Brits museum verklaart Romeinse keizer tot transvrouw – The Telegraph – RT World News

Elagabalus zal naar verluidt ‘zij’ worden genoemd, omdat een klassieke auteur beweert dat hij een minnaar vroeg hem een ​​dame te noemen

Het North Hertfordshire Museum in Hitchin, Engeland, heeft aangekondigd dat de Romeinse keizer Elagabalus, die Rome regeerde van 218 n.Chr. tot aan zijn moord op 18-jarige leeftijd in 222, transgender was, zo meldde de Telegraph maandag.

Elagabalus kreeg naar verluidt vrouwelijke voornaamwoorden gebaseerd op teksten van Cassius Dio, een Romeinse kroniekschrijver die beweerde dat de keizer een minnaar had gevraagd hem te bellen “dame” en kleedde zich altijd travestiet en droeg make-up.

Volgens de historicus was het de keizer ‘vrouw, minnares en koningin genoemd’ en vertelde het ooit aan een minnaar “Noem mij geen Heer, want ik ben een Dame.” De kroniekschrijver schreef ook dat Elagabalus artsen zou hebben gevraagd een soort geslachtsveranderingsoperatie bij hem uit te voeren, waarbij hij hen daarvoor grote sommen geld had beloofd.

Het museum heeft een munt geslagen tijdens het bewind van Elagabalus die is gebruikt in tentoonstellingen met LGBTQ-thema, en heeft overleg gepleegd met de LGBTQ-liefdadigheidsinstelling Stonewall en de LGBTQ-vleugel van de vakbond Unison om ervoor te zorgen dat “displays, publiciteit en lezingen zijn zo actueel en inclusief mogelijk”, aldus De Telegraaf.


Groot-Brittannië gaat transvrouwen verbieden van vrouwelijke ziekenhuisafdelingen – Telegraph

In een commentaar op het onderwerp vertelde Keith Hoskins, een liberaal-democratisch raadslid en uitvoerend lid voor kunst bij de North Herts Council, aan de krant dat “Elagabalus gaf absoluut de voorkeur aan het voornaamwoord zij, en als zodanig is dit iets dat we weerspiegelen als we haar in de hedendaagse tijd bespreken.”

Tegelijkertijd hebben sommige historici twijfels geuit over de geloofwaardigheid van de beweringen van Cassius Dio, aangezien hij keizer Severus Alexander diende, die Elagabalus opvolgde.

Als voorbeeld noemde de krant de mening van Andrew Wallace-Hadrill, hoogleraar klassiekers in Cambridge, die zei dat de Romeinen “gebruikte beschuldigingen van seksueel gedrag ‘als vrouw’ als een van de ergste beledigingen tegen mannen.” Hij merkte ook op dat, aangezien Elagabalus van Syrische afkomst was en geen Romein, “Er zijn daar ook raciale vooroordelen.”

Er zijn weinig bewijzen van de regering van Elagabalus bewaard gebleven, afgezien van de werken van Cassius, hoewel de kroniekschrijver zelf toegaf dat hij het grootste deel van de relevante periode buiten Rome doorbracht en zich moest verlaten op informatie uit de tweede hand.

Een andere tijdgenoot, Herodianus, beschreef ook de kortstondige regering van de keizer, maar zou minder bevooroordeeld zijn. Zijn geschriften zijn bevestigd door numismatici en archeologen.

Je kunt dit verhaal delen op sociale media: