De Chinese blokkade van Taiwan zou waarschijnlijk mislukken, zegt een functionaris van het Pentagon

WASHINGTON (Reuters) – Een Chinese blokkade van Taiwan zou waarschijnlijk mislukken en een directe militaire invasie op het zelfbesturende eiland zou voor Peking uiterst moeilijk zijn om met succes uit te voeren, zeiden hoge functionarissen van het Pentagon dinsdag tegen het Congres.

Het Chinese leger heeft de afgelopen jaren de activiteit rond Taiwan, dat Peking claimt als zijn grondgebied, opgevoerd. De Amerikaanse CIA-directeur William Burns heeft gezegd dat de Chinese president Xi Jinping de strijdkrachten van zijn land heeft opgedragen om tegen 2027 klaar te zijn voor een invasie.

Het is echter onduidelijk of Xi opdracht zou geven om Taiwan met geweld in te nemen, via militaire opties zoals een blokkade of een invasie.

Ely Ratner, de Amerikaanse assistent-minister van Defensie voor Veiligheidszaken in de Indo-Pacifische regio, zei dat een blokkade de bondgenoten van Taiwan de tijd zou geven om middelen voor Taiwan te mobiliseren. De economische impact van een blokkade zou zo verwoestend zijn dat het de internationale vastberadenheid tegen Peking zou verharden, zei hij.

“Het zou waarschijnlijk niet slagen, en het zou een enorm risico op escalatie voor de Volksrepubliek China inhouden, waar het waarschijnlijk zou moeten overwegen of het wel of niet bereid zou zijn om uiteindelijk commerciële zeeschepen aan te vallen”, vertelde Ratner aan de House Armed Services Committee. met behulp van een acroniem voor de Volksrepubliek China.

Generaal-majoor Joseph McGee van het leger, vice-directeur voor strategie, plannen en beleid van de Gezamenlijke Staf van het Pentagon, zei dat een blokkade ook niet erg waarschijnlijk is gezien de uitdagingen die daarmee gepaard gaan.

“Ik denk dat het een optie is, maar waarschijnlijk geen zeer waarschijnlijke optie, als je naar de militaire opties gaat kijken – het is veel gemakkelijker om over een blokkade te praten dan daadwerkelijk een blokkade uit te voeren”, zei McGee tegen de wetgevers.

China organiseerde in augustus vorig jaar en opnieuw in april oorlogsspelletjes rond Taiwan, en zijn strijdkrachten opereren bijna dagelijks rond het eiland.

Het Taiwanese ministerie van Defensie zei vorige week in zijn tweejaarlijkse rapport dat China zijn luchtmacht langs de kust tegenover Taiwan versterkte met een permanente inzet van nieuwe gevechtsvliegtuigen en drones op uitgebreide luchtmachtbases.

Toch zei McGee ook dat het Chinese leger, het Volksbevrijdingsleger (PLA), het moeilijk zou hebben om een ​​frontale, amfibische invasie van het eiland uit te voeren. Dat is ook niet iets wat het zou kunnen doen bij een verrassingsaanval, zei hij.

“Ze zouden tienduizenden, misschien wel honderdduizenden troepen aan de oostkust moeten verzamelen en dat zou een duidelijk signaal zijn”, zei McGee.

Hij voegde er ronduit aan toe: “Er is absoluut niets gemakkelijks aan een PLA-invasie van Taiwan.”

“Ze zouden ook een eiland tegenkomen dat heel weinig stranden heeft, waar je schepen op bergachtig terrein zou kunnen landen, en een bevolking waarvan we denken dat die bereid zou zijn om te vechten, dus er is absoluut niets gemakkelijks aan een PLA-invasie van Taiwan,” zei hij. .

(Rapportage door Phil Stewart, Idrees Ali, Michael Martina en Patricia Zengerle; redactie door Marguerita Choy)