DOJ beveelt aan om een ​​zaak tegen China in te dienen over de vernietiging van het maritieme milieu in WPS • Joel R. San Juan

Minister van JUSTITIE Jesus Crispin Remulla zei gisteren dat het ministerie van Justitie (DOJ) Malacañang zal aanbevelen om zaken tegen China in te dienen wegens de vernietiging van koraalriffen en het oogsten van koralen in de West-Filippijnse Zee (WPS).

Tijdens een persconferentie zei Remulla dat hij binnenkort met uitvoerend secretaris Lucas Bersamin het standpunt van het ministerie van Justitie over de stroperij van koraal in de WPS zou bespreken, wat hij bestempelde als een ‘kwaadaardige daad’.

“Met of zonder territoriale geschillen is de vernietiging van het milieu een zonde tegen de mensheid. Het is dus een heel goede zaak om namens de Filippijnen een dossier in te dienen, ter wille van de mensheid zelf”, benadrukte Remulla.

Remulla merkte op dat er in de loop der jaren voldoende bewijsmateriaal is verzameld om het indienen van een zaak tegen China te ondersteunen.

“Het is een zeer rijpe zaak voor berechting. Ik denk dat we door kunnen gaan en een beroep kunnen doen op de beste juridische experts van het land om ons te helpen. Wij hebben toegang tot de beste milieuadvocaten. We zullen deze zaken tegen China voortzetten omdat we veel bewijsmateriaal hebben”, benadrukte Remulla.

De vernietiging van het mariene milieu binnen de exclusieve economische zones van het land wordt toegeschreven aan schepen van de Chinese maritieme militie.

“Dit gebeurt al vele jaren, maar de documentatie vermeldde een paar jaar geleden. De afgelopen maanden hebben we meer documentatie over deze kwestie kunnen krijgen”, voegde de DOj-chef eraan toe.

De Filippijnen hebben via het ministerie van Buitenlandse Zaken (DFA) herhaaldelijk en consequent hun bezorgdheid geuit over ecologisch schadelijke activiteiten van buitenlandse entiteiten in de West-Filippijnse Zee.

Afbeeldingscredits: ©2021 Maxar Technologies via AP