Met respect voor ‘Barbie’ heeft America Ferrera een nieuwe monoloog

Misschien wel de enige persoon niet Geschokt door America Ferrera’s eerste Oscarnominatie is de acteur zelf, dankzij een aangeboren geloof in wat is voor haar in deze wereld.

‘Toen ik ‘Echte vrouwen hebben curves’ las, bestond er geen twijfel over dat dit zo was Mijn verhaal om te vertellen als dat personage, ‘verklaart ze over haar doorbraak in 2002 als Ana, afgestudeerd aan de middelbare school, wier grote dromen niet passen bij het traditioneel familiale Latina-pad. “Toen ik auditie deed voor ‘Ugly Betty’, wist ik dat ze van mij was. Ik wist dat Carmen in ‘The Sisterhood of the Traveling Pants’ de mijne was. Ik kende Gloria [in ‘Barbie’] was mij. Ik had een volmondig ‘ja’. ”

Een dergelijke ongebreidelde overtuiging is niets nieuws voor deze Hondurees-Amerikaanse USC-afgestudeerde, de jongste van zes geboren in Los Angeles. In 2007, een jaar nadat ze de hoofdrol begon te spelen in ‘Ugly Betty’, werd Ferrera uitgeroepen tot een van de 100 meest invloedrijke mensen ter wereld van Time Magazine. En hoewel haar ‘Barbie’-speech de Oscar-knik goed deed, kondigde een andere haar komst in de pilot-aflevering van ‘Ugly Betty’s’ echt aan. Toen ze aankwam voor een sollicitatiegesprek bij een modetijdschrift, voorspelden Betty’s borstelige wenkbrauwen, beugels en niet echt catwalk-klare stijl niet veel goeds. Vervolgens hield ze een monoloog waarin ze beweerde wat haar geschikt maakte voor de baan – en Hollywood heeft sindsdien geluisterd.

Niemand die Ferrera als kind kende, is verrast. ‘Het vijfjarige Amerika was klaar om te gaan’, herinnert ze zich dat ze toen verklaarde: ‘Ik word actrice en mensenrechtenadvocaat. Ze zag het zelf en zij ging”, glimlacht Ferrera, met een bloot gezicht en stralend mooi, vanuit haar kantoor thuis in New York City. “Natuurlijk ben ik niet een mensenrechtenadvocaat, maar ik vermoed dat ik al vroeg in mij erkende dat ik een gerechtigheidzoeker was, een innerlijke strijder.”

Tegenwoordig vereisen rollen – zowel in de entertainmentindustrie als in de belangenbehartiging – dat ‘ondubbelzinnige ja’. Ik heb het gevoel dat ik heb geleerd om daar gewoon op te vertrouwen en mijn energie en tijd te steken in de dingen die ik op unieke wijze kan doen en die ik op unieke wijze graag doe en die mij vreugde schenken. En wat een opluchting om te zijn: ‘Oh, ik hoef niet alles te zijn, ik mag gewoon datgene zijn dat mij verlicht van binnen en gelukkig voor mij, dat is meer dan één ding. Maar het wordt steeds gemakkelijker om te vertrouwen op mijn innerlijke barometer van wat mijn tijd en energie waard is, en wat niet.”

Ze realiseerde zich dat haar huidige monoloog een eigen leven zou kunnen gaan leiden tijdens de première van ‘Barbie’ in Los Angeles, toen het ‘een erg vocale reactie en gejuich” halverwege. “Ik zat met mijn 3,5-jarige dochter op schoot en mijn 5-jarige zoon op de bank van mijn man. [Ryan Piers Williams] schoot naast me en, denk ik, terwijl ze probeerden het door hun ogen te zien, probeerden te zien wat ze zagen, en een beetje meer te voelen van wat het publiek voelde. Maar het was nogal moeilijk om naar mezelf te kijken en het binnen te laten.

Nog indringender werd het toen negen Latina-actrices optraden en de toespraak op sociale media deelden en toen Ariana Greenblatt (haar filmdochter) nog een verrassing ontketende. “We brachten twee dagen door en Dus Er zijn veel opnames gemaakt voor het filmen van de monoloog, en toen we klaar waren, begon Ariana de woorden tegen mij terug te zeggen. Ik begon gewoon te huilen omdat ze de hele monoloog uit haar hoofd had geleerd. Ik dacht: ‘Dat deed je niet,’ en ze zei: ‘Ik deed.’ Toen ik het uit de mond van een veertienjarig meisje hoorde komen, met begrip en waardering voor wat de woorden betekenden, raakte ik echt.”

Twee vrouwen rijden in een roze cabriolet met een tiener op de achterbank.

America Ferrera, links, schittert met Margot Robbie als alleenstaande moeder van Ariana Greenblatt in ‘Barbie’.

(Met dank aan Warner Bros. foto)

Van de kritiek die verontwaardigd is over het feit dat Greta Gerwig en Margot Robbie niet zijn genomineerd voor een Oscar als respectievelijk regisseur en hoofdrolspeelster, belichaamt het blanke feminisme, merkt ze op: ‘Het is altijd heel pijnlijk om te zien hoe dingen worden gereduceerd tot iets unieks. We leven in een complexe wereld en er kunnen veel dingen tegelijkertijd waar zijn. We kunnen teleurgesteld zijn dat vrouwen die erkenning verdienen geen erkenning krijgen, terwijl we de vrouwen vieren die geschiedenis schrijven en grenzen verleggen.”

Er zit een vreemd amalgaam van symmetrie en ironie in het feit dat Ferrera’s eerste Oscar-nominatie is voor een film die zo gebaseerd is op een pop die vaak schoonheidsnormen definieerde. “Vanaf het moment dat ik als 17-jarig kind aan mijn carrière begon, was er zoveel aandacht voor mijn uiterlijk en dat was niet omdat ik iets over schoonheid wilde zeggen. Ik was gewoon wie ik was en ik denk dat wie ik was een uitdaging was voor die normen. Ze heeft gelijk als ze opmerkt dat dit allemaal ging over de toenmalige cultuur en wat die in haar zag. Ferrera wist dat het haar taak was ‘dimensies en lagen aan te brengen’ in haar personages, terwijl ze het aanhoudende commentaar dat ‘dit anders is’ dempte.

“Mijn hoop in deze tijd is dat een jonge vrouw, een vrouw van zeer gemiddelde grootte zoals ik, personages zou kunnen spelen die verder gaan dan haar uiterlijk. Ik had zoveel geluk dat ik deed krijg de kans om die rijke personages te spelen, maar de weg naar binnen was een focus op mijn uiterlijk.” Haar eigen innerlijke monoloog is ondertussen veranderd in: “Hoe kan ik meer zijn wie ik ben en wat ik ben, en de cultuur laten inhalen?”

America Ferrera draagt ​​een zwarte mouwloze jurk en leunt op een houten stoel voor een portret.

“Mijn hoop in deze tijd is dat een jonge vrouw, een vrouw van zeer gemiddelde grootte zoals ik, personages zou kunnen spelen die verder gaan dan haar uiterlijk”, zegt America Ferrera.

(Jason Armond/Los Angeles Times)

Ze geniet van het volledige cirkelaspect van haar komende speelfilmdebuut, ‘I Am Not Your Perfect Mexican Daughter’, gebaseerd op de bestsellerroman van Erika L. Sánchez, die verschillende parallellen vertoont met ‘Real Women Have Curves’. In beide films zien we Latina-tieners die dromen van studeren in plaats van werken/huwelijken/baby’s in hun nabije toekomst. Het project bevindt zich in een scriptontwikkeling zonder cast, maar deze keer zal Ferrera “op geen enkele manier” de hoofdrol spelen.

De muur achter haar is bezaaid met rijen indexkaarten met fragmenten uit het boek. En als ik vraag waar haar eigen persoonlijke Gloria Barbie is, wijst ze naar een plank waar ook haar ‘viltjesdingetje’ van haar personage Amy uit de NBC-sitcom ‘Superstore’ en haar ‘Ugly Betty-pop’ op ligt. Ik kan niet zien of daar ook haar prijzen in zitten (waaronder een Emmy, Golden Globe en SAG Award voor ‘Ugly Betty’, met in totaal 26 overwinningen tot nu toe).

Ferrera regisseerde voor het eerst terwijl hij de hoofdrol speelde in ‘Superstore’ en voelde meteen dat het goed paste om ‘op zoveel cilinders tegelijk te schieten’. “Je werkt samen met mensen die de beste zijn in wat ze doen, zodat je goede ideeën beter worden. Ik denk dat ik er goed in ben, maar behalve dat ik er goed in ben, voel ik me ook zo geactiveerd op elk niveau.”

Ze besteedt ook haar tijd aan de non-profitorganisaties die ze mede heeft opgericht, Poderistas en Harness, en investeert in het damesvoetbalteam Angel City uit Los Angeles, dat op deze dag hun zwarte sweatshirt draagt. Nadat ze ooit had onthuld dat haar werd geadviseerd om ‘de middelen van jou toe te wijzen’, verdeelt Ferrera zichzelf breed, omdat ze niet weet hoe niet naar. “Er waren momenten in mijn leven dat ik, vanwege de eenvoud, slechts één ding probeerde te zijn. En het voelde altijd zo verkeerd. Ik wist gewoon dat ik iemand was die om zoveel verschillende dingen gaf en er een passie voor had. Sommige dingen die ik leuk vind aan performance en verhalen vertellen, houden nauw verband met wat ik leuk vind aan het pleitbezorger zijn, omdat het vertellen van verhalen de kracht heeft om de manier te veranderen waarop mensen over zichzelf en andere mensen denken.

Maar voorlopig luistert ze naar haar eigen innerlijke monoloog, die is veranderd in: “Hoe kan ik meer zijn wie ik ben en wat ik ben, en de cultuur inhalen?” Ze geniet ook gewoon van haar “ongelooflijke rit”, speelt fangirl rond haar mede-genomineerden en voelt zich “deel uitmaken van een teamsport.” Ook met de Oscars is de cirkel rond. “Ik herinner me nog heel goed hoe Halle Berry won en hoe dat voor velen van ons als een doorbraak voelde. Ik voel me zo vereerd dat ik representatief mag zijn voor iedereen die kijkt en zichzelf in mij ziet en zich dan voorstelt dat dat ook voor hen mogelijk is. Dat had ik nodig toen ik opgroeide.”