Biden sluit zich aan bij internationale oproepen aan Israël om het geplande offensief bij Rafah stop te zetten | Oorlog Israël-Gaza

Joe Biden heeft zijn stem toegevoegd aan de groeiende internationale roep aan Israël om plannen te laten vallen voor een totale militaire aanval op de stad Rafah, in het zuiden van Gaza, na een meedogenloze reddingsoperatie voor gijzelaars waarbij tientallen Palestijnen omkwamen.

Na gesprekken met de Jordaanse koning Abdullah op maandag in het Witte Huis zei de Amerikaanse president: “Een grote militaire operatie in Rafah mag niet plaatsvinden zonder een geloofwaardig plan om de veiligheid en steun te garanderen van de meer dan 1 miljoen mensen die daar schuilen.

“Veel mensen daar zijn meerdere keren ontheemd geraakt op de vlucht voor het geweld in het noorden en nu zitten ze opeengepakt in Rafah, blootgesteld en kwetsbaar. Ze moeten beschermd worden”, zei hij.

Biden zei dat de VS ‘dag en nacht’ hebben gewerkt aan pogingen om tot een pauze van zes weken in de gevechten tussen Israël en Hamas te komen, als opstap naar een langer staakt-het-vuren. Hij zei dat “belangrijke elementen van de deal op tafel liggen”, hoewel er nog steeds lacunes bestaan.

Koning Abdullah herhaalde de oproep van Biden voor een breed staakt-het-vuren. “We kunnen niet toekijken en dit laten voortduren”, zei hij. “We hebben nu een duurzaam staakt-het-vuren nodig. Deze oorlog moet eindigen.”

Eerder feliciteerde Benjamin Netanyahu, de Israëlische premier, de soldaten die de dramatische redding van twee Israëlische gijzelaars in de stad hadden ondernomen, waar meer dan 1 miljoen Palestijnen zijn gevlucht op zoek naar onderdak, en beschreef het als een “perfecte operatie”. Het Israëlische leger lanceerde luchtaanvallen op nabijgelegen gebouwen om de redding te ondersteunen, waarbij minstens 67 Palestijnen omkwamen. Hamas beweerde later dat andere Israëlische gijzelaars ook omkwamen bij het bombardement.

Josep Borrell, hoofd van het buitenlands beleid van de EU, kwam woedend op de Israëlische leider af, te midden van toenemende internationale ongerustheid over het stijgende dodental in Gaza – dat maandag opliep tot 28.340 – en zei dat Netanyahu “naar niemand luistert”.

In reactie op de verklaring van Netanyahu dat vluchtelingen in Rafah uit het gebied zouden worden geëvacueerd vóór een groot militair offensief, zei Borrell: “Waar? Naar de maan? Waar gaan ze deze mensen naartoe evacueren?”

De gevoelens van Borrell werden in meer diplomatieke taal herhaald door David Cameron, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, die zei: “Het is, denken wij, werkelijk onmogelijk om te zien hoe je een oorlog tussen deze mensen kunt voeren; ze kunnen nergens heen.

‘Ze kunnen niet naar het zuiden, Egypte in, ze kunnen niet naar het noorden en terug naar hun huizen, omdat velen zijn vernietigd. We zijn dus erg bezorgd over de situatie en we willen dat Israël stopt en serieus nadenkt voordat het verdere actie onderneemt.”

Een woordvoerder van Rishi Sunak zei dat de premier “diep bezorgd was over het vooruitzicht van een militair offensief in Rafah”.

Een satellietbeeld van Rafah op 13 oktober 2023, kort nadat Israël zijn belegering begon, maar voordat meer dan 1 miljoen mensen naar de stad vluchtten voor onderdak. Foto: AP
Een satellietbeeld van Rafah op 14 januari 2024, nu grote delen van de bevolking van Gaza naar de stad zijn gevlucht en velen geïmproviseerde kampen hebben opgezet. Foto: AP

Penny Wong, de Australische minister van Buitenlandse Zaken, suggereerde ook dat het niet garanderen van speciale zorg voor burgers in Rafah “de eigen belangen van Israël ernstig zou schaden”.

Vorige week heeft haar Duitse tegenhanger, Annalena Baerbock, gewaarschuwd dat een Israëlisch offensief op Rafah een “humanitaire catastrofe in de maak” zou zijn. “De mensen in Gaza kunnen niet in het niets verdwijnen”, voegde ze eraan toe.

Volker Türk, het hoofd van de mensenrechten van de VN, gezegd: “De wereld mag dit niet laten gebeuren. Degenen met invloed moeten eerder beperken dan mogelijk maken.”

Honderdduizenden gezinnen uit andere delen van Gaza, die nu in geïmproviseerde tenten wonen in Rafah, dat aan de grens met Egypte ligt, zijn de afgelopen vier maanden wel een zestal keer verhuisd in wanhopige pogingen om bombardementen en grondgevechten te ontvluchten. .

Ondanks toenemende waarschuwingen van hulporganisaties en de internationale gemeenschap dat een aanval op Rafah catastrofaal zou zijn, heeft Netanyahu zijn voornemen herhaald om het offensief van Israël uit te breiden. Hamas zei dat een nieuwe opmars naar Rafah de lopende onderhandelingen over de teruggave van gijzelaars in ruil voor een staakt-het-vuren zou ‘opblazen’.

In de vroege uren van maandag lanceerde het Israëlische leger luchtaanvallen op Rafah terwijl zijn troepen een aanval uitvoerden om de twee gijzelaars te redden. Bewoners zeiden dat twee moskeeën en verschillende huizen tijdens meer dan een uur van aanvallen werden getroffen door Israëlische gevechtsvliegtuigen, tanks en schepen, wat wijdverspreide paniek veroorzaakte onder mensen die hadden geslapen. Volgens dr. Marwan al-Hams, de directeur van het Abu Youssef al-Najjar-ziekenhuis, behoorden vrouwen en kinderen tot de doden, terwijl er tientallen gewond raakten.

De vrijgelaten gijzelaars, Fernando Simon Marman, 60, en Louis Har, 70, die op 7 oktober uit de Nir Yitzhak-kibboets waren ontvoerd, werden naar een ziekenhuis in centraal Israël gebracht en door artsen werd bevestigd dat ze in “goede toestand” verkeerden. aldus een verklaring van het ziekenhuis.

Op een foto die aan de media werd vrijgegeven, waren de twee mannen in het ziekenhuis te zien, zittend op een bank naast familieleden. Har’s schoonzoon, Idan Begerano, zei dat de twee mannen mager en bleek waren, maar goed communiceerden en zich bewust waren van hun omgeving.

Daniel Hagari, de Israëlische militaire woordvoerder, zei dat de IDF tijdens de 90 minuten durende operatie een “golf van aanvallen” op Rafah had uitgevoerd. Israëlische speciale troepen beschermden de gijzelaars met hun lichamen toen er een zware strijd uitbrak, zei hij. De luchtaanvallen werden gelanceerd “om de strijdmacht in staat te stellen het contact te verbreken en de Hamas-terroristen in het gebied te raken” en de gijzelaars veilig te elimineren.

Later op maandag beweerde Hamas dat zich onder de doden en gewonden een aantal gijzelaars bevonden als gevolg van de zware Israëlische luchtaanvallen die gepaard gingen met de reddingsmissie.

De gewapende vleugel van de groep beweerde in een verklaring dat drie van de acht Israëlische gijzelaars die ernstig gewond raakten na de luchtaanvallen, vervolgens aan hun verwondingen waren overleden.

De beweringen waren onmogelijk te verifiëren en informatie van Hamas over de gijzelaars was in het verleden onbetrouwbaar.

Het Witte Huis heeft gezegd dat Joe Biden, voordat de redding plaatsvond, zondag tegen Netanyahu zei dat Israël geen militaire operatie in Rafah mag starten zonder een geloofwaardig plan om de veiligheid van de mensen die daar schuilen te garanderen.

Uit frustratie binnen de internationale gemeenschap haalde Borrell de VS uit omdat ze Israël bleven bewapenen, terwijl ze hun bezorgdheid uitten over burgerdoden.

Bevrijde Israëlische gijzelaars herenigd met familie in ziekenhuis – video

“Hoe vaak heb je de meest prominente leiders van de wereld niet horen zeggen dat er te veel mensen worden vermoord? President Biden heeft dit gezegd [killing] is te veel en zegt dat het niet proportioneel is”, zei Borrell tegen verslaggevers in Brussel. “Nou, als je vindt dat er te veel mensen worden gedood, moet je misschien minder wapens leveren om te voorkomen dat er zoveel mensen worden gedood. Dat is logisch.”

Maandag beval een rechtbank in Nederland de Nederlandse regering om de export van F-35 straaljageronderdelen naar Israël stop te zetten, en oordeelde dat er een “duidelijk risico” bestond dat de vliegtuigen zouden kunnen worden gebruikt om het internationaal humanitair recht te schenden.

Verschillende mensenrechtenorganisaties hadden in december een juridische uitdaging gelanceerd en opgeroepen tot een herevaluatie van de voortdurende overdracht van vliegtuigonderdelen in de context van de militaire acties van Israël in Gaza.

Het hof van beroep zei: “Het valt niet te ontkennen dat er een duidelijk risico bestaat dat de geëxporteerde F-35-onderdelen worden gebruikt bij ernstige schendingen van het internationaal humanitair recht… Israël houdt bij het uitvoeren van zijn aanvallen onvoldoende rekening met de gevolgen voor de burgerbevolking. ”

Het voegde eraan toe dat het militaire offensief in Gaza “een onevenredig groot aantal burgerslachtoffers had veroorzaakt, waaronder duizenden kinderen”.

De Nederlandse regering zei dat ze in beroep zou gaan bij het Hooggerechtshof van het land, omdat ze bezorgd was dat het bevel inbreuk maakte op de verantwoordelijkheid van de staat om het buitenlands beleid te formuleren.

De Britse regering heeft nieuwe sancties aangekondigd tegen vier ‘extremistische’ Israëlische kolonisten die mensenrechtenschendingen hebben begaan tegen Palestijnse gemeenschappen op de Westelijke Jordaanoever.

In een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei Cameron: “De huidige sancties leggen beperkingen op aan degenen die betrokken zijn bij enkele van de meest flagrante schendingen van de mensenrechten. We moeten duidelijk zijn over wat hier gebeurt. Extremistische Israëlische kolonisten bedreigen de Palestijnen, vaak onder schot, en dwingen hen van land dat rechtmatig hun eigendom is. Dit gedrag is illegaal en onaanvaardbaar.

“Israël moet ook krachtiger optreden en een einde maken aan het kolonistengeweld. Te vaak zien we dat toezeggingen worden gedaan en toezeggingen worden gedaan, maar dat deze niet worden nagekomen.”