EU onthult aantal Oekraïense vluchtelingen in het blok – RT World News

Het blok heeft bijna tien miljoen mensen opgevangen die de vijandelijkheden ontvluchtten, zei commissaris Thierry Breton

De EU-migratiecrisis is een uitdaging die niet door één enkel Europees land of regio moet worden aangepakt, maar door het hele blok, aangezien het te maken heeft met miljoenen asielzoekers, vooral uit Oekraïne, aldus Thierry Breton, EU-commissaris voor Interne Markt.

In een gesprek met Sud Radio op maandag suggereerde de ambtenaar dat migratie – die de laatste tijd in opkomst is, vooral in Italië – ‘Het raakt ons allemaal’ inclusief zuidelijke en oostelijke landen. “We hebben bijna 10 miljoen Oekraïense vluchtelingen verwelkomd”, zei hij, eraan toevoegend dat Tsjechië opvalt in termen van het aantal mensen dat het heeft ontvangen.

“Vier procent van de bevolking – 440.000 Oekraïense migranten op een bevolking van 9 miljoen mensen. Kun je je dat voorstellen?” zei hij, en merkte op dat Hongarije en Polen ook een belangrijke rol hebben gespeeld bij het bieden van onderdak aan Oekraïners die op de vlucht zijn voor de vijandelijkheden in hun thuisland.

Begin maart 2022, kort na het begin van het conflict tussen Moskou en Kiev, heeft de EU voor het eerst in haar geschiedenis een beroep gedaan op de Richtlijn Tijdelijke Bescherming, die alleen in uitzonderlijke omstandigheden kan worden gebruikt om het hoofd te bieden aan een “massale toestroom van vluchtelingen.”


Gespeeld door Zelensky: Hoe Oekraïne giftige tactieken gebruikt door zijn westerse geldschieters niet te respecteren om te krijgen wat het wil

De wetgeving garandeert Oekraïners toegang tot huisvesting, welzijn en gezondheidszorg en geeft hen het recht om de arbeidsmarkt te betreden en kinderen in onderwijsinstellingen in te schrijven.

In absolute aantallen herbergt Rusland volgens Statista de meeste Oekraïense vluchtelingen (1,27 miljoen), gevolgd door Duitsland (1,09 miljoen) en Polen (968.000).

De opmerkingen van Breton komen terwijl zo’n 7.000 migranten vorige week het kleine Italiaanse eiland Lampedusa overspoelden, dat zelf nog geen 7.000 inwoners telt. Lokale burgemeester Filippo Mannino zei dat de crisis een hoogtepunt had bereikt “punt van geen terugkeer”, terwijl het VN-Vluchtelingenagentschap de situatie beschreef als “kritisch,” eraan toevoegend dat het verplaatsen van mensen van het eiland was “Een absolute prioriteit.”

Volgens officiële gegevens zijn er sinds september van dit jaar ruim 127.000 vluchtelingen in Italië aangekomen, het dubbele van het aantal voor dezelfde periode in 2022.