Israëlische families eisen antwoorden van Netanyahu over gijzeling: ‘Stop met praten over het doden van Arabieren’

De gijzelingsituatie blijft het brandpunt van de aanhoudende oorlog tussen Israël en Hamas, waarbij de wereld de oorlogvoerende landen aanspoort tot een wapenstilstand te komen. De families van de gijzelaars zijn gefrustreerd en eisen antwoorden van de regering van Benjamin Netanyahu.

Ondertussen kwam de laatste aankondiging van Hamas-leider Ismail Haniyeh als een sprankje hoop toen hij dinsdag (21 november) zei dat zijn militante beweging een wapenstilstandsovereenkomst met Israël naderde. In een verklaring van zijn kantoor aan persbureau AFP stond: “We zijn dicht bij het bereiken van een akkoord over een wapenstilstand.”

De families van degenen die op 7 oktober door de militante groep Hamas werden gegijzeld toen deze een verrassingsaanval lanceerde, hebben er bij de regering op aangedrongen dringend actie te ondernemen.

Zoals geciteerd door CNN zei Shai Wenkert, wiens zoon Omer werd weggehaald van een muziekfestival en momenteel gegijzeld wordt in Gaza: “Ik eis hun toezegging dat iedereen naar huis terugkeert. Alle gijzelaars. We moeten antwoorden krijgen, en een toezegging …in schriftelijke vorm.”

Volgens het rapport heeft Wenkert maandag met de media gesproken. En ruim een ​​week eerder riep hij het Europees Parlement om hulp. Volgens berichten in de media heeft Wenkert met de media gesproken voordat hij en andere familieleden premier Netanyahu en zijn oorlogskabinet in Tel Aviv ontmoetten.

Gil Dickmann, wiens neef in Gaza wordt vastgehouden, zong: “Breng ze naar huis!” De familieleden hielden foto’s van hun dierbaren vast.

Hen Avigdori, wiens vrouw en dochter op 7 oktober werden ontvoerd, zei: “Misschien kun je, in plaats van over de doden te praten, over de levenden praten. Stop met praten over het doden van Arabieren. Praat over het redden van Joden.” Dit is jouw taak!”

Kijk: het eerste veldhospitaal komt de Gazastrook binnen sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas

Mondiale roep om wapenstilstand

Onderhandelaars hebben gewerkt aan het sluiten van een deal om de vrijlating mogelijk te maken van ongeveer 240 voornamelijk Israëlische gijzelaars die op 7 oktober in beslag werden genomen, tijdens de dodelijkste aanval op Israël in zijn geschiedenis. Hamas-strijders doodden tijdens hun grensoverschrijdende aanval ook ongeveer 1.200 mensen, de meesten van hen burgers.

Israël lanceerde een meedogenloze bombardementscampagne en een grondoffensief als vergelding voor de aanval, waarbij het beloofde Hamas te vernietigen en de vrijlating van de gijzelaars veilig te stellen.

Volgens de Hamas-regering in Gaza heeft de oorlog ruim 13.300 mensen gedood, waaronder duizenden kinderen. Intensieve onderhandelingen, bemiddeld door Qatar, waar Hamas een politiek kantoor heeft en waar Haniyeh is gevestigd, zijn al weken aan de gang.

(Met input van agentschappen)

Disclaimer: WION besteedt de uiterste zorg aan het nauwkeurig en op verantwoorde wijze rapporteren van de lopende ontwikkelingen in het Israëlisch-Palestijnse conflict na de Hamas-aanvallen. Wij kunnen echter niet onafhankelijk de authenticiteit van alle uitspraken, foto’s en video’s verifiëren.