Trump vraagt ​​het Hooggerechtshof om zijn immuniteit te herzien – RT World News

Het juridische team van de voormalige president bestempelde de uitspraak van een lagere rechtbank als een ‘verbluffende schending van een precedent’.

Voormalig president Donald Trump heeft het Hooggerechtshof gevraagd een eerdere uitspraak ongeldig te verklaren, waarin stond dat hij niet immuun is voor strafrechtelijke vervolging wegens acties die hij heeft ondernomen terwijl hij nog in functie was. Hij hoopte het besluit terug te draaien nu hij wordt aangeklaagd wegens vermeende inmenging in de verkiezingen van 2020.

In een motie die maandag is ingediend, heeft het verdedigingsteam van Trump er bij het hoogste gerechtshof van het land op aangedrongen de uitspraak van het hof van beroep van vorige week op te schorten. “een verbluffende schending van precedenten en historische normen.”

Bij de aankondiging van de indiening zei de herverkiezingscampagne van Trump dat het uitstel noodzakelijk is om te voorkomen dat zijn politieke rivalen gebruik maken van “de dreiging van toekomstige vervolging als wapen, waardoor hij effectief wordt gechanteerd en afgeperst om zijn meest gevoelige en belangrijke beslissingen te beïnvloeden.”


Trump niet immuun voor rechtszaak tegen Capitol-rellen – Amerikaanse rechtbank

Mocht het Hooggerechtshof zijn verzoek inwilligen, dan zou het proces tegen Trumps verkiezingsinmenging vastlopen, nadat het al twee maanden was uitgesteld omdat advocaten debatteren over de immuniteitskwestie. Vijf van de negen rechters van het hof – van wie er drie door Trump zelf zijn benoemd – zouden de stap moeten steunen.

Speciaal aanklager Jack Smith, die de zaak tegen Trump leidt, heeft het Hooggerechtshof eerder gevraagd de zaak versneld te beoordelen, zelfs vóór de uitspraak van het hof van beroep, maar werd zonder uitleg afgewezen.


Amerikaanse verkiezingen vervalst – Poetin

Uit de eerdere uitspraak bleek dat Trump als particulier geen bijzondere wettelijke bescherming geniet “Elke immuniteit van de uitvoerende macht die hem mogelijk heeft beschermd terwijl hij president was, beschermt hem niet langer tegen deze vervolging.”

Smith heeft Trump vier aanklachten ten laste gelegd ‘verkiezingsondermijning’, Hij beschuldigt hem ervan te hebben geprobeerd de resultaten van de presidentiële race van 2020 ongedaan te maken. De aanklachten omvatten onder meer samenzwering om de VS te bedriegen en een officiële procedure te belemmeren – verwijzend naar de rel van 6 januari 2021 in het Amerikaanse Capitool. De 45e president heeft onschuldig gepleit en gepleit voor presidentiële immuniteit, aangezien hij ten tijde van de onrust nog in functie was.