Israëlische kapitein speelt voor de Palestijnen: ‘Kan politiek en sport niet scheiden’

Ataa Jaber, de voormalige aanvoerder van het Israëlische nationale voetbalteam U-21, heeft zich bij de Palestijnse ploeg aangesloten en is daarmee de speler met het hoogste profiel geworden die de overstap heeft gemaakt.

De 28-jarige middenvelder, afkomstig uit Majd al-Krum in het westen van Galilea, debuteerde op 14 juni met zijn nieuwe ploeg in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Indonesië.

Zijn keuze om de Israëlische ploeg te verlaten werd ingegeven door het besef dat “het onmogelijk was om politiek en sport te scheiden”, legde hij uit in een recent interview met Arab News.

Jaber, een voetbalwonder sinds zijn vroege jeugd, ging op 6-jarige leeftijd naar de academie van Maccabi Haifa en werd op 18-jarige leeftijd lid van de club als profspeler. In 2015 werd hij gevraagd om te spelen in het Israëlische U-21 nationale team, waarvan hij vier keer aanvoerder was. Momenteel speelt hij voor de Neftchi Baku-club in de hoogste competitie van Azerbeidzjan.

In zijn interview herinnerde Jaber zich de spanning die voortkwam uit het feit dat hij een Arabisch staatsburger was die voor de Joodse staat speelde. “Ze voeden (Arabische) spelers een verhaal dat sport zich niet mag vermengen met politiek, dat je je gemeenschap vertegenwoordigt, dat je een stem zult hebben en dat je het (Israëlische) volkslied niet hoeft te zingen”, vertelde hij. Arabisch nieuws.

“Na wat er in Sheikh Jarrah gebeurde, besefte ik dat het onmogelijk was om politiek en sport te scheiden”, voegde hij eraan toe, verwijzend naar een brandpuntwijk in Jeruzalem, waar de afgelopen jaren regelmatig botsingen tussen Joden en Arabieren plaatsvonden, vooral nadat Joodse Israëli’s zich naar de stad begonnen te vestigen. het gebied en het overnemen van lokale huizen via complexe uitzettingszaken.

Voormalig Maccabi Haifa en Israëlisch U-21 voetbalelftalspeler Atta Jaber, die in juni 2023 besloot Palestina te vertegenwoordigen in internationale competities (van de Facebook-pagina van de Israëlische voetbalbond, november 2015)

Sinds de Palestijnse voetbalbond in 1998 lid werd van de FIFA, sloten verschillende Arabische spelers uit het Israëlische tweede en derde niveau zich aan bij een van de twaalf clubs die deelnamen aan de competitie op de Westelijke Jordaanoever, en sommigen van hen werden opgeroepen om Palestina te vertegenwoordigen in internationale competities.

Ata Jaber zei dat hij pas ontdekte dat deelname aan het Palestijnse nationale team mogelijk was na een ontmoeting met Rami Hamadi, de voormalige doelman van Palestina, die zijn carrière begon bij Maccabi Netanya maar sinds 2012 in de Westelijke Jordaanoever speelde. In 2020 keerde hij terug om in Israël te spelen. , en sloot zich twee seizoenen aan bij het Bnei Sakhnin-team. In 2021 schreef Hamadeh geschiedenis als de eerste actieve Israëlische Premier League-speler die werd opgeroepen voor het Palestijnse team. Sindsdien is hij teruggekeerd om te spelen in de Westelijke Jordaanoever en hielp hij het in Hebron gevestigde Shabab al-Khalil aan de Palestijnse titel in 2022.

Nadat hij zijn besluit had genomen om van nationale ploeg te wisselen, kostte het Jaber bijna twee jaar om een ​​door de PA afgegeven reisdocument te verkrijgen, een voorwaarde om Palestina te kunnen vertegenwoordigen. “Ik heb om vele redenen de beslissing genomen om het Palestijnse team te vertegenwoordigen. Ten eerste omdat ik Palestijn ben, ten tweede omdat ik de mogelijkheid heb, en ten derde om een ​​boodschap over te brengen aan spelers binnen de Groene Lijn dat deze keuze voor hen beschikbaar is”, zei Jaber.

Verantwoord omgaan met deze tumultueuze tijd

Als politiek correspondent van The Times of Israel breng ik mijn dagen door in de loopgraven van de Knesset, waar ik met politici en adviseurs spreek om hun plannen, doelen en motivaties te begrijpen.

Ik ben trots op onze berichtgeving van de plannen van deze regering om de rechterlijke macht te herzien, inclusief de politieke en sociale onvrede die ten grondslag ligt aan de voorgestelde veranderingen en de intense publieke weerslag tegen de opschudding.

Uw steun via The Times of Israel Gemeenschap helpt ons lezers over de hele wereld goed geïnformeerd te houden in deze tumultueuze tijd. Heeft u onze berichtgeving de afgelopen maanden op prijs gesteld? Als dat zo is, alstublieft sluit u aan bij de ToI-gemeenschap Vandaag.

~ Carrie Keller-Lynn, politiek correspondent

Ja, ik doe mee Ja, ik doe mee. Al lid? Log in om dit niet meer te zien

Je bent een toegewijde lezer

Daarom zijn we elf jaar geleden met de Times of Israel begonnen – om kritische lezers zoals jij te voorzien van onmisbare berichtgeving over Israël en de Joodse wereld.

Daarom hebben wij nu een verzoek. In tegenstelling tot andere nieuwsmedia hebben wij geen betaalmuur opgezet. Maar omdat de journalistiek die we doen kostbaar is, nodigen we lezers voor wie The Times of Israel belangrijk is geworden uit om ons werk te helpen steunen door zich aan te sluiten bij The Times of Israel Gemeenschap.

Voor slechts $ 6 per maand kunt u onze kwaliteitsjournalistiek helpen ondersteunen terwijl u geniet van The Times of Israel RECLAMEVRIJevenals toegang exclusieve inhoud alleen beschikbaar voor leden van de Times of Israel Community.

Bedankt,
David Horovitz, oprichter en redacteur van The Times of Israel

Sluit u aan bij onze gemeenschap Sluit u aan bij onze gemeenschap Bent u al lid? Log in om dit niet meer te zien