Joe Biden noemt Netanyahu een ‘klootzak’ over de militaire campagne van Israël in Gaza | Wereld | Nieuws

President Joe Biden bestempelde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in een privégesprek over hem als ‘een gat’, zo blijkt uit meerdere rapporten.

Biden is steeds meer gefrustreerd geraakt door Netanyahu vanwege zijn ‘over the top’-campagne in de Gazastrook en heeft laten zien dat hij de Israëlische leider achter gesloten deuren heeft bekritiseerd, zo hebben bronnen aan NBC News verteld.

De president heeft er bij Israël op aangedrongen in te stemmen met een staakt-het-vuren. Maar degenen die bekend waren met de gesprekken zeiden dat Netanyahu hem “de hel heeft bezorgd” en heeft geweigerd in te stemmen met een defusie van de bombardementen die het gebied sinds 8 oktober hebben opgeschrikt.

De bron zei: “Hij heeft gewoon het gevoel dat dit genoeg is. Het moet stoppen.”

Biden heeft Netanyahu op bepaalde punten slechts ‘deze man’ genoemd in privégesprekken over de samenwerking met hem – en zou hem volgens het netwerk minstens drie recente gelegenheden een ‘een ****’ hebben genoemd.

De Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad verwierp de verhalen van de bronnen echter en benadrukte dat de twee mannen, ondanks meningsverschillen over sommige kwesties, een “tientallen jaren durende relatie hebben die respectvol is in het openbaar en privé”.