Nigel Farage raast over ‘whitewash’-debanking-onderzoek terwijl hij het ‘volslagen farce’ noemt | Politiek | Nieuws

Nigel Farage was woedend dat een onderzoek naar debanking door de toezichthouder een “totale vergoelijking” is.

De Financial Conduct Authority (FCA) zei dat er geen bewijs is dat bankrekeningen zijn gesloten vanwege de politieke opvattingen van klanten.

Maar de voormalige UKIP-leider – die midden in een debanking-ruzie zat nadat zijn Coutts-rekening werd gesloten, wat volgens hem om politieke redenen was – bestempelde de bevindingen als een ‘complete en volslagen farce’.

In een video op Twitter zei de heer Farage: “Je zult je herinneren aan mijn debankingschandaal dat Andrew Griffith, de minister van de stad, met de FCA sprak en zij zeiden dat we een evaluatie gingen doen. Ik ga aan alle banken vragen of u mensen om politieke redenen heeft gedebankeerd.

‘Nou, de FCA heeft trouwens naar de Financial Times gelekt, dezelfde Financial Times die schreef dat ik van de bank was gehaald wegens gebrek aan geld, wat verkeerd was.

‘En hier staat het op de voorpagina: ‘FCA-rapport vindt geen bewijs dat banken om politieke redenen rekeningen sluiten.’

‘Ze zeggen dat het heel eenvoudig is: niemand krijgt een bankschuld omdat de voornaamste reden hun politiek is.

‘Hebben ze het toegangsverzoek van de betrokkene niet gelezen dat ik terugkreeg van Coutts?

‘Hebben ze de andere leden van de UKIP, de Conservatieven en de leden van de Brexit-partij niet gezien die van de bank zijn afgeschreven? Het is een lijst zo lang als je arm.

“En dit raakt de kern ervan. De FCA zelf is openlijk politiek. Ze hebben enorme druk uitgeoefend op de banken en financiële instellingen om de diversiteits- en inclusiviteitsagenda te volgen, ja dat is natuurlijk veel belangrijker dan het beschermen van het geld van klanten.

“En omdat ze zo politiek zijn, kunnen ze geen vooroordelen zien waar die bestaan.”

De heer Farage vervolgde: “Het is een complete farce, het is totale vergoelijking, het is een grap.

‘Ik denk dat de bal nu stevig terug in het kamp van de regering ligt. Andrew Griffith en Jeremy Hunt, dit is niet goed genoeg.

“We hebben ontslag van het bestuur nodig, we hebben mensen nodig die posities bekleden die niet openlijk politiek zijn. Als we geen goede toezichthouder voor onze banksector hebben, welke hoop is er dan nog?”

De FCA zei dat het verzamelde bewijsmateriaal “suggereert dat geen enkel bedrijf tussen juli 2022 en juni 2023 een rekening heeft gesloten, voornamelijk vanwege de politieke opvattingen van een klant”.

Het zegt van plan te zijn verder samen te werken met banken, bouwfondsen en betalingsbedrijven om de door hen aangeleverde gegevens te verifiëren en beter te begrijpen waarom en wanneer ze rekeningen sluiten vanwege reputatierisico.

De herziening kwam nadat de heer Farage in juni naar buiten kwam over zijn sluiting door de prestigieuze private bank Coutts, die eigendom is van de NatWest Group.

De Brexiteer gebruikte een verzoek om toegang tot een onderwerp om een ​​dossier te verkrijgen waaruit bleek dat zijn account was gesloten vanwege zijn politieke opvattingen.

De heer Farage is een kruistocht begonnen tegen debankieren nadat zijn rekening werd gesloten.

Economisch minister van Financiën Andrew Griffith zei: “Vrije meningsuiting is een fundamenteel mensenrecht. Geen als, geen maar: iedereen moet zijn rechtmatige mening kunnen uiten zonder bang te hoeven zijn de essentiële toegang tot een bankrekening te verliezen.

“We hebben al actie ondernomen om banken te dwingen elke beslissing om een ​​rekening te sluiten uit te leggen en uit te stellen om de vrijheid van meningsuiting te beschermen – wat betekent dat klanten een opzegtermijn van 90 dagen krijgen en een duidelijke verklaring voor elke rekeningsluiting. Dat zal in de wetgeving worden ondersteund. jaar.

“We nemen nota van het eerste rapport van de FCA. Er moet duidelijk meer worden gedaan om de inzendingen van de banken te valideren en om ervoor te zorgen dat de FCA de perspectieven van de bankklanten grondig heeft opgevolgd.”