B&Q-eigenaar verdient geld omdat Britten huizen verbeteren in plaats van verhuizen | Ijsvogel

Volgens de eigenaar van B&Q en Screwfix blijven Britse consumenten geld uitgeven aan het verbeteren van hun huizen en tuinen als alternatief voor verhuizen, te midden van stijgende hypotheekrentes en stijgende huishoudrekeningen.

De omzet van Kingfisher’s Britse en Ierse activiteiten steeg in de zes maanden tot eind juli met 1,7%, omdat huiseigenaren 11% meer isolatiemateriaal bij B&Q kochten in een poging de verwarmingskosten in de winter te compenseren en ook badkamers en tuinen vernieuwden.

“Omdat mensen minder verhuizen, besteden ze meer tijd aan renovatie en onderhoud. We hebben een goede acceptatie gezien in de keuken en badkamer met veel [bathroom] projecten dit jaar”, zegt Thierry Garnier, CEO.

Hij zei dat Kingfisher in Groot-Brittannië nog steeds een “gezonde consument” ziet, ondanks de crisis op het gebied van de kosten van levensonderhoud en het onvoorspelbare weer van dit jaar. De verkoop van barbecues en tuinmeubelen werd in het vroege voorjaar getroffen door de regen, maar het warme weer van deze maand had ertoe geleid dat gezinnen meer ventilatoren en tuinmeubelen kochten dan normaal.

‘We zien een zeer goed momentum’, zei Garnier, waarmee hij suggereerde dat de lage werkloosheid en de besparingen tijdens de pandemie velen hadden opgevangen van de stijging van de kosten van levensonderhoud.

De aandelen in Kingfisher daalden echter dinsdagochtend met bijna 8% nadat het bedrijf onthulde dat het £44 miljoen van zijn winstverwachtingen voor het jaar had weggevaagd, en zei nu te verwachten dat het £590 miljoen zou verdienen na slechte prestaties bij zijn Poolse en Franse ketens.

De totale omzet steeg in het halfjaar tot 31 juli met 1,1% tot £6,9 miljard, maar de winst vóór belastingen daalde met een derde tot £317 miljoen als gevolg van hogere bedrijfskosten.

Garnier gaf het ‘uitdagende macro-economische klimaat’ in Polen de schuld van een omzetdaling van 11% in de gevestigde winkels en een daling van de lokale winsten met 64%, omdat de hoge inflatie en stijgende rentetarieven het consumentenvertrouwen aantasten.

In Frankrijk, waar de omzet in het halfjaar met 3,8% daalde en de winst met een vijfde daalde, zei hij dat het consumentenvertrouwen zwaar werd beïnvloed door zorgen over de inflatie van de voedselprijzen, zorgen over pensioenhervormingen en slecht weer.

De groep zal echter nog twintig Screwfix-winkels openen in Frankrijk, bovenop de negen die al open zijn, en zal Screwfix de komende maanden online uitbreiden naar twintig Europese landen. Het bedrijf zal nog vijf Castorama-winkels openen in Polen, twee minder dan eerder gepland, en sluit ook twee experimentele franchisewinkels in Saoedi-Arabië.

sla de nieuwsbriefpromotie over

Garnier zei dat Kingfisher verwachtte dat de inflatie voor doe-het-zelfproducten de komende maanden lager zou zijn in alle landen waarin het bedrijf actief is, omdat de kosten van sommige grondstoffen dalen, hoewel dat werd gecompenseerd door hogere energie- en arbeidskosten.

Hij voegde eraan toe: “Fabrieken in Azië en China zijn niet vol, dus ze zullen de mogelijkheid hebben om over prijzen te onderhandelen en bovendien zijn er veel lagere angstkosten – gedeeld door 10 min of meer vanaf 2020.”