Indonesië bevindt zich in de laatste fase van de grootste eendaagse verkiezingen ter wereld

JAKARTA, 13 februari – De Indonesische autoriteiten waren bezig met de laatste voorbereidingen voor de verkiezingen van morgen, waarbij ongeveer 25.000 politieagenten aanwezig waren om de veiligheid te garanderen in een wedstrijd die werd gezien als een test van de democratische verworvenheden die zijn geboekt sinds het einde van het autoritaire bewind 25 jaar geleden.

Aftredend president Joko Widodo heeft de afgelopen tien jaar leiding gegeven aan de gestage groei en relatieve stabiliteit in de mineraalrijke economie van de Groep van 20 met 270 miljoen mensen, en heeft deze tot een toekomstige basis gemaakt voor multinationals in de toeleveringsketen van elektrische voertuigen.

Toch heeft Widodo, die algemeen bekend staat als Jokowi, in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 14 februari te maken gekregen met kritiek vanwege zijn vermeende politieke inmenging en zijn drang om een ​​politieke dynastie te vestigen.

Advertentie

Hij heeft geen van de drie presidentskandidaten expliciet gesteund, maar heeft veel publiciteit gehad met de controversiële voormalige commandant van de speciale strijdkrachten, Prabowo Subianto, en zijn oudste zoon maakt kans op hetzelfde lot als vice-president.

Uit twee opinieonderzoeken van vorige week bleek dat minister van Defensie Prabowo, die voor de derde keer president wil worden, woensdag meer dan 50 procent van de stemmen zou kunnen binnenhalen, waardoor hij in één ronde zou kunnen winnen. Rivalen Anies Baswedan en Ganjar Pranowo stonden respectievelijk minimaal 27 en 31 punten achter hem.

Indonesië is een afkoelingsperiode ingegaan tot de stemdag, waarbij kandidaten uitgesloten zijn van campagne voeren.

Advertentie

Het organiseren van verkiezingen is een gigantische taak in Indonesië. De archipel van ruim 17.000 eilanden strekt zich uit over drie tijdzones en heeft een afstand die vergelijkbaar is met die van de Verenigde Staten.

Verkiezingsfunctionarissen hebben stembussen en papieren afgeleverd in afgelegen gebieden, waarbij ze in sommige gevallen uren per boot, helikopter of ossenkarretjes reisden.

Het weerbureau heeft op de verkiezingsdag gewaarschuwd voor het risico van extreem weer in West-Java, zo melden de media. Ondertussen heeft de verkiezingscommissie het stemmen in tien dorpen in het Karanganyar-district op Midden-Java uitgesteld vanwege overstromingen.

Jokowi’s stilzwijgende steun aan Prabowo heeft geleid tot beschuldigingen dat hij de verkiezingsregels heeft overtreden, maar hij verwerpt deze.

In Indonesië kunnen zittende presidenten campagne voeren voor kandidaten, op voorwaarde dat zij geen gebruik maken van staatsmiddelen en daarvoor officieel verlof moeten nemen. De gevestigde exploitanten zijn doorgaans neutraal geweest.

Het presidentiële kantoor heeft politieke inmenging van Jokowi ontkend.

Honderden studenten hielden maandag luidruchtige straatprotesten om te protesteren tegen wat zij zien als een democratische terugval onder Jokowi, een voormalige meubelverkoper die een duidelijke breuk leek te bieden met de militaire en politieke elite.

In 1998 voedden enorme studentenprotesten de onrust die leidde tot de val van de voormalige sterke leider Soeharto en hielpen ze de democratie in te luiden. – Reuters