Final Cut Pro X versus Adobe Premiere Pro: vergelijking van 2024

Als je videobewerking op macOS hebt gedaan, heb je waarschijnlijk een of meer van de tools bekeken die we vandaag bekijken. Misschien ben je begonnen met iMovie en heb je gewoon iets meer nodig dan wat het biedt. macOS is het perfecte videobewerkingsplatform omdat er zoveel krachtige opties zijn, en Final Cut Pro X en Adobe Premiere Pro zijn twee van de beste professionele keuzes.

Final Cut Pro X en Adobe Premiere Pro zijn uitstekende opties voor professionele of prosumer-video-editors. Waar Final Cut Pro X opvalt door uitzonderlijke ondersteuning voor verschillende formaten en hardware-ondersteuning, zijn bedrijven die al in de Adobe-suite hebben geïnvesteerd wellicht meer geneigd tot Adobe Premiere Pro. Dat gezegd hebbende, zal de keuze tussen de twee afhangen van je hardwaremix, welke videoformaten je ondersteunt en zelfs welke tools je team gebruikt voor andere bewerkingsworkflows.

Final Cut Pro X versus Adobe Premiere Pro: vergelijkingstabel

Laten we, nu het voor de hand liggende is geregeld, dit op een zinvolle manier opsplitsen. Allereerst wil ik zeggen dat beide tools absoluut uitstekend zijn in wat ze doen. Met beide opties kunt u er zeker van zijn dat u video’s van professionele kwaliteit maakt, waarmee u uw bedrijf naar een hoger niveau kunt tillen.

Functie Finalcut Pro X Adobe Première Pro
Externe applicatieondersteuning Werkt met Apple Motion en tal van extensies van derden. Werkt met Adobe After Effects en andere extensies van derden.
Weergavesnelheid Snel Langzaam
3D-bewerking Ondersteund Ondersteund
Zoekwoordmediatags Niet ondersteund Ondersteund
Tijdlijn Spoorloos magnetisch Traditioneel niet-lineair
Audio Kan automatisch brom, ruis en pieken corrigeren of u kunt deze problemen handmatig aanpassen. Kan afzonderlijk opgenomen audiotracks matchen. Inclusief pan-, balans-, volume-eenheidsmeters en clipping-indicatoren. Tracks kunnen mono, stereo, 5.1 en adaptief zijn. Ondersteunt Adobe Audition.
Prijzen Eenmalige betaling van $ 299. $ 37,99 per licentie per maand.
Voor meer informatie

Final Cut Pro X en Premiere Pro: prijzen

Beide apps kunnen duur zijn:

 • Final Cut Pro X: Eenmalige betaling van $ 299 per Apple-account.
 • Adobe Première Pro: $ 37,99 per licentie per maand. Inbegrepen als onderdeel van Creative Cloud All Apps voor $ 89,99 per licentie per maand.

Vanwege de prijs wilt u meteen de juiste keuze maken voor uw bedrijf. Apple ging voor een eenmalige aankoop per Apple-account, wat prima kan zijn als uw bedrijf een eigen account heeft dat elke gebruiker gebruikt, maar het kan kostbaar zijn als u van plan bent licenties voor meerdere gebruikers aan te schaffen. Adobe volgt de route van het toewijzen van licenties aan Adobe-gebruikers, wat van tevoren gemakkelijker kan zijn op basis van een prijs per maand.

Alleen al op basis van de prijs zou je misschien het prijsmodel van Adobe Premiere Pro kunnen kiezen, dat een stuk goedkoper kan zijn en à la carte licenties voor bedrijven biedt dan kopen in de Mac App Store en mogelijk hogere initiële kosten met zich meebrengt.

Functievergelijking: Final Cut Pro X versus Premiere Pro

Adobe ondersteunt niet altijd de nieuwste hardware en software van Apple. Een voorbeeld hiervan is hun laggy-ondersteuning met M1-chips. Dus als je iemand bent die altijd de nieuwste hardware koopt die Apple produceert, dan is Final Cut Pro X de ideale keuze. Dat gezegd hebbende, zijn er mogelijk functies in Premiere die beter aansluiten bij uw behoeften en workflows.

Koppel

Final Cut Pro X is een paar jaar geleden opnieuw ontworpen en bevat nu een niet-traditionele tijdlijn die lijkt op wat er in iMovie wordt aangeboden. Dit betekent dat bewerken lastig kan zijn voor degenen die met andere platforms hebben gewerkt die een lineaire tijdlijn gebruiken om te bewerken. Dit betekent ook dat de interface minder configureerbaar is (Figuur A).

De interface van Final Cut Pro X kan wat prettiger zijn voor de ogen van beginnende video-editors, maar er zit nog steeds veel onder de motorkap.
Figuur A: De interface van Final Cut Pro X kan wat prettiger zijn voor de ogen van beginnende video-editors, maar er zit nog steeds veel onder de motorkap. Afbeelding: Cory Bohon/TechRepublic

Met Premiere Pro kan de interface een beetje intimiderend zijn voor degenen die nog niet eerder met ingewikkelde videotijdlijnen hebben gewerkt en FCP X wint zeker in de categorie eenvoudige interfaces, maar wat FCP X wint aan bruikbaarheid, wint Premiere Pro doordat het zeer configureerbaar is (Figuur B).

De interface van Adobe Premiere Pros kan beter configureerbaar zijn dan die van Final Cut Pro, maar kan in het begin erg intimiderend zijn.
Figuur B: De interface van Adobe Premiere Pros kan beter configureerbaar zijn dan die van Final Cut Pro, maar kan in het begin erg intimiderend zijn. Afbeelding: Cory Bohon/TechRepublic

Bewerkingsmogelijkheden

Final Cut Pro X ondersteunt het bewerken van 3D-video’s, wat geweldig is voor het bewerken van inhoud voor Apple Vision Pro. Daarnaast bewerk je video’s uit Final Cut Pro X waar jij maar wilt: op macOS of iPadOS met hun nieuwe iPad Pro app. FCP kan zelfs automatisch brom met audio corrigeren en afzonderlijk opgenomen audiotracks matchen. Er zijn ook meer dan 1.300 royaltyvrije geluidseffecten inbegrepen die u in uw video’s kunt gebruiken om ze te verfraaien.

ZIE: Deze Final Cut Pro X-tips kunnen een verschil maken in uw videobewerkingsprojecten.

Premiere is in de eerste plaats een 2D-applicatie. Hoewel u inhoud kunt bewerken om deze 3D te laten lijken, zijn er geen 3D-specifieke bewerkingshulpmiddelen. Aan de audiokant bevat Premiere pan-, balans-, volume-eenheidsmeters en clipping-indicatoren voor eenvoudigere audiobewerking. Als u Adobe Audition gebruikt voor het bewerken van audio, kan Premiere Pro deze opnames importeren voor gebruik in uw video’s. Hoewel Adobe Premiere geen iPad Pro-compatibele app heeft om onderweg te bewerken, is er een kleinere iOS-compatibele Premiere Rush-app, maar de functievergelijking bestaat niet, omdat deze voornamelijk bedoeld is voor het maken van kleinere korte video’s.

Weergavesnelheid

Het is vermeldenswaard dat Final Cut Pro X, draaiend op een Apple Silicon-apparaat, Adobe Premiere verplettert wat betreft renderingtijden. Dit is een absolute overwinning voor Apple. Ik herinner me zelfs dat ik van Intel-gebaseerde naar M1-gebaseerde hardware overstapte en zag dat mijn rendertijden gehalveerd werden – en dat is met dezelfde software.

Hoewel Adobe Premiere een uitstekend platform is, kan het binnen de ommuurde tuin van Apple-hardware niet concurreren met Final Cut Pro X. Natuurlijk is snelheid niet alles, maar als u veel video’s tegelijk rendert, kan de renderingsnelheid het verschil betekenen tussen het eerder of later uitbrengen van uw video, het verhogen van de efficiëntie en het garanderen dat u uw tijd op de juiste manier kunt factureren.

Final Cut Pro voor- en nadelen

Final Cut Pro X-professionals

 • Kan mooi worden geïntegreerd met Apple Silicon-hardware om snelle renders te creëren.
 • Het importeren en bewerken van video’s kan snel en efficiënt worden gedaan.
 • Exporteer eenvoudig in de meest gangbare en geavanceerde bestandsformaten

Final Cut Pro X nadelen

 • Een spoorloze magnetische tijdlijn kan het voor bestaande editors moeilijk maken om eraan te wennen.
 • Trefwoorden en mediatags zijn niet beschikbaar.

Voor- en nadelen van Adobe Premiere Pro

Adobe Premiere Pro-professionals

 • Werkt naadloos samen met andere Adobe-producten, waaronder Audition voor audiobewerking.
 • Titelopmaak kan worden gedaan in een Photoshop-stijleditor, die krachtiger is.
 • De prijs is in eerste instantie gemakkelijker te hanteren (goedkoper abonnement versus dure eenmalige kosten).

Adobe Premiere Pro nadelen

 • Lagere weergavesnelheden, zelfs op moderne Apple Silicon-hardware.

Moet uw organisatie kiezen voor Final Cut Pro X of Adobe Premiere Pro?

Vanuit mijn perspectief doen Final Cut Pro X en Adobe Premiere Pro fenomenaal werk door gebruikers te helpen video’s van professionele kwaliteit te maken. Met dat in gedachten heb ik twee eenvoudige vragen om deze keuze wat eenvoudiger te maken:

 • Vertrouwt u al op Adobe-producten (zoals Photoshop)?
 • Werkt u in een gemengde OS-omgeving?

Zo ja, dan is Adobe Premiere de juiste keuze, vooral als je Adobe Audition al gebruikt om audio te bewerken.

Als je echter al doordrenkt bent met het Apple-ecosysteem (vooral als je al hebt geïnvesteerd in M1-aangedreven hardware), is Final Cut Pro X een aantrekkelijke optie. Dit geldt vooral als degenen die de bewerking gaan doen nog geen ervaring hebben met traditionele tijdlijneditors, omdat de magnetische tijdlijn zorgt voor een ongelooflijk efficiënte workflow.

ZIE: Final Cut Pro X biedt een balans tussen gebruiksvriendelijkheid en functies op professioneel niveau.

Het goede nieuws is dat het een win-winvoorstel is. Zowel Final Cut Pro X als Adobe Premiere Pro kunnen verbluffende inhoud op professioneel niveau creëren.

Methodologie

In deze rechtstreekse vergelijking tussen Adobe Premiere Pro en Final Cut Pro X vergeleken we de functies van beide applicaties op een MacBook Pro M1 Mac met macOS Sonoma. We hebben de nieuwste functies van beide applicaties vanaf februari 2024 vergeleken. Naast het gebruik van beide applicaties hebben we de functiespecificaties van zowel Apple als Adobe vergeleken om ondersteunde formaten en andere technische details te vergelijken.