De Republikeinse leider uit Wisconsin blokkeert loonsverhogingen als voortzetting van de DEI-strijd

MADISON, Wis. (AP) – De Republikeinse voorzitter van de Wisconsin Assembly blokkeert loonsverhogingen voor werknemers van de Universiteit van Wisconsin, tenzij de universiteit de uitgaven voor diversiteit, gelijkheid en inclusiviteit met 32 ​​miljoen dollar bezuinigt – een stap die komt te midden van de oproep van de Democratische gouverneur aan wetgevers om nog meer uitgeven aan hoger onderwijs.

De strijd in Wisconsin weerspiegelt een bredere culturele strijd die zich in het hele land afspeelt over initiatieven op het gebied van diversiteit op universiteiten. Republikeinse regeringen. Ron DeSantis in Florida en Greg Abbott in Texas hebben dit jaar allebei wetten ondertekend die het gebruik van maatregelen op het gebied van diversiteit, gelijkheid en inclusiviteit verbieden bij de toelating van studenten en beslissingen over de werkgelegenheid van personeel op hogescholen en universiteiten. Soortgelijke wetsvoorstellen werden ingediend in een tiental door de Republikeinen geleide staten.

In juni verlaagde de door de Republikeinse Partij gecontroleerde wetgevende macht van Wisconsin de financiering van het UW-systeem met 32 ​​miljoen dollar, het bedrag dat de Republikeinen in twee jaar tijd zouden besteden aan zogenaamde DEI-inspanningen op de dertien campussen van UW.

Tegelijkertijd verlaagde het parlement die financiering en keurde het parlement loonsverhogingen goed voor 34.000 universiteitsmedewerkers van 4% dit jaar en 2% volgend jaar.

Regering Tony Evers gebruikte zijn veto om 188 DEI-posities aan de universiteit te redden, maar de bezuinigingen bleven bestaan.

De begroting die de wetgevende macht heeft aangenomen en die Evers heeft ondertekend, omvatte ook de loonsverhogingen voor UW- en staatspersoneel. Maar die verhogingen zouden nog steeds de goedkeuring nodig hebben van een achtkoppige commissie van wetgevende leiders die met 6-2 wordt gecontroleerd door de Republikeinen.

De medevoorzitter van die commissie, voorzitter van de Republikeinse Vergadering, Robin Vos, zei vorige week dat hij de verhogingen niet zou goedkeuren totdat UW aantoont dat het DEI-programma’s en personeel met $ 32 miljoen heeft verlaagd.

“Ik denk niet dat ze het verdienen om nog meer middelen te krijgen totdat ze het doel hebben bereikt”, vertelde Vos vrijdag aan WisPolitics.com. ‘Geen cent. Als ik een stuiver zeg, bedoel ik dat.”

Noch Vos, noch een van de andere Republikeinen in de commissie reageerde onmiddellijk op berichten van dinsdag waarin om commentaar werd gevraagd.

Melissa Agard, leider van de minderheden in de Democratische Senaat, die ook lid is van de commissie, zei dat Vos de werknemers gegijzeld hield.

“Helaas hebben we hier in Wisconsin uiterst partijdige mensen in de wetgevende macht die proberen politieke punten te scoren in plaats van vooruitgang te boeken in het beste belang van onze staat”, zei Agard.

Vos heeft betoogd dat DEI-programma’s een verspilling van publieke financiering zijn en dat de universiteit zich op andere prioriteiten moet concentreren.

UW-president Jay Rothman heeft publiekelijk een dunne lijn bewandeld terwijl hij pleitte voor loonsverhogingen en probeerde aanvullende financiering te krijgen. De universiteit is van plan volgende maand een pleidooi te houden om 15 miljoen dollar van de bezuinigingen terug te krijgen, en deze te gebruiken voor de prioritaire gebieden verpleegkunde, techniek, computer- en datawetenschap en het bedrijfsleven.

Rothman zei in een verklaring dat de inspanningen om de loonsverhogingen goedgekeurd te krijgen doorgaan en hij “hoopt” dat ze daarin zullen slagen.

“We blijven discussies voeren met de voorzitter en stellen het op prijs dat er verschillende meningen zijn over (DEI),” zei Rothman. “Wij geloven dat we deze problemen kunnen oplossen zonder nadelige gevolgen voor werknemers en hun gezinnen.”

Ondertussen blijft Evers de wetgevende macht aandringen op nog meer financiering voor UW. Hij riep woensdag een speciale wetgevende zitting bijeen om een ​​pakket van 1 miljard dollar goed te keuren, dat 66 miljoen dollar voor UW omvat, 365 miljoen dollar voor kinderopvang, inclusief het permanent maken van het Child Care Counts Program uit de pandemie, en 243 miljoen dollar voor maximaal 12 weken betaalde zorg. gezinsverlof voor werknemers in Wisconsin vanaf 2025.

Hij stelt ook een aantal andere personeelsinitiatieven voor, en vraagt ​​de wetgevende macht om bijna $ 200 miljoen te besteden aan de bouw van een nieuw technisch gebouw op de UW-Madison-campus. Het project was de topprioriteit voor universiteitsleiders, maar de Republikeinse wetgevers wezen het af.

Republikeinen hebben al gezegd dat ze niet van plan zijn te doen wat Evers wil.

De speciale zitting, die de 13e Evers heeft belegd, zal waarschijnlijk binnen enkele seconden voorbij zijn als de Republikeinen hun instemming betuigen, zoals vereist door de wet, maar vervolgens zonder enig debat worden geschorst. Dat is wat er gebeurde met eerdere oproepen van Evers over abortusrechten, het aanpakken van wapengeweld, het uitbreiden van Medicaid en het verhogen van de onderwijsfinanciering.

De Algemene Vergadering keurde vorige week een pakket wetsvoorstellen voor de kinderopvang goed die de Republikeinen naar voren brachten als alternatief voor wat Evers wil. De zes aangenomen maatregelen zouden een leningprogramma voor kinderopvangaanbieders creëren, de minimumleeftijd van kinderopvangwerkers verlagen en het aantal kinderwerkers vergroten dat toezicht zou kunnen houden.

Evers zal vrijwel zeker zijn veto uitspreken over de wetsvoorstellen, die volgens hem ontoereikend zijn om het tekort aan kinderopvangaanbieders in de staat aan te pakken.

___

Associated Press-schrijver David A. Lieb heeft vanuit Jefferson City, Missouri aan dit rapport bijgedragen.