China zegt dat het een ‘ernstige vergissing’ zou zijn als Argentinië de banden zou verbreken

BEIJING: Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei dinsdag (21 november) dat het een “ernstige fout” zou zijn in de Argentijnse diplomatie als het Zuid-Amerikaanse land de banden met grote landen als China of Brazilië zou verbreken.

China is een belangrijke handelspartner voor Argentinië, en de gekozen regering hecht groot belang aan de betrekkingen met China, zei woordvoerder Mao Ning van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken op een reguliere persconferentie.

Zondag heeft Argentinië Javier Milei tot nieuwe president gekozen. De rechtse libertariër heeft China en Brazilië bekritiseerd, zegt dat hij niet met ‘communisten’ wil omgaan, en is voorstander van sterkere banden met de Verenigde Staten.

Het Russische persbureau RIA Novosti citeerde ook Diana Mondino, een econoom die getipt was om minister van Buitenlandse Zaken te worden onder de regering-Milei, die zei dat haar land zich niet zou aansluiten bij de BRICS-groep.

Argentinië was een van de zes landen die waren uitgenodigd om nieuwe leden te worden van de BRICS, een blok bestaande uit Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika.

Mondino vertelde RIA Novosti ook dat Argentinië “de interactie” met de regeringen van China en Brazilië zou stopzetten, toen hem werd gevraagd of Argentinië de export en import met die landen zou aanmoedigen.

“De twee partijen hebben een sterke economische complementariteit en een enorm potentieel voor samenwerking”, zei Mao, toen hem door verslaggevers werd gevraagd commentaar te geven op de opmerkingen van Mondino.

“China is bereid om samen met Argentinië te blijven samenwerken om de stabiliteit en de langetermijnontwikkeling van de bilaterale betrekkingen te bevorderen.”