M1 Abrams-tanks zullen ‘binnenkort’ Oekraïne binnenkomen, zegt de Amerikaanse defensiechef

BERLIJN, 19 september – Oekraïne zal binnenkort M1 Abrams-tanks uit de Verenigde Staten ontvangen terwijl de strijdkrachten van Kiev gestaag oprukken in hun tegenoffensief tegen de troepen van Moskou, zei de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin vandaag.

Vertegenwoordigers van tientallen landen die Kiev steunen komen in Duitsland bijeen om nieuwe hulp aan Oekraïne te bespreken, voorafgaand aan een toespraak tot de Algemene Vergadering van de VN door de president van het land, Volodymyr Zelensky.

Washington had begin dit jaar de 31 tanks aan Kiev beloofd, als onderdeel van de ruim 43 miljard dollar (201 miljard RM) aan veiligheidssteun die de Verenigde Staten hadden toegezegd sinds Rusland Oekraïne in februari 2022 binnenviel.

“Ik ben… blij om aan te kondigen dat de M1 Abrams-tanks waartoe de Verenigde Staten zich eerder hadden verbonden binnenkort Oekraïne zullen binnenkomen”, zei Austin bij de opening van de Ukraine Defense Contact Group.

Een hoge Amerikaanse militaire functionaris zei dat de eerste tanks de komende dagen zullen worden verzonden en dat het proces binnen enkele weken zal zijn voltooid.

De tanks zullen worden gecombineerd met 120 mm pantserdoordringende granaten met verarmd uranium.

Dergelijke munitie is controversieel vanwege hun verband met gezondheidsproblemen, zoals kanker en geboorteafwijkingen, in gebieden waar ze bij eerdere conflicten werden gebruikt, hoewel niet definitief is bewezen dat ze deze hebben veroorzaakt.

Het besluit om Abrams-tanks aan Oekraïne te leveren betekende een ommekeer, aangezien Amerikaanse defensiefunctionarissen herhaaldelijk hadden gezegd dat ze vanwege hun complexiteit niet geschikt waren voor de strijdkrachten van Kiev.

Zelenski arriveerde gisteren in de Verenigde Staten en bezocht gewonde Oekraïense troepen in een ziekenhuis voorafgaand aan zijn VN-toespraak, die hij zal houden terwijl de strijdkrachten van het land doorgaan met een langzaam voortgaand tegenoffensief met hoge inzet om grondgebied terug te winnen van de Russische troepen. .

‘Gestage vooruitgang’

De beperkte vooruitgang van Oekraïne in de strijd tegen diepgewortelde Russische posities heeft geleid tot discussie onder de westerse bondgenoten van Kiev over zijn militaire strategie.

Maar maandag zei het Oekraïense ministerie van Defensie dat het vorige week in totaal zeven vierkante kilometer (bijna drie vierkante mijl) had heroverd nabij de oostelijke stad Bakhmut en ook langs het zuidfront.

Austin zei vandaag dat het tegenoffensief “gestage vooruitgang blijft boeken.

“En dappere Oekraïense troepen breken door de zwaar versterkte linies van het Russische agressieleger.”

De Amerikaanse defensiechef verwelkomde ook de nieuwe Oekraïense minister van Defensie Rustem Umerov, die eerder deze maand werd benoemd in een belangrijke verandering voor Kiev, na corruptieschandalen op het ministerie.

Een hoge Amerikaanse defensiefunctionaris zei voorafgaand aan de bijeenkomst dat de bijeenkomst de gelegenheid bood “om van minister Umerov zelf te horen wat zijn visie is, wat zijn prioriteit is”.

“Democratieën zoals Oekraïne hebben voortdurend… verloop in leiderschap”, zei de functionaris, en voegde eraan toe: “We verwachten continuïteit (van Kiev).”

Amerikaanse functionarissen hebben het voortouw genomen bij het streven naar internationale steun voor Oekraïne, hebben snel een coalitie gesmeed om Kiev te steunen nadat Rusland was binnengevallen en hebben de hulp van tientallen landen gecoördineerd via bijna maandelijkse Contact Group-bijeenkomsten.

Terwijl Kiev meldde dat zijn luchtverdedigingssystemen 27 Shahed-drones hadden neergehaald die van de ene op de andere dag in Ruslands laatste spervuur ​​vanuit de lucht waren gelanceerd, drong Austin in Ramstein er bij de bondgenoten op aan om “diep te blijven graven” in dergelijke systemen voor Oekraïne, aangezien ze “levens redden”.

Voorafgaand aan de laatste bijeenkomst kondigde Duitsland aan dat het nog eens 400 miljoen euro aan wapens en hulp aan Oekraïne zal geven.

Dit omvat munitie, gepantserde voertuigen en mijnopruimingsapparatuur, vertelde minister van Defensie Boris Pistorius aan het Duitse tabloid Bild.

“Munitie is wat Oekraïne het meest nodig heeft in zijn defensieve strijd tegen de brutale agressieoorlog”, zei hij.

De Oekraïense aanhangers hebben ook training gegeven aan de troepen van Kiev, terwijl de Verenigde Staten en andere landen strenge sancties hebben opgelegd aan Rusland.

De doelwitten van de sancties omvatten financiële instellingen, de import van technologie en de export van energie. — AFP