. oorlog.

Een groot deel van de Jordaanse bevolking is etnisch Palestijns, waardoor het land – een nauwe bondgenoot van de VS die een vredesverdrag met Israël heeft – in een lastige positie verkeert bij het omgaan met de gevolgen van de oorlog.

Koning Abdullah heeft herhaaldelijk opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en tot de levering van meer humanitaire hulp aan Gaza. Hij leidde vorige maand een topbijeenkomst in Jordanië over de situatie in de enclave en werkte samen met andere Arabische leiders om aan te dringen op een stopzetting van de gevechten.

Jordanië en Israël delen een grens, naast het onderhouden van een cruciale regionale alliantie. Het koninkrijk is de beheerder van het Aqsa-complex in Jeruzalem, een belangrijke heilige plaats in de islam die ook wordt vereerd door joden, die het de Tempelberg noemen. De compound is vaak een bron van geschillen tussen Israëli’s en Palestijnen geweest.

Maar de relaties tussen Jordanië en Israël zijn de afgelopen jaren gespannener geworden. En sinds Israël een vergeldingsoorlog tegen Hamas in Gaza lanceerde als reactie op de dodelijke aanslagen van 7 oktober, heeft koning Abdullah herhaaldelijk kritiek geuit op de manier waarop Israël zijn aanval heeft uitgevoerd.