Mossad en Shin Bet gaan Haredim opnemen in een nieuw nationaal dienstprogramma

Het Mossad-spionagebureau en de interne veiligheidsdienst van Shin Bet zullen Haredi-vrijwilligers gaan opnemen als onderdeel van een nieuw nationaal serviceprogramma, aldus een rapport van maandag.

De Mossad en Shin Bet beginnen het programma met elk 100 Haredi yeshiva-studenten die ouder zijn dan 21 jaar, nadat ze een professionele opleiding hebben gevolgd, meldde de publieke omroep KAN.

De soldaten zullen twee jaar dienen en het programma zal worden gefinancierd door het Ministerie van Inlichtingen en de National Service Authority.

Vorige week hadden de leiders van de Mossad en Shin Bet een ontmoeting met minister van Inlichtingen Gila Gamliel om het nieuwe programma goed te keuren, dat naar verwachting volgende maand van start gaat, meldde Kan.

Nationale dienstplicht wordt doorgaans op vrijwillige basis vervuld als alternatief voor de verplichte militaire dienst.

De charedi-bevolking van Israël is overweldigend gekant tegen het vervullen van de verplichte nationale civiele of militaire dienst, en ziet dit als een manier voor seculiere krachten om mogelijk haar leden weg te trekken. De kwestie is zeer controversieel in de Israëlische samenleving, waar het merendeel van de niet-Haredi-joden in het leger dient.

Hoewel soldaten over het algemeen vanaf 18 jaar worden opgeroepen, claimen veel yeshiva-studenten academisch uitstel en wordt aangenomen dat ze langer in religieuze studieprogramma’s blijven dan anders het geval zou zijn, om de dienstplicht te ontwijken totdat ze de leeftijd bereiken waarop ze permanent kunnen worden vrijgesteld.

Het opnemen van ultraorthodoxe mannen in het leger is lange tijd zeer controversieel geweest, en de afgelopen maanden zelfs nog meer, toen de harde regering van premier Benjamin Netanyahu een wet plant om grotere vrijstellingen voor charedim van militaire dienst mogelijk te maken.

De twee Haredi-partijen in de coalitie, United Torah Judaism (UTJ) en Shas, dreigen al weken de regering omver te werpen als het militaire wetsontwerp niet zo snel mogelijk wordt aangenomen, zo blijkt uit verschillende rapporten.

Volgens berichten in de Hebreeuwse media heeft Netanyahu aan de ultraorthodoxe partijen beloofd dat een wetgevend memorandum voor het wetsontwerp zal worden besproken tijdens de komende wintersessie van de Knesset in oktober.

Door de permanente vrijstellingsleeftijd te verlagen, denken sommige leden van de regering dat dit deze Haredi-mannen zou aanmoedigen de jesjiva te verlaten en op jongere leeftijd aan de slag te gaan.

Verantwoord omgaan met deze tumultueuze tijd

Als politiek correspondent van The Times of Israel breng ik mijn dagen door in de loopgraven van de Knesset, waar ik met politici en adviseurs spreek om hun plannen, doelen en motivaties te begrijpen.

Ik ben trots op onze berichtgeving van de plannen van deze regering om de rechterlijke macht te herzien, inclusief de politieke en sociale onvrede die ten grondslag ligt aan de voorgestelde veranderingen en de intense publieke weerslag tegen de opschudding.

Uw steun via The Times of Israel Gemeenschap helpt ons lezers over de hele wereld goed geïnformeerd te houden in deze tumultueuze tijd. Heeft u onze berichtgeving de afgelopen maanden op prijs gesteld? Als dat zo is, alstublieft sluit u aan bij de ToI-gemeenschap Vandaag.

~ Carrie Keller-Lynn, politiek correspondent

Ja, ik doe mee Ja, ik doe mee. Al lid? Log in om dit niet meer te zien

Je bent een toegewijde lezer

Daarom zijn we elf jaar geleden met de Times of Israel begonnen – om kritische lezers zoals jij te voorzien van onmisbare berichtgeving over Israël en de Joodse wereld.

Daarom hebben wij nu een verzoek. In tegenstelling tot andere nieuwsmedia hebben wij geen betaalmuur opgezet. Maar omdat de journalistiek die we doen kostbaar is, nodigen we lezers voor wie The Times of Israel belangrijk is geworden uit om ons werk te helpen steunen door zich aan te sluiten bij The Times of Israel Gemeenschap.

Voor slechts $ 6 per maand kunt u onze kwaliteitsjournalistiek helpen ondersteunen terwijl u geniet van The Times of Israel RECLAMEVRIJevenals toegang exclusieve inhoud alleen beschikbaar voor leden van de Times of Israel Community.

Bedankt,
David Horovitz, oprichter en redacteur van The Times of Israel

Sluit u aan bij onze gemeenschap Sluit u aan bij onze gemeenschap Bent u al lid? Log in om dit niet meer te zien