Grenzeloze EU onder druk doordat Russische spionnen ‘misbruik maken’ om Europa binnen te komen | Wereld | Nieuws

Praag heeft een reeks voorstellen naar voren gebracht die gericht zijn op het wegnemen van zorgen in verband met de reisprivileges van Russische diplomaten in de nasleep van de grootschalige invasie van Oekraïne door Rusland.

Veel regeringen hebben Russische diplomaten het land uitgezet vanwege hun betrokkenheid bij inlichtingenactiviteiten.

Sommige landen blijven echter visa afgeven aan de gezanten van Moskou, waardoor ze onbeperkte toegang krijgen tot de Schengenzone, die 24 EU-lidstaten, Zwitserland, Noorwegen en IJsland omvat.

Tsjechië, dat vorig jaar meer dan zeventig Russen heeft verdreven vanwege het conflict in Oekraïne en hun vermeende rol bij een aanval in 2014, loopt voorop bij de inspanningen om de bewegingsvrijheid van Russische diplomaten te beperken.

Als onderdeel van de onderhandelingen over het twaalfde sanctiepakket van de EU tegen Moskou stelt Praag voor dat Russische diplomaten alleen visa en verblijfsvergunningen mogen ontvangen die reizen binnen het gastland toestaan, met uitzondering van de rest van het Schengengebied.

Bovendien pleit Tsjechië voor de exclusieve acceptatie van biometrische paspoorten, die veiliger zijn en minder vatbaar voor vervalsing.

Een specifiek door Praag geuit probleem is de afgifte van visa door Oostenrijk aan functionarissen die werkzaam zijn bij VN-instellingen in Wenen, waardoor zij vrij kunnen reizen binnen het Schengengebied, inclusief de Tsjechische Republiek.

Hoewel het debat zich nog in een beginstadium bevindt, maken de ingewikkelde juridische overwegingen het onwaarschijnlijk dat er wijzigingen zullen worden opgenomen in het huidige sanctiepakket dat ter discussie staat.

De Europese Commissie heeft deze voorstellen vorige week aan de Europese hoofdsteden doorgegeven, en de lopende discussies omvatten ook een mogelijk verbod op Russische diamanten en strengere maatregelen om een ​​prijsplafond voor Russische olie af te dwingen.

Ondertussen verklaarde de Finse premier Petteri Orpo maandag dat Finland aanvullende maatregelen mag nemen langs de grens met Rusland. Dit komt als reactie op de sluiting van vier grensovergangen als gevolg van een toename van het aantal asielzoekers, waarbij Finland Moskou ervan beschuldigt migranten uit het Midden-Oosten en Afrika, zonder geldige reisdocumenten, de Finse grens te laten bereiken.

Orpo sloot de mogelijkheid niet uit om meer grensovergangen langs de 1.340 kilometer lange Fins-Russische grens te sluiten als de situatie niet verbetert. Opvallend is dat in november 500 asielzoekers in Finland zijn aangekomen, een aanzienlijke stijging vergeleken met de normale aantallen.