Wat is de separatistische beweging van Khalistan, hoe reisde de ideologie van India naar Canada?

De toch al verslechterende banden tussen India en Canada zijn nog verder beïnvloed door de beschuldigingen van de Canadese premier Justin Trudeau dat “Indiase regeringsagenten” betrokken waren bij de moord op een Khalistani-terrorist. Trudeau vertelde het Lagerhuis maandag (18 september) dat India betrokken is bij de dood van Hardeep Singh Nijjar op 18 juni.

De Indiase regering heeft al dit soort beschuldigingen afgewezen als ongegrond en gemotiveerd, zelfs toen de twee naties elk één diplomaat uitzette.

Deze voortdurende strijd tussen de twee landen gaat vooral over de separatistische beweging van Khalistan, die ooit een bolwerk had in de noordelijke deelstaat Punjab van India, en nu kilometers verderop in Canada opnieuw is opgelaaid.

Khalistan-separatistische beweging: een ideologie die van India naar Canada reisde

De separatistische beweging van Khalistan begon begin jaren tachtig in Punjab, met het idee om een ​​onafhankelijke, theocratische Sikh-staat te zoeken, genaamd Khalistan, of ‘Land of the Pure’ in Punjab en andere delen van Noord-India.

De voorgestelde grenzen van Khalistan variëren tussen verschillende groepen. Sommigen claimen de hele Indiase staat Punjab, terwijl anderen het Pakistaanse Punjab en andere delen van Noord-India claimen, zoals Chandigarh, Haryana en Himachal Pradesh.

De wortels van Khalistan liggen in het Britse koloniale beleid van eind 19e en begin 20e eeuw, dat tot doel had Sikhs en Hindoes te verdelen.

Sikhs werden in grote aantallen voor het Britse leger gerekruteerd om te gebruiken tegen hindoeïstische heersers die in opstand kwamen tegen de Britse Raj.

Vervolgens, na de onafhankelijkheid van India in 1947, kwamen de spanningen tussen de staat Punjab en de centrale Indiase regering naar boven, wat leidde tot grieven onder veel Sikhs tegen de Indiase regering.

De emigratie van Sikhs naar Canada begon in het eerste decennium van de 20e eeuw. Soldaten van het Britse leger die door British Columbia trokken, werden aangetrokken door het vruchtbare land dat ze zagen. In de jaren zeventig waren Sikhs een zichtbaar onderdeel van de Canadese samenleving.

Deze keer was er weinig sentiment over een Sikh-thuisland.

Kijk | Gravitas Plus: wakkert het Westen de Khalistan-beweging opnieuw aan?

De Khalistan-beweging bereikte een hoogtepunt in de jaren tachtig en negentig en de gewelddadige campagne omvatte bombardementen, moorden, ontvoeringen en selectieve moorden en massamoorden op burgers, voornamelijk in Punjab.

Het geweld kreeg een internationale dimensie in 1985 toen in Canada gevestigde Khalistani-separatisten een bom lieten ontploffen op ‘Kanishka’, een vlucht van Air India op weg van Toronto naar New Delhi, waarbij alle 329 mensen aan boord omkwamen, waaronder 82 kinderen onder de 13 jaar. Dat incident blijft de dodelijkste terroristische aanslag in de Canadese geschiedenis.

Als reactie op de beweging, en in een poging een einde te maken aan de strijdbaarheid in de staat, reageerden de Indiase veiligheidstroepen en de lokale politie van Punjab met geweld.

Terwijl de Canadese inlichtingendienst de potentiële binnenlandse dreiging begreep die Khalistani-elementen konden vormen, was er weinig politieke animo om de Kanishka-bomaanslag als een Canadese tragedie te erkennen.

Tegen het einde van de jaren negentig bevond de Khalistani-beweging in India zich bijna in haar laatste fase, maar ze groeide in Canada.

De beweging kreeg een echte heropleving toen Justin Trudeau aan de macht kwam, waarbij verschillende pro-Khalistani-groepen zijn liberale partij steunden bij de federale verkiezingen van 2015.

Het Canadese standpunt over vrijheid van meningsuiting en openheid stuurde de beweging verder en zette groepen als Sikhs for Justice (SFJ) in voor het zogenaamde Khalistan-referendum.

De recente opmerking van de Canadese premier in het Lagerhuis zal worden gezien als een bevestiging van de beschuldigingen van SFJ dat India achter de moord op Nijjar zit.

Dit zal dergelijke elementen aanmoedigen en de betrekkingen tussen India en Canada op het spel zetten.

(Met input van agentschappen)

Jij kan schrijf nu voor wionews.com en deel uitmaken van de gemeenschap. Deel uw verhalen en meningen met ons hier.