Importgegevens uit Cuba doen twijfel rijzen over de officiële verklaring van de ‘brandstofcrisis’

HAVANA/HOUSTON: In een klein café in de stad Bejucal, net buiten Havana, probeert eigenaar Germán Martín zijn leven en zaken te organiseren rond de steeds vaker voorkomende stroomuitval. Het is niet makkelijk.

Hoewel incidentele storingen in Cuba een feit zijn, is het de laatste tijd steeds erger geworden, zegt Martin. Soms valt de stroom vier of zes uur uit, ongebruikelijk voor een tijd van het jaar waarin koeler weer normaal gesproken een lagere vraag en minder uitval betekent.

‘Je leert je aan te passen, maar het is ongemakkelijk en hinderlijk,’ zei hij terwijl hij zich in het schemerige licht haastte om maaltijden te bereiden.

Overheidsfunctionarissen geven de schuld aan een gebrek aan brandstof om thermo-elektrische centrales te voeden, een tekort dat nu bijna alle facetten van het dagelijks leven op het door de communisten gerunde eiland treft.

Zaterdag heeft de regering alle sporttoernooien – inclusief populaire nationale honkbal- en voetbalcompetitiewedstrijden – tot nader order opgeschort, daarbij verwijzend naar een gebrek aan openbaar vervoer als gevolg van de ‘brandstofcrisis’.

Er hebben zich lange rijen gevormd bij benzinestations, waarvan er vele al dagen zonder bevoorrading zitten.

En het elektriciteitsnet van het land vertoont soms tekorten van meer dan een derde van de totale vraag, wat leidt tot urenlange stroomuitval in een groot deel van het eiland.

De regering zegt dat de Amerikaanse sancties, die decennialang de financiële transacties en de aankoop van brandstof door Cuba ingewikkeld hebben gemaakt, in combinatie met een steeds acutere economische crisis het brandstoftekort tot een hoogtepunt hebben gebracht.

Maar uit een overzicht van Reuters van de brandstof die door het Caribische eiland is gekocht en in de havens is afgeleverd, blijkt dat een gebrek aan voorraden wellicht minder een probleem is dan interne infrastructuur- en logistieke problemen.

De Cubaanse economie heeft per dag ongeveer 125.000 vaten brandstoffen nodig, waaronder motorbenzine, diesel en stookolie voor de opwekking van elektriciteit, volgens de meest recent beschikbare gegevens voor 2021 van het Office of Statistical Information (ONEI).

Cuba heeft een gestage binnenlandse olieproductie van ongeveer 40.000 vaten per dag die grotendeels wordt verbrand voor energieopwekking, en ontvangt 56.000 vaten per dag ruwe en afgewerkte brandstof uit Venezuela, volgens LSEG-vaartuigmonitoringgegevens en documenten van staatsbedrijf PDVSA.

Mexico, dat vorig jaar een nieuwe bron van olie en brandstof voor Cuba werd, levert zijn bondgenoot naar schatting 23.000 vaten per dag. Maar liefst 10.000 vaten per dag aan diesel, kookgas, benzine en vliegtuigbrandstof zijn de afgelopen maanden ook aangekomen, voornamelijk uit Europa na aankopen op de spotmarkt, zo blijkt uit de gegevens.

In totaal ontvangt het land dus ongeveer 129.000 vaten per dag – ruim voldoende om in de aangegeven behoeften te voorzien.

Cubaanse regeringsfunctionarissen hebben niet gereageerd op een verzoek van Reuters om de discrepantie tussen de berekeningen van Reuters en het door de autoriteiten gemelde tekort uit te leggen.

Jorge Piñón, die Cuba’s energie-infrastructuur en -aanbod bestudeert aan de Universiteit van Texas in Austin, zei dat de discrepantie kan worden verklaard door problemen met de binnenlandse infrastructuur, logistiek en mogelijk raffinagecapaciteit.

“Het brandstoftekort dat Cuba vandaag zegt te hebben, is naar onze mening geen aanbod, maar vooral interne logistieke problemen”, zei Piñón.

Een brand in 2022 verwoestte een groot deel van Cuba’s belangrijkste olieopslagterminal, Matanzas, waardoor het land gedwongen werd zijn toevlucht te nemen tot kleinere terminals en drijvende opslag te gebruiken terwijl ze de faciliteit herbouwden, zo bleek ook uit de gegevens.

“Blackouts in februari, wanneer de vraag nog steeds laag is, duiden op problemen met de brandstofproductie – er is slechts één raffinaderij in bedrijf – problemen met de energieopwekking en logistieke problemen”, aldus Piñón.

Als reactie op de crisis heeft de Cubaanse regering een vijfvoudige verhoging van de zwaar gesubsidieerde brandstofprijzen voorgesteld, die volgens haar de vraag zou beteugelen en de middelen zou bijeenbrengen die nodig zijn om grotere volumes te kopen.

Maar de prijsstijgingen die oorspronkelijk gepland waren voor 1 februari werden uitgesteld vanwege een cyberaanval, aldus de regering. Het kabinet heeft sindsdien niet gezegd wanneer de prijsstijging zal plaatsvinden.