Hoe een klap op het hoofd Carey Mulligan ertoe bracht zich bij ‘Maestro’ aan te sluiten

In 2018 gooide Bradley Cooper ‘Maestro’ voor Carey Mulligan tijdens een kopje koffie in Cafe Cluny in Manhattan. De film, die hij zou regisseren, co-schrijven, produceren en spelen, ging over Leonard Bernstein, de legendarische dirigent-componist die met een vrouw getrouwd was maar vaak affaires had met mannen.

Cooper wilde dat Mulligan de acteur-schilder-echtgenoot van Bernstein, Felicia Montealegre, zou spelen. Via Zoom vanuit Londen herinnert Mulligan zich haar zorgen die dag. “Ik wist heel weinig over Leonard Bernstein en niets over haar”, zegt Mulligan. ‘Maar hij zei:’ Dit wordt niet het verhaal van de grote man met een vrouw. Dit gaat over hun relatie, over hun huwelijk.’”

Ze was aan boord.

De urgentie van haar beslissing kan zijn geholpen door een impactvolle ontmoeting enkele dagen eerder. Mulligan stond op het podium met het eenpersoonsdrama ‘Girls & Boys’ toen een zwaar stuk van de set op haar hoofd viel. ‘Ik ging door met de show’, zegt Mulligan, die wachtte tot na haar laatste buiging voordat ze zich terugtrok in haar kleedkamer en, uit angst dat ze levensbedreigend hoofdletsel had opgelopen, huilend op de grond viel.

Op dat moment kreeg ze te horen dat Cooper backstage was in de hoop hallo te zeggen. ‘Hij vond me in stukken,’ zegt Mulligan, die zich herinnert hoe Cooper haar, nadat hij haar had onderzocht, naar de spoedeisende hulp bracht. Ze had een hersenschudding gehad en in de nasleep een beetje inzicht. “Achteraf gezien hadden we een soort dramatisch hechtingsmoment”, zegt ze.

Haar vertrouwen in de tederheid en steun van Cooper die door die interactie ontstond, bleek van cruciaal belang. Op basis van het onderzoek dat hij had gedaan naar de echte Felicia, was Cooper er zeker van dat Mulligan perfect was voor de rol, zegt hij tijdens een telefoongesprek. ‘Ze leek gewoon zo veel op Carey en precies zoals ze was [Carey] sprak en bewoog, dacht ik: ‘Nou, Carey zou deze persoon echt kunnen bewonen’, zegt Cooper. “Het was vanaf het begin altijd zo duidelijk.” Maar in plaats van Mulligan als Felicia te casten en haar vervolgens aan haar lot over te laten wat betreft voorbereiding, vertelde hij haar in dat eerste gesprek dat hij verwachtte dat ze zich bij hem zou voegen in zijn eigen meeslepende, vaak ongebruikelijke benadering van acteren.

“Ik had het gevoel dat hij me echt wilde uitdagen als acteur, maar ik denk dat hij ook een partner wilde in het hele proces”, zegt Mulligan, die op 18-jarige leeftijd solliciteerde en werd afgewezen door een reeks toneelscholen en ondanks haar veelgeprezen optredens op het podium en in film zijn grotendeels autodidactisch. Ze geeft toe dat ze moeite had zich een beeld te vormen van de reis die ze op het punt stond te ondernemen. “Ik denk niet dat ik de details kende – en het waren de details die me enigszins zenuwachtig maakten toen we in het proces kwamen.”

Zwart-witfoto van Carey Mulligan, rug aan rug leunend met Bradley Cooper erin "Meester"

“Ik had het gevoel dat hij mij als acteur echt wilde uitdagen, maar ik denk dat hij ook een partner wilde in het hele proces”, zegt Carey Mulligan over Bradley Cooper.

(Jason McDonald / Netflix)

In interviews lacht Mulligan graag over hoe ze jaren voordat het filmen begon, haar kinderen in bed stopte, haar mobiele telefoon rinkelde en aan de andere kant van de lijn Cooper, al in karakter, sprak in Bernsteins indrukwekkende New York. bariton. En ze kan wijzen op een fundamentele ervaring: in 2019 brachten Mulligan en Cooper een aantal dagen samen door met repeteren met zangers en muzikanten en uiteindelijk het vertellen van de enscenering door het Philadelphia Orchestra van de Leonard Bernstein-operette ‘Candide’ in het Kimmel Center for Performing Arts. “De adrenaline van het samen delen van de voorstelling was een soort bouwsteen voor de uiteindelijke film”, zegt ze.

Om het elegante Mid-Atlantische accent van haar personage op te pikken, een accent dat werd gecreëerd door Felicia, geboren in Costa Rica, opgegroeid in Santiago, Chili, en een frequente vakantieganger in de Verenigde Staten, luisterde de Britse acteur obsessief naar alle opgenomen interviews van Felicia die ze maar kon vinden. , waarvan er volgens Jamie Bernstein, de oudste van de drie Bernstein-nakomelingen, weinig bestonden.

‘Ze had zoveel minder te doen dan Bradley tijdens zijn voorbereiding om onze vader te portretteren. [Bradley] had eindeloze hoeveelheden video, schrijfwerk en fotografie, gewoon eindeloze bronnen”, zegt Bernstein, die samen met haar broers en zussen de ongelijkheden probeerde goed te maken door Mulligan de vergulde gegraveerde sigarettenaansteker van hun moeder, een van haar jurken en een lichte sjaal aan te bieden. . Via Zoom-gesprekken waarin ze samen verschenen, probeerden ze Mulligan ook te helpen begrijpen dat Felicia, ondanks het onberispelijk stijlvolle uiterlijk van hun moeder of de bereidheid om haar aandachtsgelukkige echtgenoot centraal te stellen, ‘de motor van ons gezin als eenheid’ was.

Carey Mulligan leunt met haar kin op haar armen in een zwart-witportret.

“Ik kreeg net het enorme gevoel dat ze niet alleen van haar hielden, maar haar ook echt heel leuk vonden”, zegt Carey Mulligan over een gesprek met de kinderen van Leonard Bernstein en Felicia Montealegre over hun moeder.

(Jennifer McCord / For The Times)

“Ik kreeg het enorme gevoel dat ze niet alleen van haar hielden, maar haar ook echt heel leuk vonden – en dat dat hetzelfde was voor iedereen die haar tegenkwam, zegt Mulligan, die ontdekte dat het praten met de kinderen van Felicia en Leonard een kijkje bood in de Energie van de familie Bernstein. “Het was chaos, ze overlapten alle drie, de anekdotes. Het was zoiets van: ‘Wauw.’ In het begin was ik heel ijverig begonnen met het maken van aantekeningen. En na een tijdje dacht ik: ‘Zo snel kan ik niet schrijven.’ ”

De meest uitdagende hoepel waar ze doorheen moest springen was echter een bezielende droomworkshop van een week met Cooper, die culmineerde in het schrijven en ensceneren van Mulligan wat zij ‘in wezen een stukje performancekunst’ noemt, op een aantal van haar favoriete nummers. muziek. “Om het voor iemand anders te doen en het uit te vinden? Dat was gewoon het engste wat ik ooit heb gedaan, angstaanjagender dan wat dan ook”, zegt Mulligan. “Ik was ongelooflijk emotioneel. Maar dan heb je in het bijzijn van iemand gesnikt en al je geheimen verteld.

‘Ik denk dat als je een film maakt over een huwelijk, mensen die hun leven aan elkaar geven, je dat niet kunt doen. Dat is het soort geschiedenis waarvan je het gevoel moet hebben dat het er gewoon is, de gewichtige geschiedenis van mensen die wel of niet een bed hebben gedeeld. Het moet voelen alsof deze mensen elkaars tweede huid zijn. En ik denk dat wat er uiteindelijk ook gebeurde, dat het was. Vanaf dat moment was het echt een complete knaller.”

Hoewel Mulligan vele malen door andere acteurs is geregisseerd, was het voor haar een primeur om in een scène te verschijnen met iemand die tegelijkertijd de dialoog reciteert en regisseert. Cooper gebruikte regelmatig handsignalen met de geluidsmixer en cameraman. Vaak liep Mulligan de set op en besefte hij dat de camera’s al aan het draaien waren. Halverwege een hartverscheurende scène in de spreekkamer van een dokter, toen Cooper besloot de manier te veranderen waarop hij de tweede opname wilde maken, herinnert Mulligan zich hoe hij in plaats van cut te roepen, gewoon tegen de dollygreep sprak terwijl Mulligan op zijn schouder snikte.Je kunt zijn mond niet zien, [but] hij zegt: ‘Mango, kom binnen, duw niet naar buiten”, zegt Mulligan.

“Maar het was het raarste. In plaats van mij weg te gooien [off], het was vreemd geruststellend. Ik hield van het gevoel dat we allemaal één ding waren. Net als Mango werd de dolly-grip in zekere zin plotseling onderdeel van de scène. En dat zou de hele tijd gebeuren. Als je zijn gezicht niet kon zien [in the shot]hij was waarschijnlijk aan het improviseren, gooide er dingen in om een ​​andere reactie bij jou uit te lokken, of was met de bemanning aan het praten.

Carey Mulligan zit op een tapijt en leunt tegen een reling voor een portret.

“Ik ken mezelf als acteur en weet waar ik door uitgedaagd wil worden”, zegt Carey Mulligan over haar twintig jaar in de branche.

(Jennifer McCord / For The Times)

De eerste keer dat de broers en zussen Bernstein “Maestro” in zijn definitieve vorm zagen, was toen het in première ging op het Internationale Filmfestival van Venetië. Volgens Jamie Bernstein vergeleken zij, haar zus en hun broer Mulligans vermogen om hun moeder op te roepen met ‘een goocheltruc’. “Het deed ons soms naar adem snakken. Ze voelde het gewoon een beetje. We waren verbaasd hoe ze de zeer ongebruikelijke combinatie van kracht, zelfvertrouwen en deze aangeboren kwetsbaarheid van onze moeder kon oproepen. Zo was onze moeder, en Carey kon dat zo nauwkeurig en ontroerend weergeven.

Tijdens een perstour voor ‘Maestro’ is Mulligan herhaaldelijk gevraagd of ze zich heeft bekeerd tot Coopers benadering van acteren. Afgelopen zomer bracht ze een paar weken door met het filmen van ‘One for the Money’, een komedie met de Britse grappenmakers Tom Basden en Tim Key in de hoofdrol. “Daar heb ik geen droomworkshop voor gedaan”, zegt ze droogjes. “Ik werd eigenlijk gewoon vermaakt door twee cabaretiers.” Dan voegt ze eraan toe: ‘Maar [“Maestro”] enorm geïnformeerd over hoe ik werk.”

Net zo belangrijk, zegt ze, is het feit dat ze onlangs besefte dat ze niet langer helemaal nieuw is in de baan, dat ze al twintig jaar een professionele acteur is. “Ik voel me niet eigenwijs, maar ik voel me nu zekerder van mezelf”, zegt ze. “Ik ken bijvoorbeeld mezelf als acteur en weet waar ik door uitgedaagd wil worden.”