Pepsi en Madonna delen een nooit eerder vertoonde commercial die 34 jaar geleden werd geannuleerd

In 1989 speelde Madonna in een Pepsi-commercial die nooit het levenslicht zag – tot nu toe. De ster deelde de commercial op Instagram en zei dat Pepsi 34 jaar nadat deze was geannuleerd, eindelijk de spot onthulde.

Madonna zei dat voordat de commercial in première kon gaan, haar muziekvideo “Like a Prayer” uitkwam – en controversieel bleek.

“De commercial werd onmiddellijk geannuleerd toen ik weigerde scènes in de video te veranderen waarin ik een zwarte heilige kuste of kruisen verbrandde”, schreef ze op Instagram. “Zo begon mijn roemruchte carrière als kunstenaar, waarbij ik weigerde mijn artistieke integriteit in gevaar te brengen.”

“Bedankt [Pepsi] voor het eindelijk beseffen van het genie van onze samenwerking”, schreef ze. “Kunstenaars zijn hier om de vrede te verstoren.”

“Like A Prayer” was Madonna’s vierde album, met hits als “Express Yourself” en “Cherish”. In de videoclip voor de titelsingle speelde acteur Leon Robinson, een zwarte, een heilige figuur in een kerk.

In de video is Madonna er getuige van dat een blanke vrouw wordt vermoord door blanke mannen, maar de zwarte man met wie ze een relatie heeft, wordt gearresteerd voor de moord. Madonna verstopt zich in een kerk, waar ze de heilige ontmoet en hem kust.

Velen veroordeelden de video, waarin ook verschillende religieuze symbolen werden gebruikt, zoals een kruisbeeld.

Het Vaticaan drong zelfs aan op een boycot van haar tournee. “Ik ben me ervan bewust dat het Vaticaan en bepaalde gemeenschappen mijn show ervan beschuldigen zondig en godslasterlijk te zijn, dat ze proberen te voorkomen dat mensen het zien”, zei Madonna destijds volgens Entertainment Tonight. “Ik denk dat ik bepaalde groepen beledig, maar ik denk dat mensen die echt begrijpen wat ik doe er niet door beledigd zijn.”

Pepsi verwijderde op beroemde wijze zijn advertentie met het nummer voordat het in première ging. “Het kan de geschiedenis ingaan als een van de duurste reclameblunders ooit”, meldde John Tesh, presentator van Entertainment Tonight, destijds.

Ondanks de tegenreactie bleef Madonna de grenzen verleggen. En Pepsi bleef sterren in zijn advertenties weergeven. Het merk, dat zijn 125e verjaardag viert, heeft deze met sterren bezaaide commercials op sociale media gedeeld, waaronder spots met Tina Turner, Ray Charles, Robert Palmer en Britney Spears. En natuurlijk Madonna.

De nog nooit eerder vertoonde advertentie werd ook door Pepsi gedeeld op Instagram. Het toont Madonna die ‘Like A Prayer’ zingt, voor een neon Pepsi-bord, terwijl ze een blikje frisdrank vasthoudt.

Het delen van de advertentie door zowel Madonna als Pepsi werd door commentatoren geprezen en in twijfel getrokken. “VERBAZINGWEKKEND!!!!!!!!!!” Andy Cohen gaf commentaar.

“Dit lied heeft mijn leven veranderd”, schreef Diplo.

Op de post van Pepsi zeiden verschillende commentatoren dat het merk zijn excuses moest aanbieden aan de zanger. ‘Oké, gaan ze de wereldwijde boycot die ze tegen haar hadden goedmaken?’ schreef één persoon. ‘Bijna tien jaar onrecht op het gebied van prijzen en reclamedeals? Waar ik me op mijn gemak bij voel, is de wetenschap dat ze altijd gelijk heeft gehad en, in feite, ‘haar tijd vooruit was en de jouwe duizend jaar vooruit.’

“Na zo’n lange tijd??? Vind je niet dat je je moet verontschuldigen voor de manier waarop je haar hebt behandeld?!?” een ander schreef.

“De koningin verdient dit en een verontschuldiging”, aldus een ander.

CBS News heeft contact opgenomen met een vertegenwoordiger van Pepsi en wacht op reactie.