De voormalige premier van Thailand, Thaksin Shinawatra, wordt vrijgelaten: rapporten | Politiek nieuws

De minister van Justitie zegt dat Thaksin een van de 930 gevangenen was die dinsdag voorwaardelijk vrijkwamen en dat hun vrijlating na 17 februari wordt verwacht.

Volgens berichten in de lokale media zal de gevangengezette voormalige premier van Thailand, Thaksin Shinawatra, worden vrijgelaten.

De 74-jarige Thaksin, die acht jaar gevangenisstraf kreeg wegens machtsmisbruik voordat een koninklijk pardon de termijn terugbracht tot één jaar, werd vrijgelaten op basis van zijn leeftijd en gezondheid, meldden Thaise media dinsdag, daarbij verwijzend naar minister van Justitie Tawee Sodsong.

De politicus en zakenmagnaat werd na één nacht in de gevangenis vanwege hoge bloeddruk overgebracht naar het ziekenhuis en ligt daar sindsdien.

Hij was een van de 930 gevangenen die dinsdag voorwaardelijk vrijkwamen, vertelde Tawee aan verslaggevers, en zal naar verwachting na 17 februari worden vrijgelaten.

Thailand keerde afgelopen augustus terug naar Thailand na ruim veertien jaar ballingschap.

Thaksin kwam in 2001 aan de macht via een populistisch platform dat aantrekkelijk was voor de Thais op het platteland, die lange tijd verwaarloosd waren door de heersende elites van het land. Vijf jaar later kwam hij met een aardverschuiving terug, maar in september 2006, toen Thaksin zich in New York voorbereidde om de Verenigde Naties toe te spreken, greep het leger de macht via een staatsgreep.

Thaksin – die ook werd beschuldigd van ernstige schendingen van de mensenrechten te midden van een gewelddadig conflict in de voornamelijk islamitische zuidelijke provincies van het land en een ‘drugsoorlog’ waarbij duizenden doden vielen – werd later veroordeeld wegens machtsmisbruik en ging in ballingschap, voornamelijk in Dubai.