Was de AFCON-nederlaag van Nigeria in 2023 door Ivoorkust ‘een verhaal voor de eeuwigheid’ | Sport nieuws

Toen Ivoorkust van een doelpunt naar beneden kwam en Nigeria versloeg en de meest opmerkelijke sportieve verlossingen voltooide, omvatte het niet alleen hun eigen reis, maar ook die van een toernooi, een continent en een man.

De 2-1 overwinning in de finale voor de Elephants was een enorme prestatie tegen de Super Eagles, die grote favorieten waren en onder leiding stonden van de Afrikaanse voetballer van het jaar, Victor Osimhen.

Toch was dit een toernooi dat tot leven kwam en nooit meer losliet. Een vlam die brandde van de dromen in alle uithoeken van Afrika, en die verstoringen en verhalen voortbracht die lang in de herinnering van iedereen zullen voortleven en niet alleen van de Olifanten.

Om te worden afgedekt door een winnende goal van Sebastian Haller, bij wie in juli 2022 zaadbalkanker werd vastgesteld, was poëtisch voor een breder publiek, maar het is onmogelijk onder woorden te brengen wat het voor de speler en zijn familie moet betekenen. Zoals het bestuursorgaan van de sport op het continent, de Confederation of African Football, het noemde: “Het verhaal van Haller is er één voor alle leeftijden.”

Het begon allemaal met de capitulatie van Ivoorkust in Groep A. Het was het eerste grote verhaal van het toernooi en maakte de ommekeer van zondag tegen Nigeria des te spectaculairder.

De thuisploeg, verre van een van de favorieten, opende het toernooi met een solide 2-0 overwinning tegen Guinee. Het gaf aan dat er misschien hoop was voor de tweevoudig kampioen onder hun meer gevierde rivalen.

Het waren inderdaad de Super Eagles die onder enige druk aan de tweede groepswedstrijd tegen de Elephants begonnen. Nigeriaanse aanvoerder William Troost-Ekong besliste de wedstrijd, en de Nigeriaanse zenuwen volgden hun punt in de eerste wedstrijd vanaf de stip.

De implosie van de Ivorianen in de 4-0 nederlaag tegen Equatoriaal-Guinea in Abidjan in de laatste groepswedstrijd was het moment dat bevestigde dat er een bijzondere AFCON aan het ontvouwen was.

Coach Jean-Louis Gasset werd uit zijn functie ontheven ondanks de mogelijkheid dat de ploeg nog vooruitgang zou boeken. Er werd dringend gebeld naar de voormalige Ivoriaanse coach en tweevoudig AFCON-winnaar als manager, Herve Renard. De Franse voetbalbond heeft het verzoek om een ​​lening van de baas van de nationale damesploeg afgewezen.

Gasset’s assistent en voormalig Ivoriaans international Emerse Fae, die op 28-jarige leeftijd door ziekte moest stoppen als speler, kreeg de leiding over. De Elephants kwalificeerden zich ternauwernood als een van de vier beste derde plaatsen en marcheerden naar een ontmoeting met de titelverdediger, Senegal.

De strafschop van Franck Kessie in de 86e minuut bracht de gelijkmaker naar verlenging en daarna strafschoppen, maar hun comeback tegen Mali in de kwartfinale was nog spannender. Een gelijkmaker in de 90e minuut en een blessuretijdwinnaar in de verlenging leidden tot de overtuiging dat er een stormloop aan het ontstaan ​​was. De Congolese spelers leken moe in de halve finale, net zoals die van Nigeria in de finale leken, misschien onder druk.

Voor Fae was er een deur uit de scharnieren geblazen voor zijn coachingambities na zijn gedwongen carrièreswitch toen hij in de twintig was.

Voor de maker van het winnende doelpunt een moment dat de wereld met hem kan koesteren en vieren, terwijl Haller zowel het net als de harten van miljoenen mensen vond na zijn herstel van een diagnose die slechts achttien maanden geleden werd gesteld.

Voor een team was dit een verlossing uit een groepsfase om te vergeten dat de replica-truien hoog in bakken door het hele land lagen opgestapeld, maar nu weer met trots werden gedragen. De comeback der comebacks was compleet.

Waar waren de Nigerianen?

Nigeria, met de grootste bevolking van het continent, kwam deze editie als duidelijke kandidaat binnen. Ze beschikten over de sterkste ploeg met diepgang op elke positie en werden geleid door een van ‘s werelds meest gewaardeerde aanvalstalenten, Osimhen – in december gekroond tot Afrikaans Voetballer van het Jaar.

Verdediging zou duidelijk hun beste aanvalsvorm zijn, aangezien de Portugese coach Jose Peseiro een backline van vijf man opzette, waarbij Osimhen de verantwoordelijkheid had om vanaf de voorkant druk uit te oefenen. Een doelpunt in de openingswedstrijd van de aanvaller van Napoli redde een punt tegen Equatoriaal-Guinea, maar tegen de tijd dat de knock-outrondes vorderden, hing die eenzame aanval boven de 25-jarige, waardoor Peseiro gedwongen werd zijn prestaties te vieren op basis van Osimhen’s werktempo. voor het team.

Er werden slechts twee doelpunten tegengehouden in zes wedstrijden voor de finale, en toen Troost-Ekong Nigeria na een zenuwslopende eerste 45 minuten op voorsprong zette tijdens de rust, leek het erop dat de Elephants waarschijnlijk een taak zouden krijgen om de achterlijn van de Super Eagles te vertrappen. Zoals ze de hele eerste helft hadden gedaan, stempelden ze er overal overheen.

De drukopbouw op de achterlijn was teveel voor Nigeria, dat slechts één schot op doel registreerde. Osimhen, vorig jaar topscorer in de Serie A toen Napoli zijn eerste Italiaanse titel sinds 1990 veiligstelde, was een geïsoleerde figuur in de aanval.

Uitgehongerd aan kansen door een structuur die erop gericht was de tegenstander buiten te sluiten. “We hadden hoger moeten drukken, maar dat hebben we niet gedaan. We kregen een doelpunt tegen en daar ging het mis”, aldus Nigeriaanse verdediger Kenneth Omeruo in een gesprek met Al Jazeera.

Nigeria was klaar, ze hadden de ploeg, de sterren en het plan, maar de zaken vielen uit elkaar. Het was niet helemaal iets uit een Chinua Achebe-roman voor Osimhen en de Nigerianen, de spits en het team zullen doorgaan. Nu AFCON elke twee jaar plaatsvindt, zal het land van 213,4 miljoen inwoners zich richten op die ongrijpbare vierde titel in Marokko in 2025.

De beroemde vijf verdwijnen in een flits

Toen Senegal, Ghana, Marokko, Kameroen en Tunesië zich kwalificeerden voor Qatar 2022, schreven ze geschiedenis als de meeste teams uit Afrika die aan een WK deelnamen.

Toen Marokko de kwartfinales bereikte, werden ze pas het vierde land van het continent dat dat stadium bereikte.

Toen ze de halve finale bereikten, creëerden ze Afrikaanse geschiedenis, en het continent en de wereld namen er nota van.

Dus in de Africa Cup of Nations 2023.

Een machtig scala aan talent met gewonde Super Eagles, vastbesloten om het verdriet van de Ghanezen tijdens de WK-playoff goed te maken. Het was inderdaad Ghana dat de eerste schok van het toernooi kreeg en verloor van Kaapverdië, maar hun blozen bleven gespaard toen kampioen Tunesië van 2004 werd verslagen door Namibië.

Twee Afrikaanse reuzen vielen in de groepsfase. Ze behoorden niet tot de favorieten en het was een welkom verhaal van één back voor de underdogs.

Tegen het einde van de ronde van 16 waren alle vijf de WK-kwalificatiewedstrijden van 2022 geveld en iets groters was dat er alleen maar een verstoring plaatsvond. Waar enkele van Afrika’s grootste teams al zoveel jaren strijden om een ​​stempel te drukken op het wereldtoneel voor het continent, komen nu de kleinere landen naar voren om hun dominantie in Afrika uit te dagen.

De kwartfinales bestonden uit vier teams die nog geen AFCON-titel hadden veroverd in Kaapverdië, Mali, Angola en Guinee. Bovendien waren er bij de laatste 16 vier teams die de trofee nog niet in de lucht moesten houden. Tweevoudig winnaars DR Congo had vroegere glorie hervonden en het record van zevenvoudig winnaars Egypte verslagen. Zuid-Afrika versloeg met zijn enige overwinning in 1996 Marokko.

Er werden uiteindelijk geen nieuwe winnaars toegevoegd aan de lijst van AFCON-kampioenen, maar de heropleving van Ivoorkust, met hun comeback-verhalen, schreef het beslissende hoofdstuk in ongetwijfeld AFCON’s grootste verhaal ooit verteld.