De VS leggen sancties op tegen cijfers die verband houden met het droneprogramma van Iran

WASHINGTON (AP) – De VS hebben dinsdag sancties opgelegd aan zeven mensen en vier bedrijven in China, Rusland en Turkije, die volgens functionarissen verband houden met de ontwikkeling van het Iraanse droneprogramma.

De VS beschuldigen Iran ervan Rusland te voorzien van drones die worden gebruikt om Oekraïense burgers te bombarderen terwijl het Kremlin zijn invasie van Oekraïne voortzet.

De nieuwste ontwikkeling komt nadat de Iraanse president Ebrahim Raisi ontkende dat zijn land drones naar Rusland had gestuurd voor gebruik in de oorlog in Oekraïne.

“Wij zijn tegen de oorlog in Oekraïne”, zei president Raisi maandag toen hij mediabestuurders ontmoette aan de zijlijn van de belangrijkste mondiale conferentie ter wereld, de bijeenkomst van leiders op hoog niveau tijdens de Algemene Vergadering van de VN.

De partijen die dinsdag door het Office of Foreign Assets Control van het ministerie van Financiën zijn gesanctioneerd, zijn onder meer: ​​een Iraans dronebedrijf dat eerder in 2008 werd bestraft en nu zaken doet als Shahin Co., zijn directeuren, een groep Russische onderdelenfabrikanten en twee Turkse geldwisselaars, Mehmet Tokdemir en Alaaddin. Aykut.

Het ministerie van Financiën zei dat de actie voortbouwt op een reeks sancties die het afgelopen maart heeft uitgevaardigd, toen het ministerie van Financiën sancties oplegde aan 39 bedrijven die verbonden waren met een vermeend schaduwbanksysteem dat hielp de financiële activiteiten tussen gesanctioneerde Iraanse bedrijven en hun buitenlandse kopers te verdoezelen, namelijk voor petrochemische producten die in Iran worden geproduceerd.

De Iraanse president Ebrahim Raisi tekent een gastenboek tijdens zijn ontmoeting met secretaris-generaal Antonio Guterres van de Verenigde Naties op het VN-hoofdkwartier, 18 september 2023. (AP Photo/Craig Ruttle)

Brian E. Nelson, de onderminister van het ministerie van Financiën voor terrorisme en financiële inlichtingen, zei dat Irans “voortdurende, doelbewuste proliferatie” van zijn drone-programma Rusland “en andere destabiliserende actoren in staat stelt de mondiale stabiliteit te ondermijnen.”

“De Verenigde Staten zullen actie blijven ondernemen” tegen het Iraanse droneprogramma, zei hij.

Matthew Miller, een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, zei dat de VS “elk instrument dat ons ter beschikking staat zal blijven gebruiken om deze inspanningen te verstoren en zal samenwerken met bondgenoten en partners om Iran verantwoordelijk te houden voor zijn daden.”

De sancties ontzeggen mensen en bedrijven onder meer de toegang tot eigendommen of financiële activa die in de VS worden aangehouden en voorkomen dat Amerikaanse bedrijven en burgers zaken met hen doen.

De spanningen tussen de VS en Iran blijven hoog, ondanks de vrijlating deze week van vijf Amerikaanse gevangenen uit Iran in ruil voor de vrijgave van bijna 6 miljard dollar aan bevroren Iraanse tegoeden.

Verantwoord omgaan met deze tumultueuze tijd

Als politiek correspondent van The Times of Israel breng ik mijn dagen door in de loopgraven van de Knesset, waar ik met politici en adviseurs spreek om hun plannen, doelen en motivaties te begrijpen.

Ik ben trots op onze berichtgeving van de plannen van deze regering om de rechterlijke macht te herzien, inclusief de politieke en sociale onvrede die ten grondslag ligt aan de voorgestelde veranderingen en de intense publieke weerslag tegen de opschudding.

Uw steun via The Times of Israel Gemeenschap helpt ons lezers over de hele wereld goed geïnformeerd te houden in deze tumultueuze tijd. Heeft u onze berichtgeving de afgelopen maanden op prijs gesteld? Als dat zo is, alstublieft sluit u aan bij de ToI-gemeenschap Vandaag.

~ Carrie Keller-Lynn, politiek correspondent

Ja, ik doe mee Ja, ik doe mee. Al lid? Log in om dit niet meer te zien

Je bent een toegewijde lezer

Daarom zijn we elf jaar geleden met de Times of Israel begonnen – om kritische lezers zoals jij te voorzien van onmisbare berichtgeving over Israël en de Joodse wereld.

Daarom hebben wij nu een verzoek. In tegenstelling tot andere nieuwsmedia hebben wij geen betaalmuur opgezet. Maar omdat de journalistiek die we doen kostbaar is, nodigen we lezers voor wie The Times of Israel belangrijk is geworden uit om ons werk te helpen steunen door zich aan te sluiten bij The Times of Israel Gemeenschap.

Voor slechts $ 6 per maand kunt u onze kwaliteitsjournalistiek helpen ondersteunen terwijl u geniet van The Times of Israel RECLAMEVRIJevenals toegang exclusieve inhoud alleen beschikbaar voor leden van de Times of Israel Community.

Bedankt,
David Horovitz, oprichter en redacteur van The Times of Israel

Sluit u aan bij onze gemeenschap Sluit u aan bij onze gemeenschap Bent u al lid? Log in om dit niet meer te zien