Vrouwen uit Minnesota die veroordeeld zijn voor moord, zijn vervroegd vrijgelaten uit de gevangenis vanwege een nieuwe wetswijziging

Twee vrouwen die eerder schuldig pleitten in verband met de moord op een man uit Minnesota tijdens een poging om drugs te stelen, werden vorige week vrijgelaten uit de gevangenis nadat hun straf was verlaagd onder een nieuwe staat die hulp aan en aanzetten tot moord opnieuw definieert.

Megan Cater en Briana Martinson werden aangeklaagd voor de moord in 2017 op de 19-jarige Corey Elder in Bloomington, zo meldde Fox Minneapolis. De moord werd ingegeven door een poging om pillen van het slachtoffer te stelen.

Het paar stormde op 27 april 2017 samen met twee anderen het appartement van Elder binnen. Cater en Martinson plunderden het huis terwijl de andere twee verdachten Elder met geweld aanvielen voordat ze hem dodelijk neerschoten, zeiden de autoriteiten.

Wetgevers uit Minnesota starten debat over door artsen ondersteunde zelfmoordwet

Vrouwen uit Minnesota vrijgelaten uit de gevangenisVrouwen uit Minnesota vrijgelaten uit de gevangenis

Megan Cater, links, en Briana Martinson, rechts, werden vervroegd vrijgelaten uit de gevangenis nadat ze opnieuw veroordeeld waren op grond van een nieuwe moordwet in Minnesota.

De twee vrouwen werden elk veroordeeld tot 13,5 jaar gevangenisstraf nadat ze pleidooiovereenkomsten hadden gesloten om levenslange gevangenisstraffen te voorkomen. De staatswetgevers hebben onlangs echter de wetten inzake het medeplegen van moord opnieuw gedefinieerd, wat betekent dat alleen degenen die rechtstreeks een moord plegen of direct aan een moord hebben bijgedragen, van het misdrijf kunnen worden beschuldigd.

De nieuwe wet kan met terugwerkende kracht worden toegepast op degenen die al in de gevangenis zitten.

LEES OP DE FOX NEWS APP

Cater en Martinson werden veroordeeld wegens mindere hulp en medeplichtigheid aan eerstegraads inbraken nadat de familie van Elder een slachtofferverklaring aan de rechtbank had verstrekt. Cater ontving meer dan 5 jaar. Ze had al ruim zes jaar gediend.

Martinson’s straf werd teruggebracht tot bijna vijf jaar nadat hij meer dan zes jaar had uitgezeten. Beide vrouwen werden die dag vrijgelaten uit de gevangenis. Oorspronkelijk zouden ze in het najaar van 2026 uitkomen.

MAN VAN MINNESOTA, 21, ONTVANGT GEVANGENIS NA HET SAMENSTELLEN VAN EEN ARSENAAL OM DE POLITIE AAN TE vallen

“We zijn dankbaar dat Megan Cater deze tweede kans heeft gekregen van de wetgevers van Minnesota om opnieuw in de samenleving te komen”, aldus Cater’s advocaat, JaneAnne Murray. “Er zijn te veel mensen die lange straffen uitzitten in de gevangenissen van Minnesota, die hun kleine en minder verwijtbare rol in hun overtredingen niet weerspiegelen.”

De advocaat van Martinson, Bradford Colbert, zei dat hoewel haar cliënt “geen rol speelde in de tragische dood die plaatsvond, zij de ernst van het verlies en het trauma begrijpt dat die nacht voor zo velen heeft veroorzaakt.”

Hennepin County Attorney Mary Moriarty, wier kantoor de petitie voor recidive steunde, vertelde de nieuwszender dat de nieuwe wet een poging is om ervoor te zorgen dat de belangrijkste deelnemers aan een moord met de zwaarste gevolgen te maken krijgen.

“We hebben het niet over mensen die overal onschuldig aan zijn. We erkennen precies de rol die ze speelden”, zei ze. “De rechtbank neemt de uiteindelijke beslissing en in dit geval heeft de rechtbank ervoor gekozen deze vrouwen opnieuw te veroordelen voor wat ze feitelijk hebben gedaan.”

Bobbie Elder, de moeder van Corey, zei dat de familie gelooft dat het strafrechtsysteem hun zoon in de steek heeft gelaten.

“Hoewel deze wetswijziging zijn tijd en plaats heeft om gerechtvaardigd te zijn, is deze zaak daar niet een van. Megan Cater en Brianna Martinson waren de meesterbreinen achter de gebeurtenissen die leidden tot de moord op mijn zoon, Corey Elder”, zei ze. “

“Zij waren degenen die het hele plan hadden voorbereid en geregeld, inclusief de garantie dat er een wapen aanwezig was”, voegde ze eraan toe. “Ze hebben zichzelf en hun families overtuigd van een vals verhaal dat hen als slachtoffers afschildert, wat het tegenovergestelde is van de feiten.”

In totaal werden zes mensen veroordeeld in verband met de moord op Elder.

Oorspronkelijke artikelbron: Vrouwen uit Minnesota die veroordeeld zijn in verband met moord, zijn vervroegd vrijgelaten uit de gevangenis vanwege een nieuwe wetswijziging