De immuniteitszaak zou deze week voorbij kunnen zijn

Ty Cobb, die onder voormalig president Trump als advocaat in het Witte Huis diende, voorspelde maandag dat de zaak rond Trumps claim van presidentiële immuniteit tegen het einde van deze week voorbij zou kunnen zijn.

In een interview op CNN’s “Erin Burnett OutFront”, zei Cobb dat hij niet verwachtte dat het Hooggerechtshof het uiteindelijke beroep van Trump in behandeling zou nemen. De voormalige president vroeg het Hooggerechtshof maandag om zijn strafproces tegen federale verkiezingsondermijning uit te stellen, terwijl hij in beroep gaat tegen de uitspraak van een lagere rechtbank die zegt dat hij niet immuun is voor aanklachten.

“Deze petitie voor uitstel is behoorlijk zwak”, zei Cobb, verwijzend naar de rechtszaak die Trump maandag heeft ingediend.

‘Het is een herhaling van hun instructies hieronder,’ vervolgde hij. “De argumenten die zij naar voren brachten werden niet alleen op terechte wijze verworpen, maar werden zowel in de mondelinge argumenten als in de opinie van de ingewanden ontdaan. Ik denk niet dat het Hooggerechtshof deze argumenten op welke manier dan ook overtuigend zal vinden.”

Een hof van beroep heeft zich al uitgesproken tegen de claim van Trump op presidentiële immuniteit en schreef in een besluit van 57 pagina’s: “Voor het doel van deze strafzaak is voormalig president Trump burger Trump geworden, met alle verdedigingen van elke andere strafrechtelijke beklaagde.”

Het uit drie rechters bestaande panel van het DC Circuit Court of Appeals vervolgde in zijn unanieme mening: “We kunnen niet accepteren dat het ambt van president zijn voormalige bewoners voor altijd daarna boven de wet plaatst. Een zorgvuldige evaluatie van deze zorgen brengt ons tot de conclusie dat er geen functionele rechtvaardiging is voor het immuniseren van voormalige presidenten tegen federale vervolging in het algemeen of voor het immuniseren van voormalig president Trump tegen de specifieke aanklachten in de aanklacht.”

In zijn rechtszaak maandag zei Trump dat hij binnenkort beroep zou aantekenen tegen de uitspraak van het DC Circuit. In de tussentijd vroeg hij het Hooggerechtshof echter om een ​​schorsing van de beslissing uit te vaardigen, waardoor het proces feitelijk zou worden uitgesteld totdat de beroepen waren afgehandeld.

Slechts vier rechters moeten stemmen om de uiteindelijke oproep van Trump in behandeling te nemen. Maar voor het noodverzoek van de voormalige president om zijn proces te onderbreken zijn vijf stemmen nodig.

Of de rechters al dan niet besluiten de zaak in behandeling te nemen, zal een belangrijke indicatie zijn voor wanneer de zaak voor de rechter komt. Trump heeft vaak vertragingstactieken gebruikt om te proberen zijn proces na de presidentsverkiezingen uit te stellen.

Cobb zei dat er vele mogelijke wegen zijn die het Hooggerechtshof kan bewandelen. Hij voorspelde dat het Hooggerechtshof ofwel zou weigeren de zaak in zijn geheel in behandeling te nemen, ofwel een uitstel van 24 of 48 uur zou uitvaardigen, zodat Trump in beroep zou kunnen gaan, en vervolgens zou weigeren de zaak in behandeling te nemen.

‘Persoonlijk zie ik ze deze zaak niet aannemen. Hoewel ik denk dat het een mogelijkheid is dat ze de schorsingsaanvraag kunnen beschouwen als een verzoek om zekerheid en de zaak 24 tot 48 uur kunnen aanhouden en vervolgens de aanvraag kunnen weigeren,’ zei hij. ‘Ik denk dat deze zaak deze week voorbij kan zijn.’

Voor het laatste nieuws, weer, sport en streaming video ga je naar The Hill.