Super Bowl trekt een recordaantal van 123,4 miljoen kijkers, geholpen door Taylor Swift en Travis Kelce

Als je erop gokt dat Super Bowl LVIII het meest bekeken tv-evenement aller tijden is, is het tijd om te verzamelen.

De uitzending van de verbluffende 25-22 overwinning van de Kansas City Chiefs op de San Francisco 49ers had volgens gegevens van Nielsen een gemiddeld publiek van 123,4 miljoen kijkers.

De wedstrijd uit het Allegiant Stadium in Las Vegas, uitgezonden op CBS, Nickelodeon en Univision en gestreamd via Paramount+ en NFL+, overtrof het vorige record van de wedstrijd van vorig jaar, toen de Chiefs met 34-31 bovenaan de Philadelphia Eagles stonden. Die game werd door 115,1 miljoen kijkers op Fox en andere platforms bekeken.

Het grootste deel van de kijkcijfers vond plaats op CBS, dat gemiddeld 120 miljoen kijkers telde – het grootste publiek ooit voor één enkel netwerk. Gedetailleerde cijfers voor weergave op andere platforms zullen later worden vrijgegeven, maar CBS zei dat de game het meest gestreamde evenement ooit op Paramount+ was.

De verwachtingen voor de kijkcijfers van dit jaar waren hooggespannen. De aanwezigheid van Taylor Swift, die klaar stond om haar vriend, Chiefs tight end Travis Kelce, aan te moedigen, verhoogde de status van het spel als het centrum van het popcultuuruniversum.

De romantiekverhaallijn van beroemdheden kwam zelfs in het politieke domein terecht toen rechtse fanatici leugens verspreidden over het spel dat werd opgetuigd om de vaccinbevorderende Kelce en Swift een impuls te geven, die in het verleden hun steun hebben uitgesproken voor president Biden. De 49ers – gevestigd in het liberale bastion San Francisco – kregen daardoor vreemd genoeg veel aanhang onder het MAGA-publiek.

Het recordaantal kwam overeen met de algehele dominantie van de NFL in het huidige medialandschap, waar het kijkniveau voor alle andere programmagenres op traditionele tv dramatisch is afgenomen als gevolg van de migratie van kijkers naar videostreamingplatforms.

De kijkcijfers stegen tijdens het reguliere seizoen 2023-2024 en vestigden records in de play-offs. De AFC Championship-wedstrijd, waarin de Chiefs bovenaan de Baltimore Ravens stonden en hun plaats in de Super Bowl claimden, werd op CBS bekeken door een recordaantal van 55,5 miljoen kijkers. Het NFC Championship op Fox, waar de 49ers bovenaan de Detroit Lions stonden, trok 56,6 miljoen kijkers, het grootste publiek voor de game sinds 2012.

San Francisco 49ers verdedigingseinde Nick Bosa achtervolgt Kansas City Chiefs quarterback Patrick Mahomes tijdens Super Bowl LVIII.

San Francisco 49ers verdedigingseinde Nick Bosa achtervolgt Kansas City Chiefs quarterback Patrick Mahomes tijdens Super Bowl LVIII.

(Ashley Landis / Associated Press)

De uitkomst van Super Bowl LVIII, bepaald door een touchdownpass van Chiefs quarterback Patrick Mahomes naar wide receiver Mecole Hardman Jr. in de verlenging, zorgde voor een perfect einde, aangezien nauwe competitieve wedstrijden de kijkers langer op de hoogte houden.

De wedstrijd was pas de tweede Super Bowl in de geschiedenis waarbij verlengingen plaatsvonden. De overwinning van de New England Patriots op de Atlanta Falcons in Super Bowl LI op Fox in 2017 was de eerste.

Om de blijvende waarde van Amerika’s grootste sportevenement te onderstrepen, betaalden adverteerders CBS gemiddeld 7 miljoen dollar voor een plek van 30 seconden in de uitzending, vergelijkbaar met de prijs van vorig jaar.

De meeste reclamespots waren beladen met grote beroemdheden, zoals de spot van State Farm Insurance met Arnold Schwarzenegger en Danny DeVito. De advertentie stond op de eerste plaats in het jaarlijkse Ad Meter-panel van kijkers samengesteld door USA Today, gevolgd door de spot van Dunkin’ Donuts met Ben Affleck, Matt Damon, Jennifer Lopez en Tom Brady.

Hoewel geen van de spots het soort creatieve, grensverleggende producties was die je bij eerdere games zag (denk aan de revolutionaire spot van Apple uit 1984 waarin de Macintosh-computer werd geïntroduceerd), ervaren merken duidelijk een halo-effect als ze grote namen uit de showbusiness opnemen.

Nadat Beyoncé op een plek voor de internetdienst van Verizon verscheen, kondigde ze op haar website aan dat haar volgende album, ‘Act II’, op 29 maart uitkomt, waarmee ze het bedrijf in verband brengt met het grote muzieknieuws.