Uit onderzoek blijkt dat China en Rusland niet langer worden gezien als de grootste bedreigingen voor de veiligheid

Aanhangers van de Fridays for Future-klimaatactiebeweging, waaronder één die een bord vasthoudt met daarop de Russische president Vladimir Poetin, in Berlijn, Duitsland.

Sean Gallup | Getty Images Nieuws | Getty-afbeeldingen

China en Rusland worden nu minder als een bedreiging voor de westerse bevolking beschouwd dan een jaar geleden, omdat de publieke bezorgdheid zich richt op niet-traditionele risico’s zoals massamigratie en de radicale islam, aldus nieuw onderzoek.

De publieke perceptie van traditionele harde veiligheidsrisico’s is nu nog steeds hoger dan drie jaar geleden, maar is gedaald sinds 2022, het jaar waarin Rusland Oekraïne binnenviel, zo blijkt uit enquêteresultaten van de München Security Index 2024.

De bevindingen wijzen op een discrepantie tussen het publieke sentiment en het politieke beleid, nu wereldleiders later deze week bijeenkomen op de Veiligheidsconferentie van München om te bespreken wat de organisatoren een “neerwaartse trend in de wereldpolitiek noemden, gekenmerkt door een toename van geopolitieke spanningen en economische onzekerheid.”

Bovenaan de agenda zullen de aanhoudende oorlogen tussen Rusland en Oekraïne en Israël en Hamas staan, evenals de uitbreiding van de NAVO en een mogelijke terugkeer van Donald Trump naar het Witte Huis.

De publieke opinie was het echter grotendeels eens over de economische en geopolitieke risico’s op de middellange termijn, waarbij de meerderheid van de respondenten in de westerse landen van mening was dat China en andere machten uit het mondiale Zuiden de komende tien jaar machtiger zouden worden, terwijl de westerse machten waarschijnlijker zouden zijn. stagneren of afnemen.

Uit de enquête onder 12.000 mensen in de G7-landen plus Brazilië, India, China en Zuid-Afrika bleek dat weinig westerse respondenten geloofden dat hun land over tien jaar veiliger en welvarender zou zijn. Daarentegen dachten de meeste mensen in de opkomende economieën dat zij financieel en politiek gezien beter af zouden zijn.

Rusland en China riskeren een daling

Hoewel Rusland vorig jaar als grootste bedreiging voor de G7-landen werd aangemerkt, is het merendeel van deze waargenomen risico’s sindsdien verdwenen, blijkt uit het onderzoek dat van oktober tot november 2023 is uitgevoerd.

Alleen burgers uit Groot-Brittannië en Japan beschouwen Moskou dit jaar nog steeds als een groot risico, terwijl in Duitsland en Italië de zorgen aanzienlijk zijn afgenomen. Daartoe behoorden ook de afnemende zorgen over de risico’s van een nucleair conflict en verstoringen van de energievoorziening.

China werd dit jaar ook gunstiger beoordeeld dan vorig jaar door vijf van de G7-landen, met Canada en Japan als uitzonderingen. Opvallend is echter dat Chinese respondenten alle landen, met uitzondering van Rusland en Wit-Rusland, nu als bedreigender beschouwen dan voorheen. Het was ook het enige land dat de VS als bedreiging noemde.

De perceptie van niet-traditionele risico’s nam echter in alle landen toe, waarbij mensen over de hele wereld hun bezorgdheid uitten over bedreigingen voor het milieu, de risico’s van massamigratie als gevolg van oorlog of klimaatverandering, en de georganiseerde misdaad. Milieuvraagstukken behoren tot de top drie van zorg in alle landen behalve de VS

De waargenomen dreiging van de radicale islam vertoonde ook een duidelijke toename, hoewel de auteurs van het rapport opmerkten dat het sentiment vooral geconcentreerd was in Europa en Noord-Amerika, en waarschijnlijk een gevolg was van de oorlog tussen Israël en Hamas.

Cyberveiligheidsproblemen worden intussen gezien als een van de grootste risico’s in China en de VS, omdat beide landen hun beperkingen ten opzichte van elkaar opvoeren in de race om technologische dominantie.

De index ging vergezeld van een rapport getiteld ‘Lose-Lose?’, dat wees op de voortdurende verschuiving van mondiale samenwerking naar transactioneel, protectionistisch beleid.

IMF-chef: China moet vastberadenheid tonen om economische hervormingen door te voeren

“Naarmate steeds meer staten hun succes definiëren ten opzichte van anderen, dreigt zich een vicieuze cirkel van relatieve winstdenken, welvaartsverliezen en toenemende geopolitieke spanningen te ontvouwen. De daaruit voortvloeiende verlies-verliesdynamiek ontvouwt zich al op veel beleidsterreinen en overspoelt verschillende regio’s. ”, aldus het rapport.

Het voegde eraan toe dat de superverkiezingscyclus van dit jaar de risico’s van “democratische terugval, groeiende maatschappelijke polarisatie en toenemend rechts populisme” verder zou kunnen verergeren, waardoor de internationale samenwerking verder zou ontwrichten.

“Populistische krachten hebben het sentiment dat sommige actoren winnen ten koste van anderen verder versterkt, omdat een extreme vorm van liberalisme ‘verergert wie er wint en wie verliest door de economische mondialisering’”, voegde het eraan toe.

Het rapport suggereerde dat de herverkiezing van Trump als Amerikaanse president mogelijk ‘het einde zou kunnen betekenen van de vertrouwde samenwerking tussen democratische staten’. Zaterdag zei de Republikeinse presidentskandidaat dat hij Rusland zou “aanmoedigen” om NAVO-bondgenoten aan te vallen als zij hun bestedingsverplichtingen niet zouden nakomen.