OpenAI-drama, recordhoge aandelenkoers zette de toon voor het belangrijkste rapport

Nvidia (NVDA) zal dinsdag na de bel over het derde kwartaal de winstcijfers bekendmaken, terwijl Wall Street reikhalzend uitkijkt naar een update over de fundamenten achter de hype-cyclus van kunstmatige intelligentie.

Dit rapport komt nadat het aandeel maandag op een recordhoogte van $504,09 per aandeel sloot, waarbij AI opnieuw het verhaal van het moment werd voor beleggers te midden van het aanhoudende drama rond het vertrek van Sam Altman bij ChatGPT-maker OpenAI en zijn stap om zich bij Microsoft (MSFT) aan te sluiten. ).

De verwachtingen voor de chipgigant blijven hooggespannen nu het bedrijf het gezicht is geworden van het AI-verhaal van 2023.

Dit is wat Wall Street van Nvidia verwacht dit kwartaal, zoals samengesteld door Bloomberg, vergeleken met hoe het vorig jaar in hetzelfde kwartaal presteerde.

  • Winst: Er wordt $16,1 miljard verwacht, tegenover $5,93 miljard in het derde kwartaal vorig jaar

  • Aangepaste EPS: $3,36 verwacht versus $0,58 in het derde kwartaal vorig jaar

  • Datacenteropbrengsten: Er wordt 12,82 miljard dollar verwacht, tegenover 3,83 miljard dollar in het derde kwartaal van vorig jaar

  • Game-inkomsten: Er wordt $2,7 miljard verwacht, tegenover $1,57 miljard in het derde kwartaal vorig jaar

Beleggers zullen zich ook concentreren op de omzetvooruitzichten van het bedrijf, waarbij Wall Street verwacht dat de verwachtingen voor het vierde kwartaal uitkomen op $17,8 miljard. De omzetverwachting is waar het bedrijf investeerders in 2023 het meest heeft verrast.

In augustus bereikte het aandeel een recordhoogte nadat Nvidia resultaten over het tweede kwartaal rapporteerde die de verwachtingen van Wall Street op zowel de omzet als de winst per aandeel overtroffen, evenals verwachtingen die de verheven schattingen overtroffen. In mei noemde een analist de voorspelling van het bedrijf ‘een leidraad voor de eeuwigheid’.

“We verwachten dat NVDA de consensus zal verslaan/verhogen wanneer zij op 21 november rapporteert”, schreef onderzoeksanalist Vivek Arya van de Bank of America in een notitie waarin hij vooruitblikte op de bekendmaking van de winstcijfers. Het bedrijf blijft positief over het aandeel, noemt de waardering ‘overtuigend’ en merkt op dat de seizoenstrends gunstig blijven.

Maar het aandeel struikelde een paar maanden na het rapport van augustus, toen beleggers de waardering van Nvidia in twijfel begonnen te trekken, terwijl updates over chipbeperkingen in China ook de veronderstellingen over de uiteindelijke omvang van de markt waarop het bedrijf zou verkopen in twijfel trokken.

In een SEC-aanvraag na de aankondiging zei het bedrijf dat het geen gevolgen op korte termijn verwacht van de nieuwe beperkingen. Stifel-analist Ruben Roy vertelde Yahoo Finance Live dat hij dinsdag soortgelijk commentaar van Nvidia verwacht.

“We denken dat er wereldwijd behoorlijk wat vraag is, buiten China”, zegt Roy. “Dus zeker in de VS, de grote cloudserviceproviders… we denken dat dit in de toekomst een zeer grote kans voor Nvidia zal blijven. Maar zelfs buiten de VS en in gebieden als Europa, Japan en Zuid-Korea noem maar op, er gebeurt veel met AI… Nvidia blijft in onze ogen de beste manier om die groei te positioneren.”

Nvidia was dit jaar een drijvende kracht achter het momentum op de aandelenmarkt als belangrijk lid van de ‘Magnificent Seven’-aandelen – samen met Apple (AAPL), Alphabet (GOOGL, GOOG), Microsoft (MSFT), Amazon (AMZN), Meta (META) en Tesla (TSLA).

Samen zijn deze aandelen dit jaar tot en met medio november ruim 70% gestegen, terwijl de overige 493 aandelen in de S&P 500 een stijging van 6% kenden.

Evercore ISI senior managing director Julian Emanuel merkte zondag op dat “het nog steeds de wereld van NVDA is” en waarschuwde investeerders om voorbereid te zijn op “post-NVDA-volatiliteit”, ongeacht welke kant de aandelen op bewegen.

SUQIAN, CHINA - 10 augustus 2023 - Illustratie Nvidia verloor meer dan $ 52 miljard aan marktwaarde in één nacht, 10 augustus 2023, Suqian, provincie Jiangsu, China.  (Fotocredit moet CFOTO/Future Publishing via Getty Images zijn)SUQIAN, CHINA - 10 augustus 2023 - Illustratie Nvidia verloor meer dan $ 52 miljard aan marktwaarde in één nacht, 10 augustus 2023, Suqian, provincie Jiangsu, China.  (Fotocredit moet CFOTO/Future Publishing via Getty Images zijn)

Het Nvidia-logo onder een vergrootglas. (CFOTO/toekomstige publicatie via Getty Images) (Toekomstige publicatie via Getty Images)

Josh Schafer is een verslaggever voor Yahoo Finance.

Klik hier voor het laatste technologienieuws dat van invloed zal zijn op de aandelenmarkt.

Lees het laatste financiële en zakelijke nieuws van Yahoo Finance