Beroep tegen Trump-gag order wordt sceptisch onthaald in de Amerikaanse rechtbank | Nieuws

De advocaat van Trump stelt dat het bevel de vrijheid van meningsuiting schendt, terwijl rechters zeggen dat zijn retoriek de integriteit van zijn aanstaande proces zou kunnen bedreigen.

Rechters van het Amerikaanse hof van beroep hebben scepsis geuit over het bod van Donald Trump om een ​​spreekverbod ongedaan te maken dat aan de voormalige president was opgelegd in een federale strafzaak waarin hij ervan wordt beschuldigd op illegale wijze te hebben geprobeerd zijn verkiezingsnederlaag in 2020 ongedaan te maken.

Het verbiedt Trump om openbare aanklagers, potentiële getuigen of rechtbankmedewerkers die bij de zaak betrokken zijn, publiekelijk te belasteren.

Trump-advocaat D. John Sauer betoogde maandag dat het bevel in strijd is met het recht op vrijheid van meningsuiting in de Amerikaanse grondwet, terwijl rechters van het Amerikaanse Hof van Beroep voor het District of Columbia zich afvroegen of de beschuldigende retoriek van Trump de integriteit van zijn aanstaande proces zou bedreigen.

‘Ik hoor niet dat u enig gewicht toekent aan de belangen van een eerlijk proces,’ zei rechter Cornelia Pillard tegen Sauer.

Pillard is een van de drie rechters die Trumps beroep hebben behandeld tegen het zwijgbevel dat was opgelegd door rechter Tanya Chutkan, die toezicht houdt op de zaak.

Chutkan oordeelde dat publieke verklaringen van Trump of zijn advocaten waarin ze kritiek uiten op aanklagers, gerechtspersoneel en potentiële getuigen, getuigen kunnen beïnvloeden en kunnen leiden tot bedreigingen tegen mensen die bij de zaak betrokken zijn.

Maar Chutkan stond Trump toe ‘kritiek uit te oefenen op het ministerie van Justitie, president Biden en zichzelf. Ze liet hem ook volhouden dat de vervolging zelf een partijdige vergelding tegen hem was”, meldde The New York Times.

“Het bevel is ongekend en schept een verschrikkelijk precedent voor toekomstige beperkingen op politieke kernuitingen”, zei Sauer tijdens de twee uur durende hoorzitting.

Trump, de koploper voor de Republikeinse nominatie om de Democratische president Joe Biden uit te dagen bij de verkiezingen van 2024, heeft functionarissen aangevallen die betrokken zijn bij een reeks strafrechtelijke en civiele zaken waarmee hij wordt geconfronteerd. Hij heeft de Amerikaanse speciaal aanklager Jack Smith, die de federale verkiezingsgerelateerde aanklachten heeft ingediend, een ‘gestoorde gek’ en een ‘misdadiger’ genoemd.

Trumps opmerkingen over aanklagers en getuigen stellen zijn recht op vrijheid van meningsuiting tegenover de noodzaak van een eerlijk proces volgend jaar.

Het spreekverbod is opgeschort tijdens het hoger beroep van Trump. Trump heeft niet schuldig gepleit in de zaak, evenals in alle drie andere strafzaken.

De rechters vroegen advocaat Cecil VanDevender van het ministerie van Justitie of het bevel te breed was geschreven.

“We moeten hier een zorgvuldig scalpel gebruiken”, zei rechter Patricia Millett, een door de Democratische rechter benoemde rechter, net als de andere twee in het panel.

VanDevender zei dat het bevel Trump nog steeds in staat stelt brede argumenten te geven over de integriteit van de zaak.

“Hij kan zeggen: ‘Dit is een politiek gemotiveerde vervolging die is aangespannen door mijn politieke tegenstander’, ‘Het ministerie van Justitie is corrupt’, en ‘Ik zal in het gelijk worden gesteld’, al dat soort dingen,” zei VanDevender.

De rechters hebben niet aangegeven wanneer zij zullen oordelen.