Rusland legt sancties op tegen Britse functionarissen, historici en academici | Oorlogsnieuws tussen Rusland en Oekraïne

Moskou zegt dat Groot-Brittannië de verantwoordelijkheid draagt ​​voor ‘misdaden tegen burgers’ omdat het Oekraïne heeft geholpen de Russische invasie af te slaan.

Rusland heeft sancties opgelegd aan 18 Britse burgers, waaronder functionarissen, academici en Rusland-experts, vanwege wat Moskou zegt een poging is om Rusland te demoniseren en de oorlog in Oekraïne aan te wakkeren.

“We zijn gedwongen te stellen dat Russisch-foob geladen Britse vertegenwoordigers er niet voor terugdeinzen om het constitutionele systeem en de sociaal-politieke processen in ons land in diskrediet te brengen”, zei het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken maandag.

“De zogenaamde brain trusts die opereren op basis van de grootste Britse en westerse onderwijsinstellingen leveren een belangrijke bijdrage aan het subversieve werk van Londen in Russische richting.”

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei ook dat de Britse strategie ten aanzien van Oekraïne heeft geleid tot verdere escalatie en verlies van mensenlevens in de oorlog.

“Door het regime (president Volodymyr) Zelensky ertoe aan te zetten het bloedvergieten voort te zetten, moeten de Britten beseffen dat zij, samen met Oekraïense neonazi’s, verantwoordelijkheid dragen voor misdaden tegen burgers”, beweerde het ministerie.

Er werden persoonlijke sancties aangekondigd tegen de Britse vice-minister van Defensie James Cartlidge, plaatsvervangend nationaal veiligheidsadviseur Sarah MacIntosh en directeur van onderzeeërs Simon Asquith.

Andere doelwitten waren onder meer Stuart Peach, de speciale gezant van de Britse premier voor de Westelijke Balkan, en de heren Dan Hannan en Michael Ashcroft.

Tot de gesanctioneerde academici behoorden onder meer de historici Orlando Figes, Norman Davies, Timothy Garton Ash, Rob Johnson, David Abulafia en deskundigen als Roy Allison van de Universiteit van Oxford, Graeme Robertson van de Universiteit van North Carolina, Calder Walton van de Harvard Universiteit en James Sherr van de Universiteit van Oxford. Internationaal Centrum voor Defensie en Veiligheid in Tallinn.

Er was geen onmiddellijk commentaar van de Britse regering.

Het Verenigd Koninkrijk heeft militaire en financiële hulp aan Oekraïne verleend sinds de grootschalige invasie van Rusland in februari 2022. In januari zei de Britse premier Rishi Sunak dat het land zijn militaire hulp aan Oekraïne het komende boekjaar zal verhogen tot 2,5 miljard pond ($3,15 miljard). ), een stijging van 200 miljoen pond ($252 miljoen) ten opzichte van de voorgaande twee jaar.

Sunak en Zelenskyy ondertekenden ook een veiligheidsovereenkomst waarvan de Oekraïense leider zei dat deze van kracht zou blijven totdat Kiev zich zou aansluiten bij de militaire alliantie van de NAVO.

Oekraïne strijdt al twee jaar voor de beginselen van vrijheid en democratie, zei Sunak in een verklaring in januari.

‘Wij zullen Oekraïne steunen in hun donkerste uren en in de betere tijden die komen’, beloofde hij.