Rusland en het Westen botsen over Oekraïne tijdens de bijeenkomst van de Veiligheidsraad voorafgaand aan de oorlogsverjaardag

VERENIGDE NATIES (AP) – Rusland beschuldigde het Westen maandag van het saboteren van overeenkomsten die de oorlog in Oekraïne zouden hebben voorkomen – maar de VS en hun bondgenoten leggen de schuld volledig bij Moskou en zeggen dat daar geen ontkomen aan is. President Vladimir Poetin gaf opdracht tot de invasie van zijn kleinere buur.

Dagen vóór de tweede verjaardag van de Russische invasie op 24 februari 2022 heeft de Russische VN-ambassadeur Vassily Nebenzia de oorzaak van de oorlog opnieuw toegeschreven aan het onvermogen om de Minsk-akkoorden uit 2015 uit te voeren, wat hij de schuld gaf van “de sabotage van Kiev”, gesteund door het Westen. .

De overeenkomsten waren bedoeld om het conflict tussen Oekraïne en de door Rusland gesteunde separatisten op te lossen, dat in april 2014 oplaaide na de Russische annexatie van de Krim en de steun van Rusland aan de separatisten in het overwegend Russisch sprekende industriële oosten, genaamd Donbas.

Tijdens de bijeenkomst van de Veiligheidsraad van maandag, waar Rusland een beroep deed op de zevende verjaardag van de ondertekening van het vredesplan van Minsk, bemiddeld door Frankrijk en Duitsland, noemde Nebenzia de beweringen van Oekraïne en westerse landen dat Rusland weigerde de overeenkomsten uit te voeren ‘absoluut ongegrond’.

Als de akkoorden van Minsk waren uitgevoerd, zei Nebenzia, “zou de tragedie die vandaag in Oekraïne heeft plaatsgevonden niet hebben plaatsgevonden, een tragedie waaraan de VS en het collectieve Westen medeplichtig zijn terwijl ze proberen hun geopolitieke doelstellingen te bereiken ten koste van Oekraïne. en de levens van haar burgers.”

De Amerikaanse vice-ambassadeur Robert Wood beschuldigde Rusland ervan “belangrijke mythen en desinformatie” naar voren te brengen in zijn pogingen om de geschiedenis te herschrijven nadat het een soevereine natie was binnengevallen, in strijd met het VN-Handvest.

“Moskou heeft ons vandaag bijeengeroepen om het geweld te betreuren dat het begon, aanwakkerde en nog steeds dagelijks begaat”, zei hij.

Wood vertelde de raad dat Rusland onderhandelde en de overeenkomsten van Minsk ondertekende, maar “alle toezeggingen negeerde die het land had gedaan.”

“Het is Rusland dat de agressor is en Oekraïne dat eenvoudigweg zijn volk, zijn territoriale integriteit en zijn vrijheid verdedigt”, zei de Amerikaanse gezant.

Wood zei dat Rusland de separatistische beweging in Oost-Oekraïne heeft opgeleid als “een proxy-macht om de stabiliteit van Oekraïne te ondermijnen”, en zei dat de oorlog en Poetins erkenning van de onafhankelijkheid als zogenaamde onafhankelijke entiteiten “de overeenkomsten van Minsk volledig en voor altijd teniet hebben gedaan.”

De Britse plaatsvervangend VN-ambassadeur James Kariuki zei dat de Russische invasie van Oekraïne de wereld liet zien dat Poetin “nooit geïnteresseerd was in vrede.”

Hij beschuldigde Rusland ervan de raadsvergadering te gebruiken “in een nieuwe poging om de geschiedenis te verdraaien” en een wanhopige poging om zijn “niet-uitgelokte, onnodige en illegale” invasie en aanhoudende oorlog te rechtvaardigen.

“We dringen er bij Rusland nogmaals op aan om zijn illegale invasie te beëindigen, zich terug te trekken uit Oekraïne en de principes van het VN-Handvest te respecteren”, zei Kariuki, terwijl hij beloofde dat het Verenigd Koninkrijk Oekraïne zal blijven steunen en “Russische desinformatie” zal blijven oproepen.