Biden en de Jordaanse koning waarschuwen voor willekeurige Israëlische grondinvallen in Rafah

De Amerikaanse president Joe Biden besprak de aanhoudende oorlog tussen Israël en Hamas met de Jordaanse koning Abdullah II, waarbij laatstgenoemde opriep tot een volledig staakt-het-vuren om een ​​einde te maken aan de oorlog in Gaza.

De oproep van Jordan King verschilde van de oproep van de Amerikaanse president waarin hij om een ​​kortere pauze van zes weken in de oorlog vroeg.

Tijdens hun toespraak in het Witte Huis waarschuwden beide leiders tegen elke willekeurige Israëlische grondinval in de zuidelijke stad Rafah in Gaza, waar meer dan een miljoen Palestijnen vastzitten.

“We kunnen ons een Israëlische aanval op Rafah niet veroorloven. Het zal zeker een nieuwe humanitaire catastrofe veroorzaken”, zei de Jordaanse koning.

“We kunnen niet toekijken en dit laten voortduren. We hebben nu een duurzaam staakt-het-vuren nodig – deze oorlog moet eindigen”, zei Abdullah. Hij heeft herhaaldelijk zijn stem verheven voor een volledige wapenstilstand om het conflict te beëindigen.

Militaire operatie in Rafah moet de veiligheid van mensen garanderen: Biden

Na gesprekken te hebben gevoerd met de Jordaanse koning Abdullah op maandag (12 februari) in het Witte Huis, zei Biden: “Een grote militaire operatie in Rafah mag niet plaatsvinden zonder een geloofwaardig plan om de veiligheid en steun te garanderen van de meer dan 1 miljoen mensen die daar schuilen. “

“Veel mensen daar zijn meerdere keren ontheemd geraakt op de vlucht voor het geweld in het noorden en nu zitten ze opeengepakt in Rafah, blootgesteld en kwetsbaar. Ze moeten worden beschermd”, zei Biden.

Biden voegde eraan toe dat de Verenigde Staten “dag en nacht” hadden gewerkt aan pogingen om een ​​pauze van zes weken in de gevechten tussen Hamas en Israël af te ronden.

Biden, die zich in november kandidaat stelt voor herverkiezing, heeft gezegd dat het offensief van Israël ‘overdreven’ was.

Kijk: de Amerikaanse president Joe Biden sluit zich aan bij TikTok voorafgaand aan de verkiezingen van 2024

“De Verenigde Staten werken aan een gijzelingsovereenkomst tussen Israël en Hamas, die een bemiddelende en aanhoudende periode van kalmte in Gaza zou brengen gedurende ten minste zes weken”, aldus Biden, en voegde eraan toe dat er belangrijke elementen aanwezig zijn, maar dat er “lacunes” zijn. bleef.

Hij zei dat de strijdende partijen dan ‘de tijd zouden kunnen nemen om iets duurzamer op te bouwen’.

Biden verklaarde verder dat burgers die in Rafah, aan de Egyptische grens, wonen “beschermd moeten worden”, aangezien Israël een grondinval plant.

Het was de eerste persoonlijke ontmoeting tussen Biden en Abdullah sinds de aanval van 7 oktober.

(Met input van agentschappen)