Mensen die zich aan de Britse Covid-regels houden, hebben de slechtste geestelijke gezondheid, zegt onderzoek | Coronavirus

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die zich het meest strikt aan de lockdown-regels van Covid houden, tegenwoordig de slechtste geestelijke gezondheid hebben.

Degenen die de beperkingen het nauwst volgden toen de pandemie toesloeg, lijden het meest waarschijnlijk aan stress, angst en depressie, hebben academici van de Universiteit van Bangor ontdekt.

Ze stelden vast dat mensen met ‘gemeenschappelijke’ persoonlijkheden – die zorgzamer, gevoeliger en bewuster zijn van de behoeften van anderen – zich het meest strikt hielden aan de lockdown-protocollen die Boris Johnson en senior medici en wetenschappers aanbeveelden.

Mensen met ‘agentische’ persoonlijkheden – die onafhankelijker en competitiever zijn en graag controle over hun leven willen hebben – vertoonden het minst waarschijnlijk dit gedrag.

“Hoe meer individuen tijdens de lockdown de gezondheidsadviezen naleefden, hoe slechter hun welzijn na de lockdown”, concludeerden dr. Marley Willegers en collega’s.

De angst om Covid te krijgen bleek zowel een voordeel als een nadeel, zo ontdekten ze. “Hoewel het vergroten van de zorgen van individuen over infectie de naleving effectief kan bevorderen, heeft het ook negatieve gevolgen voor het welzijn en herstel van mensen”, zeiden ze.

De onderzoekers baseerden hun bevindingen op een onderzoek naar de mate waarin 1.729 mensen in Wales zich aan de regels hielden tijdens de eerste Britse afsluiting in maart-september 2020 en op metingen van stress, angst en depressie die onder hen in februari-mei van dit jaar werden aangetroffen.

‘Gemeenschappelijke’ typen vertoonden de hoogste niveaus van aanhoudende verstoring van hun geestelijk welzijn. Maar ‘agentische’ mensen waren beter in staat geweest om ‘terug te stuiteren’ vanuit de lockdown-modus.

Willegers, een academicus aan het instituut voor de psychologie van topprestaties van de Universiteit van Bangor, zei dat sommige mensen het moeilijk vonden om de overgang te maken van het ontvangen van regelmatige aansporingen over het opvolgen van volksgezondheidsadviezen tijdens de pandemie naar geen advies toen de lockdown eindigde.

“Gedurende de pandemie waren berichtencampagnes ontworpen om ervoor te zorgen dat mensen zich aan de regels bleven houden. Maar toen we uit de pandemie kwamen, was er geen berichtencampagne om iedereen te helpen veilig terug te keren naar de normaliteit.

“Zonder dit hebben bepaalde persoonlijkheidstypes infectiepreventiegedrag en angst behouden die hun mentale welzijn ondermijnen”, voegde hij eraan toe.

De aanhoudend slechte geestelijke gezondheid van mensen die zich aan de regels hielden, is “zeer verontrustend”, aldus de denktank van het Centrum voor Geestelijke Gezondheid.

“De bevinding dat mensen die zich aan de pandemische beperkingen hebben gehouden drie jaar later waarschijnlijk een slechtere geestelijke gezondheid hebben, is zeer verontrustend.

“De angst, het verlies en het trauma veroorzaakt door de pandemie hebben een blijvende impact op de geestelijke gezondheid van veel mensen. Voor sommigen kan dit zijn verergerd door het verlies aan sociale solidariteit doordat ze anderen niet aan dezelfde beperkingen hebben zien voldoen”, aldus Andy Bell, algemeen directeur.

Experts zeggen dat de wijdverbreide schade die Covid heeft toegebracht aan de geestelijke gezondheid in Groot-Brittannië de belangrijkste reden is dat de vraag naar psychologische en psychiatrische diensten van de NHS de afgelopen jaren enorm is gestegen.

Mark Winstanley, de CEO van de liefdadigheidsinstelling Rethink Mental Illness, zei: “De begindagen van de pandemie werden gekenmerkt door aanzienlijke ontwrichting, onzekerheid en een gebrek aan controle, factoren die allemaal angst en een slecht humeur kunnen aanwakkeren.

“Het is belangrijk om te erkennen dat degenen die de grootste stappen hebben gezet om zichzelf en anderen te beschermen, een blijvende impact op hun geestelijke gezondheid hebben gezien.

“Hoewel velen de pandemie en het leven in lockdown willen achter zich laten, leeft de erfenis ervan tot op de dag van vandaag bij veel mensen voort, omdat zorgen of zorgen over onze dierbaren of de risico’s voor onze eigen gezondheid niet gemakkelijk van zich af kunnen worden geschud.”

Toekomstige gezondheidsreclamecampagnes van de overheid, ontworpen om het gedrag van mensen te veranderen, zouden rekening moeten houden met de verschillende persoonlijkheidstypes in de bevolking, voegde Willegers eraan toe.

“Campagnes moeten de persoonlijke kosten en baten benadrukken, en niet alleen de verantwoordelijkheid van mensen ten opzichte van anderen”, zei hij.