Podcast: Wat zijn momentopnamen? Kunnen ze back-up vervangen?

In deze podcast kijken we naar snapshots en hun rol in de gegevensbeschermingsstrategie met Shawn Meyers, field chief technology officer (CTO) bij Tintri.

We praten over hoe we snapshots definiëren, het niveau van de infrastructuur waarop ze worden gemaakt, waarom snapshots geen back-ups zijn, het effect van de granulariteit van snapshots op herstelprestaties, herstelpuntdoelstelling (RPO) en hersteltijddoelstelling (RTO).

Meyers vertelt ook over de beperkingen van snapshots, zoals het gebruik in databases, en de effecten op de datagroei.

Antony Adshead: Wat zijn snapshots en hun voordelen en beperkingen?

Shawn Meyers: Het probleem met snapshots is dat je je zorgen moet maken op welk niveau je ze maakt.

Een momentopname is in feite een verzameling op een bepaald tijdstip van een gegevenspunt. Met andere woorden: ik kan dit op verschillende niveaus doen, dat wil zeggen op het besturingssysteem [operating system]de VM [virtual machine]op opslagniveau.

Het is een verzameling op een bepaald tijdstip waarmee ik terug in de tijd kan gaan of naar dat tijdstip kan herstellen.

Ik zorg ervoor dat ik hier heel duidelijk over ben: een momentopname is geen back-up. Er zijn mensen die snapshots als back-up gebruiken. Een momentopname is iets dat u aan uw gereedschapskist kunt toevoegen en waarvan u kunt herstellen, maar het is beslist geen back-up, omdat u met een back-up vooruit en terug in de tijd kunt gaan om een ​​specifiek tijdsbestek te vinden; een momentopname is een specifiek gedefinieerd tijdstip.

Er zijn verschillende manieren om snapshots te maken en het hangt af van de opslagtechnologieën die u gebruikt. Het coolste waar ik het graag over heb, is dat je een LUN gaat krijgen [logical unit number] of volume-snapshot waarbij alles op dat ene volume tegelijkertijd wordt afgebroken. Andere keren is het een momentopname per VM of per object, wanneer het een kleinere verzameling subsets betreft.

Hoe gedetailleerder de momentopname, hoe beter het herstelinterval is vanuit het perspectief van wat er wordt beïnvloed, vergeleken met de bredere momentopname die een breder beschermingsproces is.

In de opslag gebruiken we vaak snapshots voor replicatie, zoals het repliceren van gegevens naar een andere site, dus ik maak een snapshot en repliceer deze. Ik heb nog steeds die momentopname om terug te draaien en van te herstellen.

“Een momentopname is iets dat je aan je gereedschapskist kunt toevoegen. Je kunt er van herstellen, maar het is zeker geen back-up. Met een back-up kun je vooruit en terug in de tijd gaan om een ​​specifiek tijdsbestek te vinden; een momentopname is een specifiek gedefinieerd tijdstip”

Shawn Meyers, Tintri

Er zijn uiteraard beperkingen. De meeste van uw databases zijn vergrendeld, dus ik kan niet vooruit of achteruit gaan via transactielogboeken.

Ook de datagroei. Dat is een van de grootste dingen die er zijn. Ik heb momentopnamen dat terwijl ik wijzigingen aanbreng, de gegevens groeien. Als ik een blok heb waarnaar is geschreven en ik maak een momentopname, schrijf er opnieuw naar, maak opnieuw een momentopname, al die gegevens worden opgeslagen.

Dat is een van de grootste beperkingen, namelijk dat we aandacht besteden aan de datagroei van de snapshots, en hoe gedetailleerder de snapshot wordt, hoe minder impact er is op de opslag. Dus hoe breder de momentopname, hoe meer impact, versus hoe gedetailleerder, hoe minder impact.

Adshead: Wat is de beste werkwijze voor snapshots en hoe passen deze in een alomvattende strategie voor gegevensbescherming?

Meyers: Snapshots moeten deel uitmaken van elke strategie voor gegevensbescherming. En het komt er natuurlijk op neer dat je terug naar de tekentafel moet.

We gaan terug naar onze RPO – onze herstelpuntdoelstelling – en onze RTO – hersteltijddoelstelling. We gaan zitten en uitzoeken hoe onze technologieën met de momentopnamen werken om aan die behoeften te voldoen.

[We also have to take into account] gegevens die op andere locaties zijn opgeslagen. We moeten ons ook zorgen maken over de gevolgen voor de productie, omdat we tegenwoordig vaak snapshots gebruiken voor back-ups.

We maken dus een momentopname, ik voeg die momentopname toe aan het back-upsysteem en maak daar de back-ups. Op die manier heb ik geen enkele prestatie-impact op mijn productiesysteem voor die back-up.

Hetzelfde als replicatie. Ik doe de momentopname en ik doe de replicatie op de achterkant, dus ik repliceer de actieve gegevens niet, dus in mijn productiesysteem heb ik er geen last van.

Een van de beste dingen van snapshots is dat ik dingen op de opslaglaag ontlaad, weg van het besturingssysteemniveau, zodat de productie nu niet wordt beïnvloed terwijl ik met de productie bezig ben.

Natuurlijk weet ik wanneer ik moet herstellen naar – dat wil zeggen, over het herstelpunt gesproken; hoeveel gegevens kan ik verliezen versus hoeveel gegevens heb ik nodig, hoe snel moet ik deze weer online hebben. Ik omschrijf dat altijd als een knop: je draait hem omhoog waar je maar wilt en het leuke is dat als je aan de knop draait en een kleinere RPO en RTO krijgt, mijn kosten vaak stijgen.

Dus als ik kan leven met minder processen of langere RPO’s en RTO’s, gaan mijn kosten omlaag. Als ik in de subminuut of subseconde omhoog ga, lijken mijn kosten stratosferisch te stijgen en het duurder te maken.

Het komt neer op het ontwerpen van uw strategie, hoeveel geld u heeft, om erachter te komen wat u kunt doen. Of je bedenkt wat je wilt en hoeveel het gaat kosten. Je moet heen en weer gaan en de voor- en nadelen afwegen. Want net als al het andere is het voor uw organisatie een zakelijke beslissing om te bepalen hoeveel geld u bereid bent te investeren in uw datastrategie.

Ik heb in het verleden lange tijd als consultant gewerkt en ik heb met bedrijven gewerkt die datacentra verloren, en hun idee en kijk op strategieën voor gegevensbescherming is anders dan die van bedrijven die nog nooit een groot gegevensverlies hebben gehad.

Er zal altijd wel iets zijn om je zorgen over te maken, en als je nog nooit een probleem met gegevensverlies hebt gehad, betekent dit dat je gewoon geluk hebt; het zal ergens in de toekomst gebeuren, dus zorg ervoor dat u tijd besteedt aan uw gegevensbeschermingsstrategie.

Voor mij zijn snapshots een van de meest cruciale onderdelen ervan, om te weten hoe ik het ga doen, waar ik de gegevens ga opslaan, hoe vaak en wat mijn herstelproces is.

Een van de grootste voordelen van snapshots is mijn hersteltijd. Als ik back-ups gebruik, moet ik deze vaak weer opstarten en het duurt enige tijd om weer te hydrateren. Met snapshots kan ik dat object, die VM, wat het ook is, meestal binnen enkele minuten, zo niet seconden, herstellen en het systeem weer aan de praat krijgen om, nogmaals, uw RTO-processen te verlagen.