Families van gedetineerde Palestijnse Amerikanen hekelen het stilzwijgen van de Amerikaanse regering | Israëlische oorlog tegen Gaza Nieuws

Washington, DC – “Bevestigde ontvangst.” Dat is de enige boodschap die Yasmeen Elagha ontving van de Amerikaanse regering nadat twee van haar neven – beiden Palestijnse Amerikanen – werden vastgehouden door Israëlische troepen terwijl ze schuilden in de buurt van Khan Younis in het zuiden van Gaza.

Nu roept ze de regering van de Amerikaanse president Joe Biden op om meer te doen om hun veiligheid te waarborgen en hun vrijlating veilig te stellen. Elagha zei dat haar twee neven, de 18-jarige Borak Alagha en de 20-jarige Hashem Alagha, zonder aanklacht worden vastgehouden.

“We hebben de Amerikaanse regering gesmeekt”, legt Elagha, een rechtenstudent aan de Northwestern University in Chicago, uit. “De regering faalt volledig in haar plicht.”

Haar familie is een van de vele families die aandringen op de bescherming van Palestijnse Amerikanen die in Israëlische hechtenis zijn genomen, terwijl de oorlog tegen Gaza voortduurt. Ze kwamen maandag bijeen in Washington DC voor een persconferentie om aan te dringen op actie.

Vanaf het podium legde Elagha uit dat ze op 7 februari tijdens een telefoongesprek met haar tante in Gaza hoorde van de ontvoering van haar neven. Door tranen heen vertelde haar tante hoe Israëlische soldaten hun schuilplaats in al-Mowasi, vlakbij Khan Younis, binnendrongen en de vrouwen en kinderen vastbonden.

De mannen troffen een ander lot. Elagha’s tante beschreef hoe de twee neven, samen met hun vader, hun oom en twee andere mannelijke familieleden allemaal werden weggevoerd. Volgens de tante van Elagha lieten de soldaten de schuilplaats vernield achter en lekten de autobanden van het gezin door. Van geen van de mannen is sindsdien iets vernomen.

In de dagen daarna heeft Elagha een stortvloed aan e-mails gestuurd naar Amerikaanse ambassades in Jeruzalem, Tel Aviv en Caïro, evenals naar een Amerikaanse taskforce voor Gaza. Ze heeft slechts één antwoord ontvangen waarin werd bevestigd dat haar beroep was ontvangen.

Het wachten op informatie is ondraaglijk, zei ze. “De minuten voelen als uren, dus het voelt alsof het al een maand geleden is dat ze weg zijn.”

Beschuldigingen van verzonnen beschuldigingen

Suliman Hamed, een inwoner van Louisiana, deelde een soortgelijke ervaring tijdens het evenement, georganiseerd door de Council on American-Islamic Relations (CAIR).

Hij zei dat zijn Palestijns-Amerikaanse moeder, de 46-jarige Samaher Esmail, afgelopen maandag in Israëlische hechtenis werd genomen op de bezette Westelijke Jordaanoever, en dat hij sindsdien niet meer met haar heeft kunnen praten.

Hij legde uit dat hij in de nasleep van haar detentie slechts één telefoontje van een ambassadeambtenaar heeft ontvangen. Dagen zijn verstreken, maar nog steeds heeft het consulaire personeel haar niet bezocht, waar ze wordt vastgehouden in de Damon-gevangenis in Haifa, legde Hamed uit.

“Maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag en nu weer maandag. Niemand van de Amerikaanse ambassade heeft mijn moeder, een Amerikaans staatsburger, bezocht of gesproken”, zei hij.

Terwijl ze in de gevangenis wacht, maakt Hamed zich zorgen over de gezondheid van zijn moeder. Haar advocaat vertelde hem dat ze sinds haar arrestatie haar medicijnen niet meer heeft gekregen.

“Het is nu zeven dagen geleden en ze heeft nog steeds geen enkel medicijn gekregen. Dit heeft ertoe geleid dat haar toestand enorm is verslechterd”, aldus Hamad. “We hebben de Amerikaanse ambassade herhaaldelijk gevraagd een consulaire ambtenaar naar mijn moeder te sturen, zodat we een update kunnen krijgen over haar toestand.”

Zijn moeder werd gearresteerd op beschuldiging van “opruiing op sociale media”, legde hij uit. Hamed en zijn broer Ibrahim vrezen dat ze het doelwit was als vergelding voor een rechtszaak die ze had aangespannen tegen het Israëlische leger, nadat ze naar verluidt tijdens een verkeerscontrole in 2022 was geslagen.

Rechtengroepen beschuldigen de Israëlische autoriteiten er al lang van dat zij verzonnen beschuldigingen van ‘opruiing’ gebruiken om de Palestijnen hard aan te pakken en de vrijheid van meningsuiting te onderdrukken.

Maar het aantal arrestaties op de bezette Westelijke Jordaanoever is sinds het begin van de oorlog op 7 oktober enorm gestegen. De Palestijnse Prisoners Club, een belangenorganisatie, heeft de afgelopen week 6.870 aanhoudingen gedocumenteerd.

“Israël probeert mijn moeder als voorbeeld te gebruiken”, zei Hamed. “Ze proberen Palestijnen en Palestijnse Amerikanen bang te maken. Als dit een Palestijns-Amerikaanse vrouw kan overkomen, kan dit ook jou overkomen.”

Ibrahim Hamed en Suliman Hamed, zoon van de Amerikaan Samaher Esmail
Ibrahim Hamed en Suliman Hamed, de zonen van de Amerikaanse Samaher Esmail, spreken over haar voortdurende detentie in de Israëlische gevangenis (Joseph Stepansky/Al Jazeera)

Berichten over mishandeling, vernederende behandeling

Sinds het begin van de oorlog in Gaza op 7 oktober zijn de beschuldigingen van gedwongen verdwijningen, mishandelingen en martelingen door Israëlische strijdkrachten ook hoogtij.

In januari publiceerde Ajith Sunghay, hoofd van het VN-Mensenrechtenbureau voor de bezette Palestijnse gebieden, een rapport waarin hij verhalen verzamelde over gevangenen die “geslagen, vernederd, onderworpen werden aan mishandeling en wat neer kon komen op marteling”.

Velen werden tussen de 35 en 55 dagen vastgehouden, schreef Sunghay. Zijn rapport en andere rapporten hebben tot angst geleid onder de families van de gevangenen.

“Met alles wat we hebben geleerd, gebeurt er met Palestijnse mannen wanneer ze door Israël worden vastgehouden, vooral sinds 7 oktober, stellen we ons alleen maar de martelingen voor waarmee ze worden geconfronteerd,” zei Elagha over haar neven.

Hamed herinnerde zich ondertussen hoe de advocaat van zijn moeder blauwe plekken op haar armen en rug beschreef. Hij en zijn broer denken dat ze door Israëlische troepen is geslagen. De advocaat vertelde hen dat Esmail tijdens een gevangenisinterview zelfs twee keer het bewustzijn verloor.

Het niet volgen van protocollen

Toen hem werd gevraagd naar de Amerikaanse burgers die in het buitenland werden vastgehouden, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken dat het eraan werkt om hun eerlijke en humane behandeling te garanderen.

“Zoals u weet hebben wij geen hogere prioriteit dan de veiligheid en beveiliging van Amerikaanse burgers in het buitenland”, zei woordvoerder Vedant Patel op 8 februari tegen verslaggevers.

Maar Maria Kari, een immigratieadvocaat, zei tegen Al Jazeera dat het standpunt van het ministerie van Buitenlandse Zaken niet ver genoeg gaat. Ze werkt samen met de familie van Borak en Hashem Alagha om een ​​rechtszaak aan te spannen tegen de regering.

Ze vertelde Al Jazeera dat de regering-Biden niet het juiste protocol lijkt te hebben gevolgd voor situaties waarin een Amerikaans staatsburger wordt gegijzeld of met geweld verdwijnt, hetzij door een niet-statelijke hetzij door een statelijke actor.

“Hier hebben we Israëlische soldaten die ten onrechte zijn vastgehouden (de broers en zussen Alagha) tijdens een gedwongen verdwijning, allemaal zeer illegaal en in directe strijd met zowel de binnenlandse Amerikaanse wetten als de internationale wetten”, zei ze.

Deze situatie zou “onmiddellijk consulaire toegang vereisen”, legde ze uit. ‘De president zou verloofd zijn. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zou al deze teams moeten coördineren.’

‘En dat is hier allemaal niet gebeurd,’ voegde ze eraan toe, ‘wat verschrikkelijk is.’

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft niet gereageerd op een verzoek om commentaar van Al Jazeera over de zaken.

Suliman en Ibrahim Hamed zeiden dat het gebrek aan reactie dat ze kregen ervoor zorgde dat ze zich “overrompeld” voelden. Op de persconferentie van maandag riepen zij de VS op om hun onwankelbare steun aan Israël te heroverwegen, nu de beschuldigingen van mensenrechtenschendingen in Gaza en de Westelijke Jordaanoever blijven toenemen.

De broers komen uit Gretna, Louisiana – een stad die al getekend is door het geweld. Hun woonplaats is dezelfde als Tawfiq Ajaq, een 17-jarige Palestijnse Amerikaan die in januari omkwam bij een schietpartij waarbij een Israëlische kolonist en een politieagent buiten dienst op de bezette Westelijke Jordaanoever betrokken waren.

De broers en zussen Hamed vroegen zich af of de Amerikaanse steun aan Israël hun gemeenschapsrechtvaardigheid ontkent.

“Wij, als belastingbetalende Amerikanen, financieren deze gevangenneming van niet alleen mijn moeder, maar van onschuldige mensen, vooral de Palestijnen”, zei Ibrahim.

“Als we blanke christenen of Israëlische Amerikanen waren geweest, zou de ambassade dan eerder hebben gereageerd?” Suliman voegde eraan toe. “Dit is de vraag die ik mezelf dagelijks stel.”