Het Indiase kapitaal hervat een aantal activiteiten ondanks gevaarlijke lucht en rivierschuim

MUMBAI, 20 november – De Indiase hoofdstad heeft vandaag scholen en enkele bouwterreinen heropend, te midden van tekenen van afnemende luchtvervuiling die de autoriteiten als gevaarlijk hadden beschouwd, hoewel een giftig schuim delen van de Yamuna-rivier die door New Delhi stroomt besmeurde.

De meest vervuilde hoofdstad ter wereld hervatte deze maand haar jaarlijkse strijd tegen de vervuiling, ondanks beloften van de regering om verbeteringen aan te brengen. De luchtkwaliteitsindex (AQI) van vandaag van 336 was lager dan het niveau van donderdag van 509, maar nog steeds “gevaarlijk”, aldus de Zwitserse groep IQAir.

Kinderen droegen maskers op weg naar school, na een sluiting van bijna twee weken om hen te beschermen tegen vervuiling, terwijl hindoeïstische toegewijden die een festival vierden door de smogige ochtend sjokten voor een duik in de rivier, niet afgeschrikt door het witte schuim, dat de autoriteiten hebben beschreven als giftig.

Het schuim komt voort uit bezonken slib en onbehandeld afval, zei een voormalige adviseur van de regering van Delhi, eraan toevoegend dat het waterschap van de stad een voedselveilige chemische stof sproeide om het onder controle te houden.

Advertentie

“Het schuim is van nature niet dodelijk”, zegt de voormalige functionaris Ankit Srivastava, een milieuingenieur. “Je gaat niet dood als je het consumeert, maar je wordt wel ziek.”

Gisteren vertelde Delhi’s minister van Milieu, Gopal Rai, aan verslaggevers dat de bouwwerkzaamheden aan openbare infrastructuurprojecten zouden kunnen worden hervat, zij het met beperkingen op activiteiten die stof door de lucht blazen.

Deze opmerkingen volgden op de intrekking zaterdag van de noodmaatregelen die op 5 november waren bevolen om te voorkomen dat de luchtkwaliteit verslechtert, waaronder een verbod op alle bouwactiviteiten, maar die werden versoepeld nadat de indexniveaus verbeterden.

Advertentie

De luchtvervuiling in Delhi wordt erger in de winter, wanneer de windsnelheid afneemt en de afkoelende lucht verontreinigende stoffen vasthoudt die worden uitgestoten door voertuigen, de industrie en boeren die landbouwafval in omliggende staten verbranden ter voorbereiding op nieuwe aanplant.

Verkeersemissies leverden maandag een grote bijdrage aan fijne deeltjes met een grootte van 2,5 micrometer (PM2,5) die in de lucht zweefden, zo bleek uit een realtime onderzoek door experts die samenwerkten met de regering van Delhi.

Voertuigen droegen 51 procent bij aan dergelijke deeltjes, die als bijzonder gevaarlijk voor de mens worden beschouwd, langs een belangrijke verkeersader, een stijging ten opzichte van de niveaus van 27 procent en 32 procent in de afgelopen twee dagen, aldus de studie. – Reuters