Diddy, de muziekindustrie heeft eindelijk een #MeToo-moment

De afgelopen twee weken is de muziekindustrie in rep en roer geweest met spraakmakende claims van seksueel misbruik binnen de top. Het meest opvallend was dat R&B-zangeres Casandra Ventura, ook bekend als Cassie, een explosieve aanklacht had aangespannen tegen haar ex-vriend en baas van platenmaatschappij Sean ‘Diddy’ Combs, en deze vervolgens snel had afgehandeld, wegens jarenlange aanranding en verkrachting.

Anderen kwamen naar voren in rechtszaken wegens aanranding en wangedrag door voormalig Recording Academy-topman Neil Portnow, voormalig Arista en Epic Records-chef LA Reid en Aerosmith-zanger Steven Tyler.

Geen van deze rechtszaken heeft Alexa Nikolas, de oprichter van het activistische netwerk en het populaire YouTube-kanaal Eat Predators, verrast.

In 2021 spande Nikolas, 31, een aanklacht aan bij het Los Angeles County Superior Court, waarin hij beweerde dat haar ex-man, Rhye-zanger Michael Milosh, haar had misbruikt. (Milosh ontkende de beschuldigingen en diende een tegenvordering in. De rechtbank verwierp zijn aanklacht in februari. Nikolas trok haar aanklacht in, maar zei dat ze overweegt een nieuwe zaak in te dienen).

Sinds de oprichting van Eat Predators in 2022 is de voormalige kindster, vooral bekend van haar rol naast Jamie Lynn Spears in de Nickelodeon-serie ‘Zoey 101’, een prominente activist geworden, die vermeende misbruikers in de entertainmentindustrie uitdaagt en buiten Nickelodeon, Warner protesteert. Muziek-, Sony Music- en Red Light Management-kantoren in LA

In juli beweerde ze ook dat acteur Jonah Hill haar tegen haar wil had geprobeerd te kussen toen ze nog een tiener was en hij in de twintig was. (Hills advocaat noemde de claim ‘een compleet verzinsel’.)

The Times sprak met Nikolas over de recente golf van rechtszaken, wat er nodig is om naar voren te komen en hoe je de vaart erin kunt houden jaren na #MeToo.

Alexa Nikolas van de actiegroep Eat Predators.

Alexa Nikolas van de actiegroep Eat Predators.

(Michael Gray)

Er zijn de afgelopen twee weken vier spraakmakende rechtszaken geweest waarin misbruik in de muziekindustrie werd beweerd, en die allemaal onder de New Yorkse Adult Survivors Act vielen. Hoe voelde je je toen dit aan het licht kwam?
Het trieste hiervan is dat ik niet geschokt ben. De muziekindustrie verdoezelt seksueel geweld al tientallen jaren. Ze helpen deze roofdieren te beschermen, zodat ze geld aan hen kunnen blijven verdienen.

Cassie’s rechtszaak tegen Diddy beweerde jaren van zeer verontrustende acties. Wat denk je dat ze heeft meegemaakt toen ze besloot deze aanklacht aan te spannen tegen iemand die zo machtig was?
Het feit dat ze dit zelfs maar kon doen, is een wonder, vooral als ze het opneemt tegen iemand die zo machtig is als Diddy. Er zijn zoveel kaarten tegen haar opgestapeld. Er is zoveel PTSD waar je doorheen moet om zelfs maar op het punt te komen dat je voor jezelf opkomt en gerechtigheid zoekt. We hebben in de overlevende gemeenschap geleerd dat we meestal niet echt gerechtigheid krijgen. Als je naar voren komt, moet je voorbereid zijn op de manier waarop de andere kant, met hun machtige advocaten, je gaat belasteren, en dus kost het veel om daar te komen, mentaal en fysiek. Ik kan niet geloven dat ze het uiteindelijk heeft gedaan.

Wat denk je dat de gevolgen zullen zijn voor zijn carrière hierna?
Waar ik me meer zorgen over maak, is wat er hierna met alle andere roofdieren gebeurt. Ik maak me altijd zorgen over de focus op dat ene roofdier en niet op het instituut.

Ik hoop dat hij niet dezelfde soort kansen krijgt. Dit gaat over het niet financieel belonen van iemand die anderen misbruikt. Heeft hij een lesje geleerd, of besefte hij gewoon dat zijn geld alles kan laten verdwijnen? Zolang roofdieren het gevoel hebben dat hun bankrekeningen veilig zijn en dat ze overlevenden het zwijgen kunnen opleggen, weet ik niet of hun gedrag zal veranderen.

Veel van dit soort nederzettingen hebben geenopenbaarmakingsovereenkomsten. Welke invloed heeft dat op het proces van het vinden van gerechtigheid?
Ik geloof niet in geheimhoudingsverklaringen als het om misdaden gaat. Ik vind dat ze illegaal moeten zijn. Maar de meeste overlevenden willen de wereld niet echt laten weten dat we verkracht zijn. Dit is niet hoe wij herinnerd willen worden. Omdat trauma zo intiem en beschamend is, is geheimhouding erg belangrijk in de eerste fase van genezing. Dus als een misbruiker een overlevende betrapt in de eerste fase van zijn genezingsreis, zal hij of zij de uitkomst kunnen domineren, en de overlevende kan zeggen: “Nou, ik ben tenminste naar voren gekomen, ook al is het privé.” Iemand gaat de schadevergoeding overhandigen en je hebt het gevoel dat je gerechtigheid krijgt. Maar als je eenmaal uit het isolement komt, is de tweede fase: ‘Hij kan dit nog een keer iemand anders aandoen, en ik kan niets zeggen.’

Deze rechtszaken kwamen omdat de Adult Survivors Act een periode van een jaar opende om civiele rechtszaken aan te spannen waarin werd beweerd dat seksueel misbruik buiten de verjaringstermijn lag. Waarom was dat nodig om dit allemaal aan het licht te brengen?
Mensen gaan in de richting van een civiele procedure, omdat niet iedere overlevende het gevoel heeft dat hij/zij door het criminele systeem heen kan, of omdat hij/zij geen andere keus heeft. En zelfs dan heb je maar een klein venster om een ​​rechtszaak aan te spannen. Wie zal zich binnen een paar jaar uit de greep van het roofdier bevrijden en genezen?

Ik wist niet eens echt wat machtsdynamiek was tot de #MeToo-beweging. Het duurde lang voordat ik zelfs maar nauwkeurig kon beschrijven wat er met mij gebeurde. We zeiden altijd: “Deze man is een gat.” Dat was de taal rond roofdieren, en dat hielp hen ermee weg te komen, omdat niemand zei: “Je pleegt misdaden.” Nu is dat aan het veranderen, en dat is geweldig.

Sommige kunstenaars en leidinggevenden beschuldigden dit gedrag, zoals Marilyn Manson, zijn overgegaan tot het indienen van aanklachten wegens smaad tegen hun aanklagers. Welke last legt dat op iemand die naar voren komt?
Laten we zeggen dat ik mijn misbruiker heb aangeklaagd. En dan zegt hij: ‘Hier is een geheimhoudingsverklaring. Laten we het regelen.” Dat was vroeger de manier om dingen aan te pakken. Als je iemand aanklaagt en de andere partij je er niet toe kan krijgen de geheimhoudingsverklaring te ondertekenen, is de enige manier om de overlevende in diskrediet te brengen het indienen van een aanklacht wegens smaad. Dat is wat je keer op keer ziet, en dat is een van de redenen waarom overlevenden bang zijn om naar voren te komen.

Je hebt protesten georganiseerd voor een aantal vooraanstaande muziek- en entertainmentbedrijven. Heb jij geconfronteerd met tegenslag binnen de branche voor uw werk?
Die instellingen weten niet zo goed hoe ze met mij om moeten gaan. Het is niet gebruikelijk dat een overlevende een platform heeft. Vaak zijn ze in staat de carrière van die persoon volledig te verpletteren. Bij mij is het vreemd, maar door nostalgie heb ik nog steeds deze invloed. Als ze mij het zwijgen willen opleggen, is dat het hele zogenaamde Streisand-effect, waarbij hun gebruikelijke meedogenloze tactieken om een ​​overlevende het zwijgen op te leggen het alleen maar meer publiekelijk maakt.

Veel van deze claims zijn verbonden met grote bedrijven en instellingen, zoals grote labels en de Recording Academy. Hoe schieten ze tekort in het verantwoordelijk houden van mensen en het erkennen van hun rol in deze dynamiek?
Ik heb niet gezien dat deze instellingen verantwoordelijk werden gehouden voor hun doofpotoperaties. Als ze deze individuen niet hadden verdoezeld, zouden er veel minder slachtoffers zijn geweest. Neem bijvoorbeeld R. Kelly. Sony wist dat hij al deze beschuldigingen had, en ze lieten hem pas in 2019 vallen. Ik bedoel, dat is gewoon belachelijk. Ze hadden hem op tournee gezet. Eén stad protesteerde en zei: “We willen niet dat Live Nation R. Kelly naar onze stad brengt, omdat we ons niet veilig voelen als R. Kelly in onze stad is”, en de reactie van Live Nation op de protesten en de petities. was “de show moet doorgaan.” Wat een gruwelijke reactie op iemand die uiteindelijk veroordeeld is voor seksueel kindermisbruik.

Dat moet vooral moeilijk zijn voor iemand als voormalig A&R-directeur Drew Dixon, die beweerde misbruik te hebben gepleegd door meerdere machtige platenbaasjes, waaronder Reid En Russel Simmons.
Een ander stigma is dat je meerdere keren bent misbruikt in de branche. En vaak moeten vrouwen kiezen tegen welke misbruiker ze gerechtigheid willen zoeken, omdat ze uiteraard niet met hen allen gerechtigheid kunnen zoeken. Als ze over meer dan één persoon openbaar maken, schildert het patriarchaat echt af dat jij het probleem bent. Het leuke aan Drew Dixon is dat ze zoiets had van: ‘F-dat.’ Dat is een heel inspirerend moment voor iemand als ik, omdat ik in de branche talloze keren ben misbruikt. Om iemand onbevreesd te zien zijn en te zien zeggen: “Dit is mij meer dan eens overkomen, en het is weer een machtige man waar ik het tegen op ga nemen”, dat is echt inspirerend.

Wat Drew eigenlijk voor iedereen duidelijk wil maken, is dat als je nee zegt tegen iemand, je je baan kunt verliezen. Je werkt niet. Als je een klokkenluider bent, zorgt het hele netwerk van roofdieren ervoor dat je niet wordt aangenomen, omdat ze weg willen blijven met wat ze hebben gedaan.

In welk opzicht is het proces om naar voren te komen anders voor iemand wanneer zijn claims voortkomen uit gebeurtenissen die tientallen jaren eerder hebben plaatsgevonden, zoals in de Steven Tyler-rechtszaak?
Ik ontmoette een overlevende van Steven Tyler [Julia Misley]. Destijds werden deze mannen beloond omdat ze op alle mogelijke manieren ‘rebellen’ waren. Maar [allegedly] Een minderjarige verkrachten, dat is al heel lang illegaal. Het was zo illegaal dat Tyler een wettelijke voogd moest worden om haar onder controle te kunnen houden.

Ik denk dat ze uiteindelijk heeft besloten erover naar voren te komen vanwege zijn boek. Hij schept er alleen maar over op, zoals: “Oh ja, ik had een kindbruid.” Voor elke overlevende gaat het om: “Hoe krijg ik mijn macht terug?”

Is het in de jaren sinds de eerste grote golf van #MeToo-beschuldigingen moeilijk om de aandacht op dit activisme vast te houden en mensen ertoe te bewegen naar protesten te komen?
Dat is eerlijk gezegd het moeilijkste deel, vooral in Los Angeles, om mensen fysiek te laten verschijnen. Veel overlevenden willen niet bekend worden, of ze hebben geheimhoudingsverklaringen ondertekend, zodat ze bang zijn om te komen opdagen. We hebben bondgenoten nodig. We hebben mensen nodig die begrijpen hoe nijpend dit probleem werkelijk is, en hoe schadelijk en prominent het is in de entertainmentindustrie.

Ik blijf dit doen omdat ik een dochter heb, en mijn dochter kan op een dag ten prooi vallen aan een roofdier. Hoe ik haar ook opvoed, de kans bestaat dat er op haar wordt gejaagd. Dat is wat mij ertoe aanzet dit te doen.