Ministers vertellen gemeenten dat ze prioriteit moeten geven aan brownfield om de woningbouw een boost te geven | Politiek | Nieuws

Aan alle Engelse gemeenteraden zal worden verteld dat ze prioriteit moeten geven aan brownfieldontwikkelingen om de woningbouw te stimuleren en tegelijkertijd de groene gordel te beschermen.

De lat voor het weigeren van brownfieldplannen zal ook veel hoger worden gelegd voor grote gemeenteraden die er niet in slagen hun lokaal overeengekomen woningbouwdoelstellingen te halen, aldus de regering.

Premier Rishi Sunak zei: “We hebben beloofd de juiste huizen op de juiste plaatsen te bouwen – ons kostbare platteland te beschermen en meer te bouwen in stedelijke gebieden waar de vraag het grootst is. Met het pakket van vandaag maken wij dat waar.

“We houden vast aan ons plan en liggen op koers om onze belofte na te komen om in de loop van dit Parlement een miljoen woningen op te leveren, en de vandaag aangekondigde veranderingen zullen zorgen voor de juiste mix van woningen in heel Engeland.”

Een consultatie over voorstellen zal vandaag (TUES) van start gaan en lopen tot 26 maart, en de regering zal proberen deze wijzigingen zo snel mogelijk in het nationale planningsbeleid door te voeren.

De regering helpt ontwikkelaars ook de “vermoeiende bureaucratie” te overwinnen door de administratieve rompslomp te verminderen die verhindert dat verlaten terreinen en ongebruikte gebouwen worden verbouwd tot nieuwe woningen.

De ministers zijn van plan om overleg te plegen over voorstellen die ervoor zorgen dat meer nieuwe uitbreidingen of grote verbouwingen van zolders worden bevrijd van het “zware proces” van het verkrijgen van een bouwvergunning.

Minister van Huisvesting Michael Gove zei: “Vandaag is een nieuwe belangrijke stap voorwaarts in ons langetermijnplan voor huisvesting, waarbij we een brownfield-first-aanpak hanteren om duizenden nieuwe huizen te realiseren waar mensen willen wonen en werken, zonder het platteland te verharden.

“Ons nieuwe brownfield-aanname zal de onderontwikkeling aanpakken in onze belangrijkste steden – waar nieuwe woningen het meest nodig zijn om de werkgelegenheid te ondersteunen en de groei te stimuleren.”

Brownfield verwijst naar land dat verlaten of onderbenut is als gevolg van vervuiling door industrieel gebruik.

Ondertussen is het doel van de groengordel het voorkomen van stadsuitbreiding door land permanent open te houden rond stedelijke gebieden.
Het Department for Leveling Up, Housing and Communities (DLUHC) zei dat tussen 1997 en 2010 de gemiddelde woningoplevering ruim 170.000 per jaar bedroeg.

Volgens DLUHC is dit sinds 2019 opgelopen tot gemiddeld ruim 233.000 nieuwe woningen per jaar.