Europese clubs getroffen door het ‘Fifa-virus’ omdat spelers geblesseerd raken tijdens internationale dienst

De Spanjaard Gavi Paez reageert nadat hij zijn been heeft geblesseerd tijdens de kwalificatiewedstrijd voor groeps A van Euro 2024 tussen Spanje en Georgië in het Jose Zorrilla Stadion in Valladolid, Spanje, zondag 19 en 23 november 2023

De Spanjaard Gavi Paez reageert nadat hij zijn been heeft geblesseerd tijdens de kwalificatiewedstrijd voor groeps A van Euro 2024 tussen Spanje en Georgië in het Jose Zorrilla Stadion in Valladolid, Spanje, zondag 19 en 23 november 2023. (AP Photo/Manu Fernandez)

MADRID – De laatste internationale doorbraak blijkt kostbaar voor verschillende Europese clubs, waaronder de Spaanse grootmachten Barcelona en Real Madrid.

Beide teams zullen uitgeput zijn door de blessure-afwezigheid van belangrijke spelers die getroffen zijn door het “FIFA-virus” terwijl ze dienst hebben bij hun nationale teams.

Niet lang nadat Madrid de blessures aan de Braziliaanse aanvaller Vinícius Júnior en de Franse middenvelder Eduardo Camavinga had bevestigd, zag Barcelona middenvelder Gavi na zijn periode bij Spanje in de EK-kwalificatie op krukken arriveren vanwege een ernstige blessure waardoor hij waarschijnlijk de rest van het seizoen zal moeten missen.

Gavi, die in tranen was toen hij zondag in de 26e minuut van de 3-1 overwinning van Spanje op Georgië van het veld strompelde, zal de komende dagen een operatie nodig hebben om een ​​volledige scheur van de voorste kruisband van zijn rechterknie te herstellen.

Premier League-kampioen Manchester City heeft blijkbaar een schrik vermeden: de enkelblessure van Erling Haaland, opgelopen tijdens de vriendschappelijke wedstrijd tussen Noorwegen en de Faeröer donderdag, lijkt niet al te ernstig.

Paris Saint-Germain had niet zoveel geluk met Warren Zaïre-Emery, een 17-jarige middenvelder die zijn rechterenkel bezeerde toen hij de jongste doelpuntenmaker van Frankrijk werd bij zijn internationale debuut in een record-14-0 nederlaag tegen Gibraltar in de Europese kwalificatie op Zaterdag.

Manchester United kan ook in de problemen komen nadat doelman André Onana vrijdag de WK-kwalificatiewedstrijd van Kameroen niet kon afmaken, terwijl Inter Milan verdediger Alessandro Bastoni een blessure zag oplopen tijdens zijn dienst bij Italië.

Media in Spanje en andere landen noemen verwondingen opgelopen tijdens internationale dienst het ‘FIFA-virus’. En de blessure van Gavi is een ander voorbeeld.

“Een zeer hoge prijs”, zo stond maandag op de voorpagina van sportdagblad Marca, samen met een foto van de Spaanse aanvaller Ferran Torres die de trui van Gavi vasthield nadat hij in de tweede helft een van de doelpunten van het team had gescoord.

De geblesseerde Warren Zaire-Emery uit Frankrijk krijgt assistentie tijdens de kwalificatiewedstrijd voor groep B voor Euro 2024 tussen Frankrijk en Gibraltar in Nice, Frankrijk, zaterdag 18 november 2023

De geblesseerde Warren Zaire-Emery uit Frankrijk krijgt hulp tijdens de kwalificatiewedstrijd voor groep B voor Euro 2024 tussen Frankrijk en Gibraltar in Nice, Frankrijk, zaterdag 18 november 2023. (AP Photo/Daniel Cole)

Sommigen in de Spaanse media gaven de Spaanse coach Luis de la Fuente er al snel de schuld van dat hij Gavi enkele ogenblikken eerder niet uit de wedstrijd had gehaald toen hij een klap op dezelfde knie kreeg. De wedstrijd betekende weinig voor Spanje, omdat het land zijn plek op Euro 2024 al veilig had gesteld. Lokale rapporten zeiden dat Barcelona overweegt een formele klacht in te dienen bij de Spaanse voetbalfederatie.

De la Fuente zei dat de Gavi-blessure een van de “zwaarste” momenten uit zijn coachingcarrière was, maar merkte op dat dit niets te maken had met de klap die hij eerder kreeg.

“Dit kan op elk moment gebeuren. Het was een ongeluk”, zei De la Fuente. “Het is een heel moeilijk moment. Het is moeilijk voor hem, zijn club, zijn teamgenoten, voor mij en voor de federatie. We zijn er kapot van.”

De la Fuente gaf enkele van de andere vaste starters rust die donderdag bij de 3-1-zege van de ploeg op Cyprus speelden, maar de 19-jarige Gavi startte opnieuw nadat hij vorige week de hele wedstrijd had gespeeld.

Clubs ontvangen financiële compensatie wanneer hun spelers geblesseerd raken bij hun nationale team en meer dan 28 dagen missen, maar de afwezigheid van Gavi zal door Barcelona worden gevoeld omdat hij een van de belangrijkste spelers was in de ploeg van coach Xavi Hernandez waar dit seizoen op het goede spoor staat. de knock-outrondes van de Champions League na twee opeenvolgende eliminaties in de groepsfase.

Madrid, dat al in de volgende ronde van de Champions League zit en strijdt om de voorsprong in de Spaanse competitie, zal het ongeveer twee maanden zonder Vinícius moeten stellen vanwege een spierscheur die de aanvaller opliep tijdens de 2-1 nederlaag van Brazilië tegen Colombia tijdens de WK-kwalificatie van vrijdag. De 23-jarige Vinícius scoorde dit seizoen zes doelpunten voor Madrid, waaronder drie in de laatste twee wedstrijden van het team.

Ook Madrid-coach Carlo Ancelotti zal enige tijd zonder Camavinga moeten zitten. De 21-jarige middenvelder scheurde een ligament in zijn rechterknie tijdens een training voor het Franse nationale team. Camavinga startte alle vier de Champions League-wedstrijden van Madrid en speelde dit seizoen in alle dertien wedstrijden in de Spaanse competitie.

Een andere getroffen Spaanse club was Real Sociedad, dat middenvelder Mikel Oyarzabal – een van de sleutelspelers van de club op de zesde plaats in de Spaanse competitie – de wedstrijd van Spanje tegen Cyprus zag verlaten met een spierblessure.

In Italië heeft aanvaller Victor Osimhen niet meer voor Napoli gespeeld sinds de laatste interlandperiode nadat hij geblesseerd raakte bij Nigeria, en het was niet de eerste keer dat hij tijd miste bij zijn club vanwege problemen met dit nationale team.

Uit een recent onderzoek van de verzekeringsgroep Howden bleek dat de afwezigheidsduur vanwege blessures van spelers langer was na het WK van vorig jaar in Qatar, dat voor het eerst in de Europese winter en midden in het seizoen werd gespeeld.

De FIFA keurde haar verzekeringsprogramma voor clubs goed toen Bayern München-functionaris Karl-Heinz Rummenigge klaagde nadat Arjen Robben met Nederland geblesseerd raakte tijdens het WK 2010 in Zuid-Afrika. De FIFA heeft voor de periode van het WK Heren 2023-26 150 miljoen dollar uitgetrokken voor haar Club Protection Program, en kan maximaal 7,5 miljoen euro ($8,2 miljoen) betalen voor de blessure van één speler, op basis van een dagtarief van 20.548 euro ($22.450). betaalbaar voor maximaal 365 dagen.”


Uw abonnement kan niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.


Uw abonnement is succesvol verlopen.

De huidige internationale break, de laatste van het jaar, wordt afgesloten met wedstrijden over de hele wereld op maandag en dinsdag.