‘Er gaat niets boven’: de EU loopt het ‘wereldvermaarde’ wetenschapscentrum Horizon mis door visumruzie | Politiek | Nieuws

Het Verenigd Koninkrijk heeft de beweringen van de Europese Unie afgewezen dat wetenschappers het land mijden in het onderzoeksprogramma Horizon Europe vanwege visumproblemen.

De ontkenning komt na een bijeenkomst in Londen op maandag, waar Britse wetenschappers, zakenmensen en onderzoeksleiders werden aangemoedigd om het meeste uit de Horizon Europe-financiering te halen, ondanks zorgen over de kosten en visa voor Europese wetenschappers die na de Brexit in Groot-Brittannië werken.

Groot-Brittannië trok zich in 2020 terug uit het Horizon Europe-programma, wat onzekerheid creëerde voor Britse onderzoekers. Na langdurige onderhandelingen sloot Groot-Brittannië zich in januari 2024 officieel weer aan bij de regeling.

Er blijven echter zorgen bestaan ​​over de kosten die gepaard gaan met deelname en mogelijke belemmeringen voor Europese wetenschappers die in Groot-Brittannië willen werken.

Illiana Ivanova, de Europese commissaris voor Onderzoek en Innovatie, sprak deze zorgen uit op een persconferentie na de bijeenkomst.

Ze zei: “Er waren enkele zorgen die door onderzoekers werden geuit, en die ook verband hielden met de kosten van honoraria, zorgtoeslagen en salarissen. Ik zou me niet willen concentreren op wat een mogelijke verdeeldheid zou kunnen zijn.”

In reactie op de beweringen van de EU-commissaris zei voormalig Brexit-partijlid Ben Habib tegen Express.co.uk: “Het Verenigd Koninkrijk heeft een tertiaire onderwijsfaciliteit van wereldklasse, waaronder drie van de beste universiteiten ter wereld.

“Er is niets vergelijkbaars in Europa. Als Europese wetenschappers niet bereid zijn naar Groot-Brittannië te komen, dan zij het zo!”

Vorig jaar werd verwacht dat Groot-Brittannië zich weer zou aansluiten bij Horizon Europa, met de nadruk op kritieke gebieden zoals medisch onderzoek en klimaatverandering. Premier Rishi Sunak heeft de herintreding echter uitgesteld om een ​​betere deal te sluiten over de begrotingsbijdragen, waarbij Groot-Brittannië naar verwachting ongeveer 2,43 miljard euro per jaar zal bijdragen aan de Horizon Europa-begroting van 95,5 miljard euro.

Eerder op maandag waarschuwde Ivanova dat Groot-Brittannië de visumprocedures moest versoepelen, anders riskeerde het de volledige voordelen van Horizon Europa mis te lopen. Ze noemde de problemen waarmee Europese onderzoekers die naar Groot-Brittannië gaan, te maken krijgen vanwege visumproblemen en hogere kosten.

De Britse minister van Wetenschap Michelle Donelan weerlegde echter de beweringen dat Groot-Brittannië voor uitdagingen stond bij het rekruteren van deelnemers. Op de persconferentie benadrukte ze dat de “kernboodschap” van wetenschappers, innovators en bedrijven was dat samenwerking met het Horizon Europe-project hun belangen zou ondersteunen en zou bijdragen aan de economische groei van Groot-Brittannië.

Donelan erkende de door de EU geuite zorgen en zei: “Het Britse publiek heeft voor een vertrek uit de EU gestemd om meer controle en zeggenschap over hun besluitvorming te krijgen. Dat betekent natuurlijk dat op elk van deze verschillende aspecten de verdiensten en onderwerpen zouden moeten worden beoordeeld en onderzocht.” Ze benadrukte dat de terugkeer naar Horizon Europa “enigszins een no-brainer” was en dat Groot-Brittannië de tijd nam om zich weer bij het project aan te sluiten om waarde voor de belastingbetalers te garanderen.