Canada’s Trudeau: probeert India niet te provoceren, maar wil antwoorden over moord

OTTAWA, 19 september – Canada probeert India niet te provoceren door te suggereren dat het verband houdt met de moord op een Sikh-separatistische leider, maar wil dat New Delhi de kwestie op de juiste manier aanpakt, zei premier Justin Trudeau vandaag.

Trudeau maakte gisteren bekend dat Canadese inlichtingendiensten actief op zoek zijn naar geloofwaardige beschuldigingen die agenten uit New Delhi in verband brengen met de schietpartij op de 45-jarige Hardeep Singh Nijjar in British Columbia in juni.

India deed de bewering snel af als absurd en zei dat het een Canadese diplomaat uitzette, waardoor de toch al slechte diplomatieke betrekkingen tussen de twee G20-leden nog verder verslechterden.

Trudeau vertelde verslaggevers dat de zaak, die langdurige gesprekken over een mogelijke bilaterale handelsovereenkomst heeft doen ontsporen, verstrekkende gevolgen heeft voor het internationaal recht.

“De regering van India moet deze zaak met de grootste ernst nemen. Dat doen we, het is niet onze bedoeling om te provoceren of te escaleren”, zei hij.

Canadese functionarissen hebben tot nu toe geweigerd te zeggen welk bewijsmateriaal zij mogelijk in verband brengen met India en de moord op Nijjar.

“We wilden er zeker van zijn dat we een solide basis hadden om te begrijpen wat er aan de hand was… we wilden er zeker van zijn dat we de tijd namen om met onze bondgenoten te praten”, zei Trudeau toen hem werd gevraagd waarom Ottawa nu zijn hand had onthuld.

New Delhi, dat er bij Ottawa op aandrong op te treden tegen anti-Indiase elementen, is al lange tijd ontevreden over de separatistische activiteiten van de Sikhs in Canada.

Nijjar steunde het creëren van een Sikh-thuisland in de vorm van een onafhankelijke, zogenaamde staat Khalistan in de noordelijke deelstaat Punjab van India, de geboorteplaats van de Sikh-religie, die grenst aan Pakistan. India bestempelde hem in 2020 als een ‘terrorist’.

Canada heeft de grootste populatie sikhs buiten Punjab, met ongeveer 770.000 mensen die bij de volkstelling van 2021 het sikhisme als hun religie rapporteerden.

India is bijzonder gevoelig voor Sikh-demonstranten in Canada, waarbij sommige Indiase analisten zeggen dat Ottawa hen niet tegenhoudt omdat Sikhs een politiek invloedrijke groep zijn.

De Verenigde Staten en Australië uitten hun “diepe bezorgdheid” over de beschuldigingen van Canada. De Amerikaanse autoriteiten hebben er bij India op aangedrongen mee te werken aan het onderzoek, zo vertelde een hoge functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag aan verslaggevers tijdens een nieuwsbriefing.

Canada en India hebben geprobeerd het lage niveau van de bilaterale handel te stimuleren, wat in 2022 slechts C$13,7 miljard (RM47,9 miljard) bedroeg van het Canadese totaal van C$1,52 biljoen. Beide partijen hebben aangekondigd de gesprekken te bevriezen. – Reuters