Eigen doelpunt van Atanasov spaart Engelse blosjes terwijl Noord-Macedonië gelijkspel verdient | Kwalificatie voor het EK 2024

Dit is wat er gebeurt als Harry Kane – in de vorm van zijn leven – op de bank van de wisselspelers moet trappen. Toen hij werd losgemaakt, was het resultaat onmiddellijk: de Engelse aanvoerder forceerde 40 seconden na zijn introductie de gelijkmaker.

Het zou een eigen doelpunt worden van de Noord-Macedonië-middenvelder Jani Atanasov, maar het was de aanwezigheid van Kane, zijn snelle run naar een hoekschop van Phil Foden vlak voor het uur, die zijn marker in paniek bracht.

En zo haalde Engeland iets uit de laatste wedstrijd van een uitstekende kwalificatiecampagne voor het EK 2024, waarbij er geen twijfel bestond over hun voortgang vanaf het moment dat ze Italië in Napels versloegen in de openingswedstrijd. Gelukkig nam het doelpunt ook een deel van de aandacht weg van de scheidsrechter, Filip Glova, die een van die avonden had waarop hij onmogelijk te negeren was, voornamelijk om de verkeerde redenen.

Glova had Engeland en debutant Rico Lewis, die de probleempositie van linksback opvulde, op zijn kop gezet toen hij Noord-Macedonië tegen het einde van de eerste helft een penalty gaf. Enis Bardhi scoorde uit de rebound nadat hij zag dat zijn strafschop werd gered. Na een duwtje van de VAR oordeelde Glova dat Lewis zijn hand in het gezicht van Bojan Miovski had gestoken toen hij een vrije kopbal won. Het was niet Glova’s enige overdreven kieskeurige tussenkomst.

De wedstrijd strandde daarna. Engeland was verre van perfect, maar desalniettemin beter dan afgelopen vrijdag in de 2-0 overwinning op Wembley op Malta. Ze sluiten het kalenderjaar af met een record van acht overwinningen en twee gelijke spelen uit tien wedstrijden. Zoals iedereen weet gaat het erom hoe ze het seizoen afsluiten op het EK in Duitsland.

Noord-Macedonië was vanaf het begin vastbesloten om Engeland te laten weten dat het in een fysieke strijd zou verwikkeld zijn, en vooral het constante knabbelen bij Bukayo Saka en Jack Grealish was zowel vermoeiend als een test voor het respectievelijke temperament van de vleugelspelers. Gareth Southgate gooide gefrustreerd zijn armen omhoog.

Glova was een veel te centrale figuur voor wie dan ook en hij moest in de eerste helft aan de andere kant twee beslissingen nemen, waarbij Noord-Macedonië elke keer om een ​​penalty schreeuwde. Hij negeerde de eerste en gaf de tweede, wat elke keer verkeerd aanvoelde, maar leverde dat op tot een goed? Laten we beginnen met de eerste, die het keerpunt van de helft was, want tot dat moment had Engeland gedomineerd, Ollie Watkins – die voor Kane begon – snuffelde een paar keer en Declan Rice sloeg een laag schot door een menigte. en tegen de verre paal.

Er was geen gevaar toen Harry Maguire in de 23e minuut de bal kreeg en in een oogwenk was er toen hij rechtstreeks naar Miovski passeerde, die de bal naar Eljif Elmas verplaatste. Cue de één-op-één tussen Maguire en Elmas, waarbij de uitdaging van eerstgenoemde op zijn zachtst gezegd onhandig is. Het leek alsof hij zijn evenwicht verloor en Elmas binnenstormde; tinten van Boris Johnson bij Soccer Aid. Glova gaf Maguire het voordeel van de aanzienlijke twijfel.

Rico Lewis uit Engeland toont een neerslachtige blik nadat Enis Bardhi Noord-Macedonië op voorsprong heeft gezet.
Rico Lewis toont zijn teleurstelling nadat Enis Bardhi Noord-Macedonië op voorsprong zet. Foto: Nikola Krstic/Shutterstock

Op naar de volgende en het was Lewis die opstond en een voorzet van de linkerzijde van Noord-Macedonië wegkopte, waarmee hij duidelijk de bal won. Maar waarom lag Miovski, de aanvaller van Aberdeen, op de grond? Het bleek dat Lewis met zijn bewegende, springende arm zijn hand in Miovski’s gezicht had gelegd. Op advies van de VAR controleerde Glova de monitor op het veld en na lang nadenken wees hij naar de stip. Het was een belachelijk hard besluit. De aanvoerder van Noord-Macedonië, Bardhi, zag Jordan Pickford zijn trap redden, maar hij slokte de rebound op. Miovski was de toost van heel Schotland. Engeland had het allemaal te doen.

De 7-0 overwinning van Engeland op Noord-Macedonië op Old Trafford in juni had een belangrijk deel van het achtergrondverhaal opgeleverd. Het was de zwaarste nederlaag in de geschiedenis van Noord-Macedonië en er bestond weinig twijfel over dat ze gemotiveerd waren om te laten zien dat ze meer waren dan dat. Dat deden ze.

sla de nieuwsbriefpromotie over

De startende XI van Southgate was progressief geweest, Trent Alexander-Arnold behield op het middenveld; geen Kalvin Phillips, dus geen dubbele bout bij Rice. Het viel in het begin vooral op hoe Lewis binnen en buiten speelde toen Engeland balbezit had; soms hoog. Lewis kon de krantenkoppen bijna zien in de vroege race toen een bocht nog maar half vrij was voor hem. Het eerste schot was wild. Hij verdiende zijn moment van VAR-ongeluk niet.

De alziende technologie zou Engeland aan het begin van de tweede helft verloochenen. De eerste periode was geëindigd toen Alexander-Arnold Stole Dimitrievski van afstand verlengde en nu dacht Engeland de gelijkmaker te hebben na prachtig werk van Saka op rechts. Hij wurmde zich weg van twee uitdagingen en loste zijn voorzet voordat een derde hem te pakken kon krijgen. Grealish kreeg een tik op de tweede paal, maar hij werd teruggetrokken wegens buitenspel.

Engeland bleef kalm en met Kane op het veld verbeterde hun fortuin onmiddellijk. Het was een enorme kans voor Watkins geweest en uiteindelijk een kans die hij niet benutte. Hij was perifeer en raakte de bal slechts elf keer aan.