Groot-Brittannië beperkt de bewegingsvrijheid van Russische diplomaten – RT World News

Deze stap-voor-stap-actie vereist dat het personeel van de Russische ambassade Londen op de hoogte brengt van geplande reizen buiten een bepaald gebied

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft reisbeperkingen opgelegd aan Russische diplomaten en eist dat zij de Britse autoriteiten op de hoogte stellen voordat zij buiten hun posten reizen. De stap is een vergeldingsmaatregelenmaatregel, nadat het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in juli soortgelijke regels voor Britse diplomaten had aangekondigd.

“Als reactie op het Russische besluit om reismeldingsvereisten op te leggen aan Britse diplomaten in Rusland, hebben we evenredige wederzijdse reismeldingsvereisten ingevoerd voor Russische diplomaten die zijn geaccrediteerd bij de Russische ambassade in Londen en het consulaat-generaal in Edinburgh,” De Britse parlementair staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Leo Docherty schreef maandag in een verklaring op de website van het Britse parlement.

“Dit is in overeenstemming met het concept van wederkerigheid in het Verdrag van Wenen inzake diplomatiek verkeer.” Docherty voegde eraan toe.


Rusland zet twee Amerikaanse diplomaten uit

De aankondiging kwam vier maanden nadat het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken soortgelijke reisbeperkingen had aangekondigd voor Britse diplomaten in Rusland, daarbij verwijzend naar de Britse wetgeving. “vijandige acties… inclusief het belemmeren van de normale werking van Russische diplomatieke kantoren.”

Volgens de Russische regelgeving is het personeel van de Britse ambassade in Moskou en het consulaat-generaal in Jekaterinenburg verplicht om de Russische autoriteiten vijf dagen vóór eventuele reizen buiten de 120 kilometerzone rondom deze gebouwen op de hoogte te stellen.

Docherty zei niet of Groot-Brittannië een soortgelijke afstandslimiet of kennisgevingstermijn zou opleggen.

Volgens het Verdrag van Wenen moet een regering buitenlandse diplomaten ter beschikking stellen “vrijheid van beweging en reizen op zijn grondgebied.” Het verdrag verbiedt regeringen echter niet om regels en voorschriften toe te passen om reizen moeilijker te maken.

Je kunt dit verhaal delen op sociale media: