De torenspits van de Notre Dame-kathedraal onthuld in Parijs terwijl de wederopbouw doorgaat na een brand

PARIJS (AP) – Steigers die de top van de Notre Dame-kathedraal hebben bedekt sinds een verwoestende brand in april 2019 dinsdag werden verwijderd, wat een mijlpaal markeert in de wederopbouw. Het onthulde de nieuwe torenspits van de kathedraal, versierd met gouden haan en kruis, in een zeldzame blik op het verwachte uiterlijk na voltooiing.

Er heerste verwachting onder de inwoners van Parijs nu de Notre Dame op weg is om op 8 december te heropenen. De kathedraal zal niet open zijn voor het publiek tijdens de Olympische Spelen in Parijs in juli, wanneer de stad miljoenen bezoekers zal ontvangen voor de Zomerspelen.

Een groot deel van de kathedraal is nog steeds omgeven door steigers, die weken, zo niet maanden kunnen duren om te verwijderen.

Als symbool van veerkracht en vernieuwing werd in december een nieuwe gouden haan, opnieuw voorgesteld als een feniks met vlammende veren, bovenop de torenspits geïnstalleerd, waarmee de herrijzenis van de kathedraal uit de as werd gemarkeerd.

Andere restauratie-inspanningen omvatten de implementatie van een anti-brandvernevelingssysteem onder het dak van de kathedraal en de recreatie van het originele kruis.