Chris Whitty geeft getuigenis bij Covid-onderzoek – Britse politiek live | Politiek

Sleutel evenementen

Vraag: Was er geen aspect van de pandemie waarover u niet heeft geadviseerd?

Whitty zegt dat hij het niet zo zou zeggen. Hij zegt het belangrijk te vinden om te adviseren over zaken waarbij advies van een wetenschapper of arts nuttig zou kunnen zijn.

Hij zegt dat er een grens was aan wat ze konden doen. Er waren slechts twintig mensen in zijn kantoor, zei hij.

Vraag: Maar er waren geen kwesties waarover u niet kon adviseren?

Whitty zegt dat zijn kantoor nogal eens zei dat ze het niet juist vonden om over een bepaalde kwestie te adviseren.

Whitty zegt dat hij als CMO (chief medical officer) voor Engeland vergelijkbaar is met wat de CMO’s in Schotland, Wales en Noord-Ierland doen. Maar hij zegt dat hij de regering ook adviseert over gezondheidskwesties in Britse aangelegenheden, en als CMO voor Engeland heeft hij bepaalde internationale verantwoordelijkheden.

Hij zegt dat toen Covid voor het eerst opdook in januari, professor Jonathan Van-Tam de leiding had over de reactie. Hij was een van de drie plaatsvervangend hoofdartsen en zijn verantwoordelijkheid was de bescherming van de gezondheid. Maar eind januari zei Whitty dat hij leiding gaf in deze kwestie

Chris Whitty
Chris Whitty Foto: Covid-onderzoek

Keet vraagt ​​naar het National Institute for Health Research (NIHR), dat wordt geleid door Whitty.

Vraag: Heeft uw vermogen om zowel CMO als CEO van NIHR te zijn geholpen?

Whitty zegt dat dit over het algemeen nuttig was. Hij wist de strategie voor medisch onderzoek te combineren met de strategie voor Covid. Maar hij zegt dat het feit dat hij beide rollen vervulde, betekende dat hij “behoorlijk uitgerekt” was.

Whitty begint bewijs te leveren voor het Covid-onderzoek

Prof. Sir Chris Whitty, de Chief Medical Officer voor Engeland en de belangrijkste medische adviseur voor Groot-Brittannië, legt nu getuigenis af.

Hugo Keet KC, hoofdadvocaat van het onderzoek, stelt de vragen.

Dame Heather Hallett, de voorzitter wijst erop dat Whitty al getuigenis heeft afgelegd. Hier is een verslag van zijn bewijsmateriaal in module één, waarin werd gekeken naar de voorbereiding op pandemieën.

Keet begint met te zeggen dat Whitty voor module twee, kijkend naar hoe de regering op de pandemie reageerde, een zakelijke getuigenverklaring heeft opgesteld en een vierde persoonlijke. Deze beslaan 340 pagina’s, zegt hij. Hij zegt dat Whitty het onderzoek ook honderden documenten heeft gegeven

Groot-Brittannië leent dit jaar minder dan verwacht, omdat Hunt weggeefacties organiseert

De Britse regering heeft in de eerste zeven maanden van het financiële jaar minder geleend dan verwacht, terwijl Jeremy Hunt morgen in zijn herfstverklaring de laatste hand legt aan een reeks weggeefacties voorafgaand aan de verkiezingen: Filip Inman rapporten.

Als u een van die conservatieve parlementsleden bent die geloven dat belastingverlagingen het geheim van electoraal succes zijn (zijn er Tory-parlementsleden die dat niet doen?), dan zullen de opvallende krantenkoppen in de kranten van vanochtend zeer welkom zijn. Hier zijn er drie uit rechtse kranten.

Laura Trott, de nieuwe hoofdsecretaris van het ministerie van Financiën, gaf vanochtend interviews en zij bevestigde dat de kranten gelijk hadden als ze op belastingverlagingen anticipeerden. Ze vertelde Times Radio:

We zijn een hoek omgegaan. De inflatie is gehalveerd. Voor mensen thuis is dat heel belangrijk. We weten hoe moeilijk het is geweest.

De reële lonen liggen nu al drie maanden voor op de inflatie. Nogmaals, dat is heel belangrijk om een ​​verschil te maken in hoe mensen zich voelen.

We kunnen nu dus praten over belastingverlagingen en ons concentreren op groei, en dat is wat we gaan doen.

Patrick Vallance zegt dat hij tijdens Covid overwoog af te treden vanwege bedreigingen voor zijn familie

In een van zijn getuigenverklaringen die gisteravond werd gepubliceerd, Sir Patrick Vallance zei ook dat hij tijdens Covid had overwogen af ​​te treden vanwege de bedreigingen waarmee hij werd geconfronteerd. Zoals de BBC meldt, zei Vallance:

Net als vele anderen kreeg ik mishandeling en bedreigingen te verwerken en maakte ik mij zorgen om het welzijn en de veiligheid van mijn gezin.

Soms brachten deze factoren mij ertoe te twijfelen of ik door moest gaan.

Ik vond het ook erg moeilijk dat mensen de lockdown-regels overtraden en overwoog wat ik als reactie daarop moest doen, maar besloot dat ik het meeste zou helpen door door te gaan met mijn werk.

Professor Sir Chris Whitty arriveert vanochtend bij het Covid-onderzoek.
Professor Sir Chris Whitty arriveert vanochtend bij het Covid-onderzoek. Foto: Andrew Matthews/PA

Regering beschuldigd van economische chantage nadat zij Noord-Ierland had uitgesloten van de laatste nivellering van de financiering

Rory Caroll

Rory Caroll

De regering is beschuldigd van ‘economische chantage’ nadat ze Noord-Ierland had nagelaten de financiering te verhogen vanwege het politieke vacuüm.

Michael Gove’s Department for Leveling Up, Housing and Communities zei gisteren dat de regio niets zou ontvangen van de laatste toewijzing, waarmee 55 projecten in Engeland, Wales en Schotland zullen worden gefinancierd. “Gezien de huidige afwezigheid van een werkende uitvoerende macht en vergadering, gaat de regering op dit moment niet door met deze ronde van het nivelleringsfonds”, aldus het rapport.

Stormont stortte in februari 2022 in toen de Democratic Unionist Party (DUP) wegliep om te protesteren tegen handelsregelingen na de Brexit, die Noord-Ierland anders behandelen dan de rest van Groot-Brittannië.

Sammy Wilson, een DUP-parlementslid, zei dat de bezuiniging op de financiering een “schandalige” poging was om de partij te chanteren om de machtsdeling nieuw leven in te blazen. Hij beschuldigde de regering er ook van geld over te hevelen naar zetels van de Conservatieven in Engeland.

Conor Murphy, een lid van de Sinn Féin-vergadering zei dat het besluit een “cynische aanval op gewone mensen” was en dat Noord-Ierland de prijs betaalde voor de “roekeloze boycot” van de DUP.

Claire Hannaeen SDLP-parlementslid, zei: “De conservatieve regering heeft nooit een excuus nodig om te weinig te investeren in onze regio, maar de DUP heeft hen die dekking gegeven voor dit specifieke fonds.”

Noord-Ierland ontving toewijzingen in twee eerdere rondes en moest een nieuwe toewijzing verwachten – de afdeling plaatste advertenties in lokale media waarin afbeeldingen van Belfast werden gebruikt met de verklaring “Levelling Up is here”.

Chris Whitty verwachtte te zeggen dat hij er spijt van heeft dat mensen in het Covid-onderzoek geen lange lockdown zouden tolereren

Goedemorgen. Prof. Sir Chris Whitty, de hoofdarts van Engeland en de hoofdmedisch adviseur van Groot-Brittannië geven de hele dag getuigenis over het Covid-onderzoek. De zitting begint om 10.00 uur, maar we hebben al inzicht gekregen in een van de punten die hij naar voren zou kunnen brengen uit een getuigenverklaring van Sir Patrick Vallance gepubliceerd door het onderzoek gisteravond. Daarin zegt Vallance dat Whitty er spijt van heeft dat ‘vermoeidheid’ mensen ervan zou kunnen weerhouden een lange lockdown te verdragen.

Uittreksel uit de getuigenverklaring van Patrick Vallance
Uittreksel uit de getuigenverklaring van Patrick Vallance Foto: Covid-onderzoek

Dit stond in een van de drie getuigenverklaringen uit Vallance die gisteravond door het onderzoek werden gepubliceerd, nadat de voormalige wetenschappelijk hoofdadviseur van de regering zijn persoonlijke getuigenis had afgelegd.

In zijn getuigenis zei Vallance dat Whitty aanvankelijk terughoudender was geweest dan anderen om een ​​vroegtijdige afsluiting aan het begin van de Covid-crisis te steunen. Dit was geen groot geheim, want op die zeer vroege persconferenties betoogde Whitty dat als de regering te vroeg beperkingen zou invoeren op wat mensen konden, het gevaar bestond dat mensen het beu zouden worden om zich hieraan te houden en weer terug zouden keren naar de normale situatie. gedrag, op een punt waarop Covid nog steeds een bedreiging vormde. Dit is waar Vallance naar verwijst als hij het heeft over Whitty die het concept van ‘gedragsvermoeidheid’ introduceert.

Dit werd later zeer controversieel, niet alleen omdat het verkeerd was – mensen waren lange tijd bereid zich aan de lockdown-beperkingen te houden (misschien verrassend) – maar ook omdat er in de eerste plaats niet veel bewijs lijkt te zijn om het concept te ondersteunen. Wetenschappers van SPI-B (de Scientific Paendemic Insights Group on Behaviour) zeiden vervolgens dat het idee niet van hen kwam.

Hier is de agenda voor de dag.

10.00 uur: Prof. Sir Chris Whitty, de hoofdarts van Engeland en hoofdmedisch adviseur van Groot-Brittannië, geeft getuigenis over het Covid-onderzoek.

10.15 uur: Andrew Bailey, gouverneur van de Bank of England, geeft getuigenis aan de commissie van het Lagerhuis over de monetairbeleidsrapporten van de Bank.

11.30 uur: Nummer 10 houdt een lobbybriefing

Na 15.00 uur: David Cameron zal voor het eerst in de Lords spreken als minister van Buitenlandse Zaken in een debat over het handelswetsvoorstel (alomvattende en progressieve overeenkomst voor een trans-Pacifisch partnerschap).

Als je contact met mij wilt opnemen, probeer dan de functie ‘Stuur ons een bericht’. Je ziet het net onder de naamregel – aan de linkerkant van het scherm, als je op een laptop of desktop leest. Dit is voor mensen die mij direct een bericht willen sturen. Ik vind het erg handig als mensen een bericht sturen om op fouten te wijzen (zelfs typefouten – geen enkele fout is te klein om te corrigeren). Vaak vind ik jouw vragen ook heel interessant. Ik kan niet beloven dat ik ze allemaal zal beantwoorden, maar ik zal proberen er zoveel mogelijk te beantwoorden, hetzij in de opmerkingen onder de regel; privé (als je een e-mailadres achterlaat en dat lijkt mij passender); of in de hoofdblog, als ik denk dat het een onderwerp is dat van groot belang is.