Demonstranten in Libië staken het huis van de burgemeester in brand uit woede over de sterfgevallen door de overstromingen in Derna | Libië overstroomt 2023

Maandag braken protesten uit in de Libische stad Derna, waarbij honderden mensen hun woede uitten tegen de autoriteiten en verantwoordelijkheid eisten een week na een overstroming die duizenden inwoners het leven kostte en hele buurten verwoestte.

Later op de avond staken boze demonstranten het huis in brand van de man die Derna’s burgemeester was ten tijde van de overstroming, Abdulmenam al-Ghaithi, vertelde zijn kantoormanager aan Reuters.

Hichem Abu Chkiouat, een minister in de Oost-Libische regering, zei dat Ghaithi uit zijn functie is geschorst. Persbureau Reuters kon Ghaithi niet onmiddellijk bereiken voor commentaar.

Het protest van maandag markeert de eerste grote demonstratie sinds de overstroming, die door Derna trok toen twee dammen in de heuvels buiten de stad het begaven tijdens een krachtige storm, waardoor een verwoestende stortvloed ontstond.

Demonstranten richtten zich ook op functionarissen, waaronder het hoofd van het in het oosten gevestigde Libische parlement, Aguila Saleh, tijdens een demonstratie buiten de Sahaba-moskee. Sommigen zaten op het dak voor de gouden koepel, een symbool van Derna.

De regering in Oost-Libië zei dat premier Usama Hamad alle leden van de gemeenteraad van Derna had ontslagen en hen had doorverwezen voor onderzoek.

‘Aguila, we willen je niet. Alle Libiërs zijn broeders”, zongen de demonstranten, waarbij ze opriepen tot nationale eenheid in een land dat politiek gebroken is door meer dan tien jaar van conflict en chaos.

Mensen verzamelen zich voor een demonstratie buiten de overgebleven Al-Sahaba-moskee in de oostelijke stad Derna in Libië.
Mensen verzamelen zich voor een demonstratie buiten de overgebleven Al-Sahaba-moskee in de oostelijke stad Derna in Libië. Foto: AFP/Getty Images

Mansour, een student die aan het protest deelnam, zei dat hij een dringend onderzoek wilde naar de ineenstorting van de dammen, waardoor we ‘duizenden van onze geliefde mensen verloren’.

Een andere demonstrant, Taha Miftah, zei dat de demonstratie een boodschap was dat “de regeringen er niet in zijn geslaagd de crisis onder controle te houden”, eraan toevoegend dat vooral het parlement de schuldige was.

Hij riep op tot een internationaal onderzoek naar de ramp en “tot wederopbouw onder internationaal toezicht”.

De volledige omvang van het dodental moet nog bekend worden gemaakt en ambtenaren hebben zeer uiteenlopende dodentallen gegeven. De Libische Rode Halve Maan heeft gezegd dat minstens 11.300 mensen zijn omgekomen en dat er meer dan 10.000 vermist zijn. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft 3.922 sterfgevallen bevestigd.

Een beschadigde wijk, dagen nadat storm Daniel over de Libische havenstad Derna raasde.
Een beschadigde wijk, dagen nadat storm Daniel over de Libische havenstad Derna raasde. Foto: EPA

Saleh probeerde vorige week de schuld van de autoriteiten af ​​te wenden, door de overstroming te omschrijven als een “ongekende natuurramp” en te zeggen dat mensen zich niet moesten concentreren op wat er had kunnen of moeten worden gedaan.

Maar commentatoren hebben de aandacht gevestigd op waarschuwingen die vooraf zijn gegeven, waaronder een academisch artikel dat vorig jaar door een hydroloog werd gepubliceerd, waarin de kwetsbaarheid van de stad voor overstromingen werd geschetst en de dringende noodzaak om de dammen die de stad beschermden te onderhouden.

Derna ligt in het oosten van Libië, een deel van het land dat wordt gecontroleerd door de militaire commandant Khalifa Haftar en onder toezicht staat van een regering die parallel is opgericht met het internationaal erkende bestuur in Tripoli, in het westen.